Fudbal

Izazov u zemlji vulkana: Budućnost ne želi “jurnjavu” na Islandu

foto: FK Budućnost

Budućnost je bez mnogo problema opravdala ulogu favorita protiv ekipe iz komšiluka, kosovskog Lapija (2:0, 2:2), sada je na “kraju” Evrope čeka veći izazov.

Crnogorski fudbalski vicešampion je za rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija dobio Brejdablik, lidera prvenstva Islanda.

Prvi meč igra se večeras (21.15 h) u Kopavoguru, drugom gradu po broju stanovnika u ovoj nordijskoj državi.

“Plavi” žele da pred revanš narednog četvrtka u Podgorici budu bliži prolazu…

“Prednost rivala je veći broj utakmica do sada, odigrao ih je 15 ove sezone. Islanđani igraju sa puno tranzicije, sa mnogo duela, a sa jako malo talenta. Treba da uvedemo meč u ritam koji nam odgovara, da ne ulazimo u ,,jurnjavu“ sa rivalom, već da pokušamo da kroz kvalitet i veliki posjed lopte dođemo u situaciju da se borimo za dobar rezultat”, rekao je trener Aleksandar Nedović.

Brejdablik je rutinski odradio posao u prvom kolu – eliminisao je Santa Kolomu iz Andora dvostrukom pobjedom (1:0, 4:1).

Ozbiljniji je protivnik od Lapija, ali sigurno nije nepremostiva prepreka za Nedovićev sastav.

“Imamo cilj, znamo zašto smo prevalili ovoliki put do Islanda. Očekujemo pozitivan rezultat, pa da u Podgorici uradimo sve da preskočimo ovu prepreku i plasiramo se u treće kolo kvalifikacija”, istakao je trener podgoričkog tima.

Budućnost nije imala podršku navijača u Prištini jer je kosovska policija zabranila ulaz ,,varvarima“, koji su u prvom meču razvili skandaloznu karikaturu Hogara, Albanca i koze.

Na sjeveru Evrope će se ipak čuti njihov glas. Nedović tvrdi da će biti vjetar u leđa igračima.

“To će nam sigurno mnogo značiti, nakon svega što se dešavalo na posljednjem gostovanju. Pokušaćemo da i iz prisustva navijača crpimo energiju u trenucima kada nam vremenski uslovi ne budu išli naruku, jer je razlika u temperaturi u odnosu na Podgoricu 30 stepeni. To može da bude problem, ali ne smije da bude alibi”, zaključio je Nedović.

Budućnost je prošle sezone evropsku avanturu završila neslavno, već krajem jula, nakon što je HB Toršavn pobijedio ukupnim rezultatom 6:0.

,,Plavi“ ovog ljeta žele da produže misiju na kontinentalnoj sceni, da dođu na korak od plej-ofa najmlađeg Uefinog klupskog takmičenja.

“Čeka nas teška utakmica, sigurno. Igramo protiv ekipe čije je prvenstvo u punom jeku, to je njihova prednost, ali negdje tu vidim i našu šansu”, rekao je lijevi bek Andrija Ražnatović.

“Analizirali smo rivala, stručni štab nam je pripremio i pokazao sve pojedinosti i mislim da smo se spremili na najbolji mogući način. Nadam se dobroj utakmici i pozitivnom rezultatu u gostima”.

Poslije 13 kola šampionata Islanda, koje je za jedno mjesto bolje kotirano od crnogorskog (naša liga je 53. od 55 evropskih), Brejdablik kao lider ima šest bodova više od Vikingura, čak 10 od Akurejrija…

Ima i dvije pobjede u Kupu.

“Prednost rivala je što su odigrali toliki broj utakmica, ali tako smo i mi imali više materijala da se pripremimo na što kvalitetniji način. Brejdablik je u prvom trenutku bio nepoznanica za nas, ali sada definitivno nije jer smo mu se posvetili maksimalno. S druge strane, mi smo njima možda i dalje u neku ruku nepoznanica”, naveo je Ražnatović.

I dvadesetjednogodišnji defanzivac govorio je o tome što će na tribinama biti podgorički ultrasi.

“Njihova podrška će nam značiti. Da su mogli da budu uz nas, njihova pjesma bi nam bila od koristi i u Prištini gdje je bio žešći sudar, tako da će nam još više značiti u mirnijoj atmosferi koja nas čeka na Islandu. Čućemo ih jače i vjerujem da je pred nama prava utakmica”, rekao je Andrija Ražnatović.

Send this to a friend