Fudbal Mnogi od vrhunskih timova evropskog klupskog fudbala devedesetih su imali igrače sa Balkana.

Jugoslavija i vječno pitanje Šta bi bilo da je mogla da igra na Mundijalu

Dejan Savićević, Dragan Stojković, Robert Prosinečki, sa Davorom Šukerom, Predragom Mijatovićem i Zvonimirom Bobanom u usponu – Jugoslavija s početka devedesetih možda je najintrigantnije pitanje ‘Šta bi bilo?’ modernog fudbala.

Mnogi od vrhunskih timova evropskog klupskog fudbala devedesetih su imali igrače sa Balkana.

Osvajač Svjetskog juniorskog prvenstva u fudbalu 1987. godine, Jugoslavija je stigla do četvrtfinala u Italiji 1990.

Ali dvije godine kasnije, sankcije Ujedinjenih nacija uskratile su Jugoslaviji mesto na Evropskom prvenstvu poslije izbijanja građanskog rata.

Napeti odnosi između šest republika ujedinjenih pod zastavom Jugoslavije na kraju su prerasli u etničke sukobe.

Tokom perioda izuzeća, i Euro 1992. i Svjetsko prvenstvo 1994. ostali su bez jednog istinski velikog tima.

Danas je dobro poznato, Danska koja je pozvana u posljednji čas kao zamjena trijumfovala je mimo svih očekivanja 1992. godine.

Međutim, Svjetsko prvenstvo 1994. godine ono je koje je moglo da dovede ovaj tim do velikih pobjeda.

U finalu Lige šampiona 1994. godine, Savićević, zajedno sa Bobanom u sjajnom timu Milana, predvodio je rastavljanje Barselone Johana Krojfa na sastavne djelove.

Dva mjeseca kasnije, Bugarska je stigla po polufinala Svjetskog prvenstva na leđima Hrista Stoičkova, kada je pobjednik Brazil morao da se osloni na golove Romarija.

Iako je finale bilo susret teškaša Brazila i Italije, mnogi od redovnih velikana nisu uspjeli da se kvalifikuju ili su podbacili na samom prvenstvu.

Suviše je nepoznanica da bi sa sigurnošću moglo da se kaže kako bi prošla Jugoslavija, ali bi bilo veoma zabavno gledati ovaj tim dok pokušava da osvoji Svjetsko prvenstvo.

Zasebni balkanski nacionalni timovi ponovo su se pojavili u kvalifikacijama za Euro ’96, igrači sada rasuti u pet zemalja.

U Francuskoj 1998. godine, Hrvatska je završila na trećem mjestu, a SR Jugoslavija stigla do osmine finala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan lscg
Gost
Dragan lscg

U Italiji 1990 bi napravili čudo da nije bio trener onaj Osim nacionalista. Pozvao one đedove svoje bosance. da su igrali oni mladići bili bi u finalu.

KriviK
Gost
KriviK

Sa najgorim trenerom na svijetu Osimom, ne bi ništa postigli.

Pjer
Gost
Pjer

Mnogo je tu bilo vrhunskih igraca
Mnogo
Sta reci tek za kosarku ili jos neke kolektivne sportove
Strava

BGD
Gost
BGD

Nazalost verovatno nista kao ni na ranijim prvenstvima a uvek smo imali jake igrace.Zasto je to tako bilo nemam pojma,ali nesto nije funkcionisalo.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Najveći krivac za razbijanje Jugoslavije je religija,i to je surova istina.

NeZamjerite
Gost
NeZamjerite

Mozda religije koje su nas ucile da mrzimo druge( samim tim protivurijece svojim svijetim knjigama na kojima se zasnivaju)! Prava istinska vjera ( vjera u jednog Boga, ma kako ga zvali) promovise mir protiv rata, ljubav protiv mrznje, zajednistvo protiv raskola!!!

Delboj
Gost
Delboj

Eu prije Eu. Svedska prije Svedske. Ali nije odgovarala spijunima i domacim izdajnicima i fasistima. Koji su evo vidimo danas aktivni vise nego ikad.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

SFRJ je naslijednica KJ i zaista je mogla biti država još i danas i na ponos svima. Nijesi u pravu za to kome nije odgovarala(jednim dijelom). Za fašiste si u pravu i tu sslažemo, izdajnicima naravno ali špijunima je itekako odgovarala možda i najviše u našoj CG. Najviše je ljudi procentualno broju stanovnika na Goli otok bilo iz CG, a… Više »

Janko
Gost
Janko

Jugoslavija je bila ozbiljna drzava. Imala je svoje mane koje bi se vremenom . resavale. Ovo sada nisu zemlje za respekt.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Janko u pravu si, bila je to ozbiljna država ali je kasno počela uočavati m ane, a nije ništa pokušala da ih riješi. Ove danas državice ne da nisu za respekt nego su uglavnom za sprdnju.

M CG
Gost
M CG

Bili bi prvaci Evrope i Svijeta.
Najljepsa i najmocnija zemlja Evrope jedna jedina i zauvjek u srcima svakog normalnog-SFR Jugoslavija ⭐

Send this to a friend