Fudbal Osmina finala LŠ: Sevilja čeka Borusiju, stara dama gostuje Portu

Juventus liječi rane na Ronaldovoj teritoriji

Dvadeset drugog maja Juventus će obilježiti 25 godina od osvajanja posljednje titule šampiona Evrope.

Te 1996. na rimskom ,,Olimpiku“ ekipa koju je vodio Marćelo Lipi, nakon 1:1 u regularnom toku, pobijedila je Ajaks poslije penala (4:2).

Od tada do danas ,,bjankoneri“ su postali najveći gubitnici elitnog takmičenja, izgubivši čak pet finala.

,,Stara dama“ je neuspjehe na evropskoj sceni posljednjih devet godina liječila dominacijom u Seriji A, ali se i toj seriji nazire kraj, pa bi sada sve karte mogla da baci na elitno takmičenje i napokon ga osvoji.

I žrijeb ju je ,,pomazio“, budući da je za rivala u osmini finala dobila Porto.

Juventus, ipak, mora biti oprezan jer je i prethodnih godina bio eliminisan od autsajdera (Ajaks, Lion…).

– Očekuje nas komplikovana utakmica. Porto se dobro brani, slično kao Atletiko Madrid. Moramo biti strpljivi, ne smijemo forisirati u napadu jer imaju brze igrače koji mogu da povedu kontru – rekao je trener Juvea Andrea Pirlo, koji je u igračkoj karijeri sa Milanom dva puta bio šampion Evrope (2003. i 2007. godine).

– Liga šampiona se mnogo razlikuje od nacionalnih šampionata. Ima mnogo timova koji žele da osvoje ovo takmičenje, ali na kraju sve zavisi od fizičke i mentalne pripreme. Mi smo na nivou ostalih ekipa – neke su možda iskusnije, ali kada dođete do nokaut faze, onda sanjate i trofej.

Paulo Dibala i Leonardo Bonući neće biti na raspolaganju Pirlu na Pirinejima, ali za Juventusov stručni štab najbitnije je da je spreman Kristijano Ronaldo.

– Igramo važnu utakmicu protiv jake ekipe. Nadam se da će to biti početak našeg dugog puta do finala. Poštujemo protivnika, ali smo 100 odsto fokusirani na naš cilj – poručio je Ronaldo.

Ukoliko Portugalac na ,,svojoj“ teritoriji bude raspoložen, domaćinu se neće pisati dobro…

– Kristijano može u bilo kom trenutku da odluči utakmicu. Nevjerovatan je u posljednjoj trećini terena, bez sumnje najbolji na svijetu. Moramo biti čvrsti i kompaktni i predvidjeti kretanje Ronalda i bilo koga s kim bude igrao u tandemu, Morate ili Kuluševskog – naveo je trener portugalskog tima Seržo Konseisao.

Legendarni fudbaler smatra da promjenljiva forma Juventusa u Seriji A ne smije da zavara njegov tim.

– Poslije žrijeba slušao sam dosta o tome kako Juventus ima slabije rezultate ove sezone. To sada nije slučaj, iako su prethodnog vikenda poraženi od Napolija. U posljednjih osam mečeva primili su dva pogotka, bili su čvrsti i dosljedni. Juventus ima prepoznatljiv mentalitet. Pa, pobijedili su Barselonu 3:0 – podsjetio je Konseisao.

Jedan od najneizvjesnijih dvomeča mogli bi da odigraju Sevilja i Borusija Dortmund.

U ,,redovnim“ okolnostima, njemački tim bio bi makar mali favorit, ali ,,milioneri“ ove sezone igraju daleko ispod očekivanja, toliko da je u Bundesligi šest bodova daleko od zone Lige šampiona.

– Borusija ima vrhunske igrače u svim linijama, ali to nimalo ne umanjuje naš entuzijazam i ambicije. Želimo da pobjeđujemo tako dobre timove kao što je Borusija. Ovo nam je najveća utakmica u dosadašnjem toku sezone. – poručio je trener Andalužana Đulen Lopetegi.

Borusija je u Sevilju doputovala po pobjedu i povratak samopouzdanja.

– Kad stvari ne idu dobro, moramo da se držimo kao familija. Naš cilj je da prođemo u četvrtfinale i uradićemo sve što možemo da to uradimo.

Moramo da odigramo dva dobra meča, poslije prvih 90 minuta ništa neće biti riješeno – izjavio je trener Edin Terzić.

Raspored

21.00 – Porto – Juventus

21.00 – Sevilja – Borusija D.

Send this to a friend