Fudbal Bundesliga se nastavlja nakon pandemije koronavirusa

Kada domaći teren to zapravo nije

Bundesliga je “vjesnik fudbalskog proljeća, ljubitelji loptanja čekaju da se oglase Premijer liga, Serija A i La Liga, ali svi već sada znamo da će se utakmice igrati bez publike do kraja aktuelne sezone.

A možda i na početku naredne…

Sama činjenica da će se fudbaleri nadmetati pred praznim tribinama će bitno promijeniti dinamiku takmičenja. Istraživanje koje je odradila marljiva ekipa sa portala “The Conversation pokazuje kako istorija svjedoči da se na praznim stadionima u potpunosti gubi prednost domaćeg terena. A domaći teren je domaći teren, to je urezano u fudbalsku kulturu…

Podaci su sljedeći: analizirajući 191 utakmicu bez navijača u najjačim evropskim ligama i Uefinim (uz napomenu da je prije pandemije korona virusa samo jedna odigrana u Španiji, a nijedna u Engleskoj i Njemačkoj) od Drugog svjetskog rata pa do danas, “The Conversation dolazi do podataka da domaća ekipa pobjeđuje u 46 odsto utakmica sa publikom, ali samo 36 odsto bez svojih navijača.

Sa druge strane, gosti pobjeđuje u samo 26 odsto mečeva sa publikom, a ta brojka se diže na 34 odsto bez nje. A osnovni razlog zašto je takav odnos je činjenica da domaćini postižu manje golova kada ne igraju pred svojom vjernom publikom.

Podaci sugerišu dva uzroka: prvi je činjenica da bez publike nestaje minimalna, ali očigledna, prednost koju sudija daje domaćoj ekipi u vidu kartona. Drugi je činjenica da arbitri bez publike u prosjeku daju manju sudijsku nadoknadu u slučaju da domaća ekipa gubi.

Naravno, napominje se da je riječ o podsvjesnim kognitivnim predrasudama koje su rezultat atmosfere i pritiska navijača, a ne o svjesnom favoriziranju domaćina od “ljudi u crnom.

Send this to a friend