Fudbal Zanimljiva statistika

Kilometri na crnogorskim terenima u rangu evropskih

Bilo bi lijepo kada bi postojali podaci za sve crnogorske klubove, ali trenutno pretrčane kilometre u Telekom l.CFL bilježi samo šampion Budućnost. A brojke su zanimljive, s obzirom na to da je godinama ustaljeno mišljenje kako fudbaleri na našim terenma ne trče dovoljno.

Uz pomoć Polar sitema (kombinacija GPS i akcelerometar tehnologije), koji između ostalog omogućava online praćenje kilometraže svakog pojedinca, Budućnost nakon svake utakmice, iznosi najbolje učinke svojih igrača.

Tako je na posljednjem meču protiv Dečića (2:2) najviše pretrčao Marko Vučić 10,9 kilometara. Osim njega nisu se zaustavljali Ivan Bojović (10,7 km) i Miloš Raičković (10,6 km).

Vučić, momak koji je nedavno stigao iz Sutjeske, konstanto je u vrhu kada je ovo mjerenje u pitanju, pa je tako njegova pređena distanca u osmini finala Kupa Crne Gore protiv Rudara bila 11,3 kilometra, koliko je pretrčao i Raičković. Najbolji učinak na tom meču imao je napadač Dejan Zarubica 11,5 km.

Kako bi se ove brojke uporedile sa onima koje ostvaruju najbolji svjetski fudbaleri, dovoljno je pogledati učinke u Ligi šampiona u prošloj sezoni.

Rekorder je bio vezista Slavije iz Praga Petr Ševčik koji je prosječno po utakmici “prešao” 13,4 km, dok je na drugom mjestu bio njegov bivši saigrač, a sada adut Vest Hema, Tomaš Souček sa 12,69 km. Od ostalih fudbalera u vrhu su Marcelo Brozović (12,48km), Saul Njigez (12,24 km), Koke (12,04 km), Doni van de Bek (11,88)…

Distance u kilometrima govore i da se na crnogorskim terenima trči kao na evropskim, ostaje samo pitanje kakav je intezitet tog trčanja kod nas u odnosu na najbolje svjetske fudbalere.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pekar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pekar
Gost
Pekar

Po Polar sistemu Petar Grbić je trčao 34,1 km/h (sajt FK Budućnost) a po UEFA sistemu u prošloj sezoni Mbape bio najbrži sa 33,98 km/h (CDM portal). Ako je ovo tačno onda je Grbić za svaku pohvalu

Send this to a friend