Fudbal

Mladi na stazama uspjeha seniora

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su nastavili sa antropometrijskim mjerenjima van granica naše zemlje, pa su u utorak 21. maja realizovali mjerenje fudbalera kadetskog i juniorskog uzrasta nogometnog kluba Široki Brijeg u istom gradu.

Nogometni klub Široki Brijeg je jedan od najuspješnijih članova Premijer lige Bosne i Hercegovine i svake sezone igra kvalifikacije za Ligu Evrope. Juniori kadeti ovog kluba su uvijek medju najboljim timovima u BiH, kaže profesor Ćorluka.

Detaljan uvid u parametre metabolizma, procentualne vrijednosti masti i mišićne mase kao i segmentnu analizu potkožnog masnog tkiva imali su na uvid rukovodilac nogometne škole NK Široki Brijeg Toni Karačić, trener juniora Ante Kokić i treneri kadeta Niko Kovačić i Stanko Bubalo koji su prisustvovali mjerenjima. Treneri su sa uspjehom nastupali za Široki Brijeg, dok je trener Stanko Bubalo bio član i igrač Osijeka, Hajduka iz Splita i nekoliko klubova u Austriji.

Profesor Bjelica je izrazio zadovoljstvo dobijenim rezultatima i naveo da rukovodstvo NK Široki Brijeg, koji sa uspjehom nastupa u Premijer ligi BIH, ne treba da brine o svojoj budućnosti. On je takođe naglasio i da fudbal pripada grupi polistrukturalnih cikličnih i acikličnih kretanja i da analogno tome morfološka dijagnostika kod mladih fudbalera ima osnovni i temeljni značaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SAMPION
Gost
SAMPION

Još kad bi ovi nasi crnogorski stručnjaci sve ovo razumeli dobro bi bilo. Lise Brana Milacica.

Send this to a friend