Fudbal

Mugoša: Boske mi je kao brat, Inijestin mozak je nevjerovatan

Visel Kobe

Stefan Mugoša je 30. juna predstavljen kao veliko pojačanje Visel Kobea, nakon što je za četiri i po godine stekao status legende u Inčon junajtedu.

Iz Južne Koreje otišao je u Japan, gdje će uskoro dobiti šansu da debituje u azijskoj Ligi šampiona (ALŠ).

Njegov Visel će 18. avgusta protiv Jokohama Marinosa tražiti put do drugog plasmana u četvrtfinale elitnog kontinentalnog takmičenja, što je bio povod da zvanični sajt ALŠ napravi intervju sa crnogorskim asom.

Prvo pitanje za Mugošu bilo je zašto se odlučio za dolazak u Visel Kobe.

“Igrao sam skoro pet godina u južnokorejskoj K ligi i postigao mnogo pogodaka, tako da sam smatrao da je sada vrijeme i pravi izazov da dođem u Japan. Čuo sam mnogo dobrih stvari o japanskom prvenstvu, da je liga jaka i da je Visel Kobe atraktivna prilika. Ima dobre igrače i nevjerovatne navijače, tako da je dolazak ovdje bio lak izbor”, kazao je Mugoša.

U novom klubu saigrač mu je Andres Inijesta, jedan od boljih vezista svih vremena.

“Svi znaju da je jedan od najboljih fudbalera na svijetu na svojoj poziciji. Zadovoljstvo je i čast igrati sa njim. Naravno, ima još sjajnih igrača u timu, ali Andres je svjetska klasa. Veoma sam srećan što imam priliku da igramo zajedno i da učim od njega. Ima nevjerovatan fudbalski mozak i može da kreira pogodak u svakom trenutku i s bilo kog dijela terena”, objasnio je Mugoša.

Mugošin zadatak je da Inijestine magije pretvori u pogodak.

“Najbolji sam u kaznenom prostoru, ja sam ,,finišer“. Postigao sam mnogo pogodaka za Inčon i reprezentaciju, naročito u posljednjih pet godina. Većinu sam dao iz šesnaesterca, poslije samo jednog ili dva dodira s loptom. Znam da imam kvalitet da igram u Japanu uz, naravno, pomoć saigrača. Nijesam dugo ovdje tako da se još upoznajemo, ali svakim danom sam bolji i siguran sam da ćemo imati uspješnu sezonu”, istakao je 30-godišnji Podgoričanin.

“Ovaj klub ne zaslužuje da bude na sadašnjoj poziciji i nadam se da ćemo izbjeći ispadanje jer imamo mnogo kvaliteta”.

Visel Kobe je poslije 23 kola Džej (J1) lige u opasnoj zoni. U prvenstvu od 18 timova zauzima 16. mjesto sa 24 boda, koliko ima i Šimicu.

Gamba Osaka i Ivata imaju po 22, s tim što je Osaka odigrala dva meča manje.

Mugoši nije strana borba za goli život, bio je dežurni junak Inčonovih bitaka za opstanak.

“Imam mnogo takvog iskustva iz Inčona, tri-četiri puta od mojih pet sezona u klubu. Kad si u donjem dijelu tabele, nije lako prevazići tu situaciju. Ponekad je u pitanju nedostatak sreće, ponekad stvari jednostavno ne funkcionišu. Teško je objasniti problem. Važno je da zadržite vjeru u sebe i da se borite do posljednje utakmice, do posljednje sekunde. Moramo da nastavimo da se borimo i naporno radimo. Imamo veoma dobre igrače i uz podršku navijača možemo da uspijemo”, optimista je Mugoša.

U jeku borbe za opstanak u J1 ligi, Visel će igrati azijsku Ligu šampiona. Otežavajući ili motivacioni faktor za ekipu?

“Igranje u Ligi šampiona uvijek je velika motivacija. Ukoliko pobijedimo Jokohamu, dobićemo mnogo na samopouzdanju i biće nam lakše, ali moramo da razmišljamo od meča do meča”, istakao je Mugoša pred debi u ALŠ.

“Veoma sam srećan što ću igrati u azijskoj Ligi šampiona. Velika stvar za moju karijeru. Čeka nas težak meč, Jokohama je dobar tim. U Japanu su svi timovi dobri, a oni su jedni od boljih ove sezone i naravno da ih poštujemo. Ali poštujemo i sebe – ne zanima me s kim igramo, fokusiran sam na svoj tim i da uradim sve da pobijedimo”.

Azijski novinari pitali su Mugošu da li je tražio savjet od sunarodnika Dejana Bosketa Damjanovića, legende tamošnjeg fudbala.

“Svi znamo da je Dejan najbolji strijelac u istoriji Lige šampiona. On je legenda, ne samo tog takmičenja, već azijskog fudbala generalno. Jedan je od najboljih stranaca koji je igrao u Aziji. On mi je kao brat i pričamo stalno, skoro svaki dan. Kad dođe u Japan sa svojim klubom Kičijem na njihov meč osmine finala, sigurno ćemo se sresti. Dao mi je nekoliko savjeta, ali nije lako dati gol u Ligi šampiona. Uradiću, ipak, sve”, odgovorio je Mugoša.

Čemu teži na ličnom planu u ovoj sezoni, bilo je posljednje pitanje za crnogorskog napadača.

“Želim samo da pomognem klubu da ostane u J1 ligi, sada je važno da se sakupljaju bodovi, ne brinem o tome ko će davati golove. Moramo da prevaziđemo ovu situaciju i to je moj jedini cilj. Ako uspijemo da osvojimo azijsku Ligu šampiona i ostanemo u Džej ligi, biće to savršen scenario. Vidjećemo što će biti”, zaključio je Stefan Mugoša.

Send this to a friend