Fudbal Žrijeb

Naši timovi u Ligi Evrope čekaju rivale

U Ligi Evrope imaćemo tri predstavnika. Ali za razliku od prethodnih godina, sada naši timovi nemaju direktno obezbijeđen plasman u prvo kolo kvalifikacija (samo Sutjeska), već su nas loši rezultati doveli u rang sa četiri najslabije plasirane države (San Marinom, Gibraltarom, Farskim Ostrvima, Andorom), zbog čega će Zeta i Iskra evropsku misiju krenuti iz pretkvalifikacija.

Na današnjem žrijebu, odmah nakon Lige šampiona, biće žrijebani i parovi pretkvalifikacija Lige Evrope, koji se igraju 20. avgusta.

I Zeta i Iskra su u nepovlašćenom šeširu u pretkvalifikacijama, a potencijalni rivali su im Linkoln Red Imps (Gibraltar), Santa Koloma, UE Engordani (Andora), B36 Toršavn, NSI Runavik, HB Toršavn (Farska Ostrva), Fiorita i Tre Pene (San Marino).

Ali Zeta je u problemima otišli su Baošić, Sopo, Sekulić, Milojko, Bošnjak, Goranović…

“Činjenica je da smo prilično oslabljeni. Vidjećemo kako ćemo i sa kojim timom nastupiti u Ligi Evrope, ali svjesni smo da je to veliki izazov za ovaj mladi tim. Igramo u pretkvalifikacijama, protiv ne toliko zvučnih imena timova iz četiri najslabije rangirane zemlje, ali nikoga ne možete podcijeniti, što se i pokazalo prošlih godina. Nadam se da ćemo uz malo sreće, iako imamo sada izuzetno mlad tim, uspjeti da ostavimo dobar utisak”, kazao je Zoran Aković, golman Zete.

UEFA je davno najavila u Ligi Evrope, sve do plej ofa, da će se igrati samo jedan meč, a oba naša predstavnika se nadaju prolazu u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Upravo će u ponedjeljak 10. avgusta, Iskra i Zeta (baš kao i Sutjeska) na žrijebu saznati potencijalne rivale u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ukoliko naši timovi dobiju domaćinstvo na žrijebu, vjerovatno će igrati na neutralnom terenu (Poljska, Kipar, Grčka ili Mađarska su se ponudili Uefi da budu domaćini, a UEFA je to prihvatila) zbog nepovoljne situacije sa koronom, kao i zbog trenutnih restrikcija po pitanju putovanja i zahtjeva karantina izdatih od nadležnih državnih vlasti.

A svakako da će pretkvalifikacije biti dobra prilika za Iskru da debituje u Evropi pobjedom.

“Treniramo maksimalno, kako bismo spremni dočekali početak nove sezone, ali i iskušenja u Evropi. Sve teče po planu, novajlije se polako uigravaju, tako da vjerujemo da ćemo da budemo spremni. Svi su vrlo motivisani, svjesni da je ovo poseban moment za klub”, rekao je Miroje Jovanović, univerzalac Danilovgrađana. Trideset trogodišnji bivši reprezentativac svjestan je da Iskra može da napravi i još veći podvig.

“Ispisali smo istorijski uspjeh za klub, nastojaćemo da se što bolje pokažemo i da naravno prođemo u narednu rundu takmičenja. Sačekajmo žrijeb, ali nadam se da ćemo imati rivala po mjeri”, rekao je Jovanović.

Sutjeska želi prolaz i meč za istoriju

Sutjeska je nosilac na žrijebu 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, koji će se održati sjutra. Istovremeno u ponedjeljak će saznati i rivala u drugom kolu, gdje bi je u slučaju prolaza čekao vjerovatno neko od evropskih giganata.

Već u drugom kolu Sutjeska bi mogla za rivala da dobije Milan, Totenhem, Glazgov Rendžers, Galatasaraj, ali i Bazel, Partizan, Standard Lijež, Granadu, Steauu, Rozenborg, Hajduk iz Splita, Dinamo Moskva, Aberdin…

Da bi došla u priliku da čeka nekog od tako atraktivnih protivnika, Sutjeska mora preskočiti prvu prepreku. Ekipe koje Nikšićani priželjkuju su estonski Paide, Sirens sa Malte, Dinamo Batumi iz Gruzije, Sfantul iz Moldavije, Kauno iz Litvanije, Union iz Luksemburga… Ali ekipe koje bi otežale put do naredne runde su svakako bugarska Lokomotiva Plovdiv i Slavija iz Sofije, slovački timovi Žilina i Ružomberok, Željezničar, te predstavnici Poljske Krakovija i Pjast Gljivice.

“Neće biti lako, ima atraktivnih rivala, veoma opasnih i nekih za koje se smatra da se možemo nositi sa njima. Nadam se da ćemo imati sreće na žrijebu prvog kola”, kaže Božo Marković, napadač Sutjeske.

Sutjeska je prošlo ljeto imala evropsko putešestvije za pamćenje, a ovog puta može ostati upisana kao crnogorski tim koji će za rivala imati najjačeg protivnika.

– Ako prođemo u drugo kolo, više bih volio nekog protivnika s kojim može da se igra, gdje bismo imali šansu. Ali ako ne budemo imali sreće na žrijebu, svjesni smo da nam rival može biti i neko iz samog evropskog krema. Međutim, sada se razmišlja o prvom kolu, sve ostalo je daleko dodao je Marković.

Send this to a friend