Fudbal Međunarodni turnir prijateljstva u Pljevljima

Podiže se svijest o ženskom fudbalu

foto: PV Portal

Crna Gora i ženski fudbal – predrasuda je bilo, ima ih i sada, uvijek će ih biti. Međutim, Breznica iz Pljevalja čini sve da se predrasude uklone, a da kvalitet iz godine u godinu bude bolji, pošto je ta grana sporta u našoj državi nije dovoljno razvijena…

Svijest o ženskom fudbalu se podiže kroz turnire, a najveći i najbolji turnir u Crnoj Gori (jedan od najboljih u regionu) se igra u Pljevljima, pa je tako u SC “Ada“ juče spuštena zavjesa na šesti Međunarodni turnir prijateljstva.

Značajan turnir za region je otvorila ambasadorka SAD Džudi Rajzing Ranke, a organizacija je bila perfektna – od uvodne špice, folklora, plesa, do utakmica na kojima su se nadmetale seniorke i kadetkinje iz 20 klubova iz Sjeverne Makedonije, Bjelorusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

“Turnir je definitivno opravdao velika očekivanja, a to smo mogli vidjeti kroz osmijehe svih učesnika. Hvala svima koji su došli, stvarno veliko hvala“, rekao je Zoran Vuković, trener Breznice i organizator turnira.

“Posebnu zahvalnost dugujemo abasadorki SAD koja nas je podržala, a to je znak da će sve međunarodne organizacije morati da obrate više pažnje na ženski fudbal u Crnoj Gori, ali i u regionu“, jasan je Vuković, koji je ima podršku trenera i selektora iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Seniorska konkurencija je brojila 12 timova, a na kraju se radovao ŽFK Zemun koji je u finalu savladao ŽFK Crvena zvezda poslije penala 3:2, jer je nakon regularnog dijela utakmice bilo 1:1. Tako je Zemun odbranio titulu od prošle godine, a treće mjesto je pripalo ŽNK Olimpija iz Ljubljane, dok je naša Breznica takmičenje završila u četvrtfinalu izgubivši upravo od Olimpije. Tri provplasirane ekipe su dobile po 10 majica i pehar.

Što se tiče kadetkinja u konkurenciji je bilo osam timova – prvo mjesto je osvojio prošlogodišnji vicešampion SFK Sarajevo, pošto je u finalu bio bolji od Rada sa 1:0. Treća pozicija je pripala ŽFK Jedinstvo 2014, koji je savladao Breznicu – prošlogodišnjeg osvajača – nakon penala 3:1 (1:1 u regularnom dijelu). I kadetkinje su isto nagrađene kao seniorke.

Naravno, nagrađeni su najbolji na turniru – najbolja igračica kod seniorki je Mina Čavić (Zemun, dobila 50 eura), najbolji strijelac je Aleksandra Savanović (Crvena zvezda, dobila 50 eura), dok je najbolja golmanka Andrea Šipetić iz Zemuna (dobila komplet sportsku opremu).

Kada je riječ o kadetskog konkurenciji – Glorija Slišković iz Sarajeva je najbolja igračica (dobila 50 eura), najubojitiji strijelac je Zorana Mladenović iz Rada (takođe 50 eura), dok je najuspješnija golmanka bila Iman Dumanjić iz Sarajeva, koja je dobila trenerku.

I to nije bio kraj sa nagradama: za najsipatičniju igračicu je proglašena Dalal Bratović iz Sarajeva, najmlađa igračica je Lejla Bambur iz Breznice, trofej za fer plej je pripao ekipi ŽFK “Dži – Dži“, dok je ŽNK Brotinjo dobio poklone kao debitant na turniru u Pljevljima.

Send this to a friend