Fudbal

Policija Slovenije istražuje Mamića i njegovu ekipu

Policija Slovenija potvrdila je danas da tamošnja Nacionalna kancelarija za istrage (NBI) u saradnji sa Hrvatskom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pretražuje firme, poslovne prostore i stanove šestoro osoba na području Ljubljane, Kopra i Maribora, kao i na teritoriji Hrvatske, u sklopu istrage zbog sumnji u pranje novca i zloupotrebu položaja.

Trgovačka društva iz Slovenije na osnovu krivotvorenih, odnosno fiktivnih računa plaćala su usluge off shore firmama, registrovanim u Velikoj Britaniji, za usluge koje nikada nisu isporučene, sumnjaju istražitelji koji nastalu štetu procjenjuju na 1,6 miliona eura.

Policija je u Sloveniji još vrši pretrese stanova i poslovnih prostora osumnjičenih osoba.

Kako javlja Siol.net, u središtu istrage policije u Sloveniji je Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog izvlačenja 116 miliona kuna iz gradskog kluba Dinamo putem transfera igrača.

Radnje u Sloveniji nastavak su istrage u sklopu druge optužnice protiv Mamića i njegovog klana, zbog izvlačenja novca iz Dinama putem fiktivnih usluga koje je klub plaćao firmama povezanim sa sinom Zdravka Mamića, Marijom Mamićem.

Send this to a friend