Fudbal

Povratak “švaba” u elitno društvo

Dogodi se mračna sezona, namjesti se sve za pad u ponor, ali velikani uvijek iz istog ekspresno izađu. Naravno, to je slučaj sa kultnim Štutgartom, koji se izdigao nakon šoka i ispadanja iz Bundeslige, te se odmah vratio u elitu, koja bez njega ne blista istim sjajem.

“Švabe”, koje su pet puta osvajale Bundesligu (posljednji put 2007), uz rekordna 63 gola završili su na prvom mjestu u Cvajti, ispred Hanovera, sa kojim je zajedno otvorio vrata njemačke fudbalske aristokratije.

Klub sa Mercedes Benz arene najveće evropske uspjehe ostvario je 1989. i 1998. godine. Zapravo, “uspjesi”, ako to mogu biti nakon poraza u finalu UEFA Kupa od Napolija i devet godina kasnije u finalu Kupa kupova od Čelsija.

Međutim, vratimo se sadašnjosti, a ona je puno bolja nego prošle godine u ovo vrijeme za Štutgart. Pod palicom trenera Hanesa Volfa tim sa juga Njemačke ostvario je 21 pobjedu, uz seriju od devet mečeva bez poraza kod kuće (osam pobjeda i remi), koju će pokušati da produže i u Bundesligi.

A, na putu povratka vodio ga je sjajni napadač Simon Terod, koji je sa 25 golova odnio titulu najboljeg strijelca Cvajte. A, svoj doprinos dali su i Karlos Mane, Daniel Ginček, te Emiliano Insua – sva trojica su upisala po sedam asistencija u sezoni.

Bez sumnje, Njemačka je raširenih ruku prihvatila povratak svog sina, čiji su dres kroz istoriju, između ostalog, nosila neka velika imena poput Filipa Lama, Krasimira Balakova, Fredija Bobica, Karlosa Dunge, Đovane Elbera, Aleksandra Hleba, Srećka Kataneca, Jirgena Klinsmana, Kevina Kuranjija, Matiasa Zamera, Jon Dala Tomasona.

Send this to a friend