Fudbal

Povratnici u naš fudbal uvijek su pravili razliku

Često osporavan domaći šampionat nekada i bez razloga, ali najčešće s potpunim pravom kroz istoriju je i pored svih nedostataka znao da bude privlačan za velika imena crnogorskog fudbala. Igrače koji su se dokazali vani, a onda se vraćali kući. I kao po pravilu pravili razliku. Obično na zalasku karijera, ali bilo je i drugačijih primjera.

Dolazak Simona Vukčevića u smiraj ovogodišnjeg zimskog prelaznog roka posljednji je veliki transfer našeg fudbala, vjerovatno i najveći u istoriji Telekom 1. CFL. Reći će mnogi da je Vukčević potrošen igrač, da je godinu bio bez kluba, te da je od odlaska iz Sportinga (2011. godine) njegova karijera u konstantom padu. Kao i da se vratio jer nije imao gdje. I možda ima u svemu tome istine, ali klasa u onoj ljevici je vječna. Ako ga zaobiđu povrede i ukoliko “namjesti glavu” kod Vladimira Vermezovića, koji ga vrlo dobro poznaje iz vremena u Partizanu Budućnost bi mogla da ubode premiju. Sedmicu na lotou!

“Presrećan sam što sam se vratio u svoj grad. Vjerujem da ćemo se radovati uspjesima Budućnosti”, rekao je Simon juče nakon što je zadužio plavu opremu.

A koji su još igrači znali da svojim dolascima uzdrmaju crnogorsko fudbalsko tlo? Pamte se tri povratka Igora Burzanovića u plavo-bijeli tabor čuveni Burzo Maradona uvijek je klasom pravio razliku i izazivao euforiju kod navijača, a strah kod protivnika. Čini se da bi kada bi se ponovo aktivirao situacija bila ista. Takvi igrači jednostavno su u našoj ligi uvijek prevaga – možda ne mogu da igraju negdje vani, jer tamošnji poslodavci neće da trpe bubice naših “zvijezda”, ali ovdje uvijek…

Petar Grbić je ispunio san ove zime, vratio se u Budućnost kao neko ko se dokazao u Partizanu, ali i statirao prethodne dvije godine u Turskoj. Sada želi da oživi karijeru. Ranije su slično radili Đorđije Ćetković, pa Sanibal Orahovac i Ardijan Đokaj, s tim što su se oni vraćali kao dokazani internacionalci… I svako od njih je pravio razliku.

I nekadašnji prvak Mogren je u svoje zlatno vrijeme, kada su Budvom tekli med i mlijeko, a novca bilo za izvoz znao da zablista na “pijaci”. Imena Srđe Radonjića, Nikole Vujovića, Igora Matića, Radoslava Bataka, Marka Ćetkovića… dovoljno govore o ozbiljnosti žutih u tim vremenima. Sutjeska je doduše na kratak period bila privlačna Andriji Delibašiću, Vukašinu Poleksiću i Vladu Jekniću, Zeta je znala da vrati u život Petra Škuletića, Mitar Novaković je karijeru završio u svom Baru (Mornar), a i Rudar je bio dio jednog od najvećih transfera golgeter Predrag Ranđelović stigao je u ljeto 2008, nadavao se golova, osvojio duplu krunu, postao legenda tima iz Pljevalja…

Recept je, dakle, jednostavan novac, vizija kluba i boravak kući su nešto što nakon godina (i decenija) igranja u inostranstvu, privlači velika imena u crnogorski fudbal.

Istorija je pokazala da veliki igrači u našem šampionatu igraju na suvi kvalitet. I prave razliku. Jer klasa je vječna, bez obzira na dugu pauzu. Ili godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Stvarno mi nije jasno što na primjer Kom ili slična ekipa ne dovede Burza Maradonu….ajde kapiram ove iz vrha tabele ali ovim timovima što se bore za sredinu tabele ili opstanak sigurno bi značio

Send this to a friend