Fudbal

Preminuo Jurica Jerković, legenda Hajduka

Nakon duge borbe s teškom bolešću danas je u Splitu u 70. godini preminuo jedan od najvećih fudbalera u istoriji Hajduka, legendarna ‘desetka’ Jurica Jerković.

Rođen je 1950. godine u Splitu.

Fudbalom je počeo da se bavi u rodnom gradu, a za Hajduk jetokom 10 godina skupio (zajedno s prijateljskim utakmicama) 529 nastupa i 219 golova. Sa bijelima je tri puta bio prvak Jugoslavije, osvojio i pet nacionalnih kupova i to zaredom od od 1972. do 1977, što je tada bio apsolutni svjetski rekord.

Bio je dio neponovljive generacije pod vođstvom Tomislava Ivića, koja je u to vrijeme bila jedna od najmoćnijih u ovom dijelu Evrope.

Igračku karijeru nastavio je u Švajcarskoj, prvo sedam godina branio boje Ciriha, gdje je skupio 205 nastupa i postigao 54 gola, a onda 1987. karijeru završio kao igrač Lugana.

Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije skupio je 43 nastupa (šest golova), bio član reprezentacije na svjetskim prvenstvima 1974. i 1982. godine, ali i na Evropskom prvenstvu 1976. godine.

Po završetku igračke karijere, Jerković je bio prvi sportski direktor Hajduka od 1988. do 1990. godine. Godine 1979. postavio je kamen temeljac za novi Hajdukov stadion.

Učestvovao je u dovođenju Ardiana Koznikua u Hajduk, a tada je tokom leta iz Prištine za Split preživio prevrtanje aviona pri prisilnom slijetanju kod Ivanjice u Srbiji. Kolika je bio veličina od igrača, dokazuje to što je u razmaku od 16 godina igrao i sa Maradonom i Peleom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Meskovic Dzoni Rozic Luketin Peruzovic Buljan Zungul Muzinic Oblak Jerkovic Surjak
Jedna od najboljih generacija na ovim prostorima.
Vjecna slava velikome Mestru Fudbala

Nekadašnji refo
Gost
Nekadašnji refo

Veliki igrač iz velike generacije!
HŽV

CT-LSCG
Gost
CT-LSCG

Nikad više onakvog Hajduka a ni Splita.Jedna od najvećih desetki u bivšoj Jugi.

eu citizen
Gost
eu citizen

adio bili ticu,legendo…..

E VIVA MNE
Gost
E VIVA MNE

RIP majstore…

Jelena
Gost
Jelena

Slava mu , hvala na učinjeno u fudbalu.Legenda !

Send this to a friend