Fudbal

Put od 10 sati leta i rival koji je igrao Ligu šampiona

Sutjeska će u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv kazahstanske Astane! To je odlučeno jučerašnjim žrijebom u Nionu gdje je plavo bijele” predstavljao direktor kluba Nikola Jovović.

Realno, šampion Crne Gore je za protivnika dobio teškog protivnika (možda najtežeg) u konkurenciji Seltika, Crvene zvezde, Kukešija, Hapoel Ber Ševe i Zrinjskog. Razloga je više.

Moglo je lakše

Prvi Astana posjeduje kvalitet. Drugi pred Nikšićanima je put od 5.251 kilometra za koji je potrebno nekih 10 sati leta, jer vjerovatno neće biti čartera (direktan let je skup i potrebno je šest sati). Treći kazahstansko prvenstvo je u toku, a Astana je lider nakon 16 kola pošto ima 40 bodova i dvije utakmice više od drugoplasiranog Kairata.

Prvi meč je na programu 11. jula na Astana areni koja ima 30.254 mjesta, dok je revanš 17. ili 18. jula kraj Bistrice.

“Mogli smo bolje da prođemo. Astana je manje atraktivan rival, ali je jaka i biće teško. Kada smo već dobili jakog protivnika, mogao je da bude Seltik”, javio nam se sa Kopaonika vezista Stefan Lončar, koji se ne predaje unaprijed…

“Pred nama je dalek put, a protivniku je prvenstvo u toku i sada je vjerovatno u najboljoj formi, dok mi na pripremama hvatamo zalet. Astana je u prednosti, ali polako. Uvijek sam volio da igram protiv jačih ekipa, a svi vjerujemo da možemo da im se suprotstavimo”, jasan je 22-godišnji reprezentativac iz redova Sutjeske.

Procvat Astane u Evropi

A da evropski predstavnik iz srca Azije stvarno ima kvalitet, jasno je u posljednje tri sezone jedne su igrali Ligu šampiona, a posljednje dvije Ligu Evrope. U sezoni 2015/2016 su osvojili 4. mjesto u grupi sa Atletiko Madridom, Benfikom i Galatasarajom, ali su sa sva tri tima remizirali u Astani (Atletiko 0:0, sa Benfikom i Galatasarajom po 2:2).

U sezoni 2016/2017 su završili kao četvrti u grupnoj fazi Lige Evrope sa APOEL-om, Olimpijakosom i Jang Bojsom, a u Astani su remizirali sa Švajcarcima (0:0) i Grcima (1:1), dok su savladali Kiprane (2:1).

A najveći rezultat Astana je napravila prošle sezone kao drugoplasirana, iza Viljareala, je prošla grupu Lige Evrope gdje su još bili Slavij a i ^ Prag i Makabi Tel Aviv (sai vladali Izraelsce oba puta, sa Poljacima jednom remizirali, a drugi put ih pobijedili), ali je zaustavljena u 1/16 finala od Sportinga iz Lisabona ukupnim rezultatom 6:4 (3:1 u Astani, 3:3 u Lisabonu).

Ukoliko Sutjeska napravi čudo i eliminiše Astanu u 1. kolu kvalifikacija za LŠ (prvi meč se igra 11. jula u Astani, revanš je 17. ili 18. jula), u 2. kolu kvalifikacija će igrati protiv danskog Mitjilanda. Ako ne prođe Kazahstance, Sutjeska će takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gdje će se takmičiti sa eliminisanim ekipama iz kvalifikacija za LŠ

Astana: Devetogodišnjak koji dominira

Fudbalski klub Astana je mlad klub na evropskoj mapi, ali se brzo izborio za privilegovan status!

Popularni “plavo žuti” iz glavnog grada Kazahstana su osnovani tek prije devet godina 2009. godine igraju na “Astana areni” koja prima 30.254 gledaoca, a prošli su put od niželigaša do četvorostrukog uzastopnog šampiona države (2014, 2015, 2016, 2017). Peta titula je na pragu, jer nakon 16 kola protivnik Sutjeske drži prvo mjesto u Premijer ligi Kazahstana.

Vlasnik Astane je moćni Nacionalni fond “Samruk Kazjna” koji posjeduje sve najveće kompanije u državi kao što su avio kompanija “Air Astana” ili naftna industrija “KazMunajGas”. Budžet kluba je 30 miliona eura po sezoni, pa onda i ne čudi što vladaju u tamošnjem fudbalu.

Pored četiri titule, Astana ima tri Kupa (2010, 2012, 2016) i tri Superkupa (2011, 2015, 2018), a najveći uspjeh je igranje u Evropi i to u posljednje tri sezone “plavo žuti” su u sezoni 2015/2016. igrali grupnu fazu Lige šampiona, godinu dana kasnije grupnu fazu Lige Evrope, a prošle sezone su došli do 1/16 finala LE.

Trener Astane je Ukrajinac Roman Hrihorčuk koji je preuzeo ekipu na početku sezone i koji radi zajedno u tandemu sa Kazahstancem Grigorijem Babajanom, a udarne igle ekipe su 28-godišnji defanzivci Dmitri Šomko i Marin Aničić, 30-godišnji vezista Marin Tomasov, te napadači Đorđe Despotović (26), Patrik Tvumasi (24) i Baktijor Zainutdinov (20).

Od naših igrača dres Astane je nosio Damir Kojašević od 2012. do 2015. godine, na 61 meču postigao je 12 golova, a osvojio je tri trofeja 2012. Kup, 2013. Superkup, 2014. titulu…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vojvode nk 1986
Gost
Vojvode nk 1986

Očekujemo invaziju na kazahstan, za sad su prijavljena 4 busa
FKS 1919!’n

Banjo
Gost
Banjo

Ide Sutjeska u drugi krug, naprijed plavi!

Pjer
Gost
Pjer

Neka momci vide malo svijeta kuda god isli srecno.

Radočoiju
Gost
Radočoiju

nepismeni li ste, sve vam prosto

Send this to a friend