Fudbal

Radio sa muškarcima, sad sa damama – Mirko Marić: Fudbalerke imaju veću želju od fudbalera

FSCG

Koliko je crnogorskim fudbalerkama značio istorijski trijumf nad Bosnom i Hercegovinom (3:2), prvi poslije 26 uzastopnih poraza u glavnoj rundi kvalifikacija za neko veliko takmičenje, ilustrovale su fotografije i snimci velikog slavlja sa terena i iz svlačionica Trening centra NFSBIH u Zenici.

Ekvivalentno sreći igračica bilo je zadovoljstvo stručnog štaba zbog činjenice da je start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo potvrdio da je predanost donijela poboljšanje na rezultatskom planu, a utisak nije mnogo pokvario ni poraz od Rusije (5:0).

“Dugo smo čekali ovu pobjedu, vidjeli ste koliko im je značila. Zaslužile je ne samo zbog toga što su igrale bolje od BiH, već zbog cjelokupnog rada, želje, odnosa prema reprezentaciji… U prošlim kvalifikacijama sigurno smo mogli da uzmemo makar bod, ali nijesmo imali sreće i izmakao nam je. U ovim smo već u prvoj utakmici osvojili sva tri, što znači i nama u stručnom štabu kao potvrda – vjerujemo – kvalitetnog rada. Nećemo stati, u fudbalu i sportu ne postoji “juče”, treba gledati naprijed i raditi što bolje kako bismo uzeli još neki bod u nastavku kvalifikacija”, rekao je selektor Mirko Marić za Pobjedu i osvrnuo se i na poraz od Rusije.

“Dobili smo dva crvena kartona u Zenici, dvije igrače su bile kovid pozitivne, a Medina Dešić je pred utakmicu osjetila malaksalost i nije mogla da igra. I kad vam se iz ovako male baze desi da nemate pet standardnih igračica, dogodi se poraz od 5:0. I da smo bili kompletni, Rusija je mnogo jača i vjerovatno bismo izgubili, ali nijesmo pružili koliko smo mogli. Drago mi je ipak što su djevojke dobile priliku da igraju s takvim rivalom, predstavlja im veliko iskustvo i lekciju, ali još je to daleko od ozbiljnog nivoa”.

Shvatio sam poentu

Marić je cijeli trenerski vijek proveo u muškom fudbalu, dugo je radio u Prvoj crnogorskoj ligi vodeći Rudar (u više navrata), Bokelj, Jedinstvo, Dečić…

Krajem 2017. dobio je ponudu Fudbalskog saveza Crne Gore da preuzme brigu o damama – i prihvatio ju je.

Nije se pokajao, uprkos tome što mu je trebalo vremena da se prilagodi.

“U startu mi je bilo sve neobično, prvih pola godine dok nijesam pohvatao konce i uklopio se u sve. Ali navikao sam se, sada ide mnogo lakše. Snalazim se vrlo dobro, shvatio sam što je poenta i što treba raditi. Tačno je da su ovo još pionirski koraci iako reprezentacija postoji od 2012, treba još mnogo vremena i rada da bi se napravio neki rezultat. Zaista nije iz kurtoazije, ali moram da naglasim da imam divan stručni štab, koji radi kvalitetno i mnogo mi je pomogao u radu. Zajednički pokušavamo da radimo što bolje, da ove djevojčice i djevojke budu bolje iz dana u dan, iz treninga u trening”, istakao je Marić.

Uspjeh ako se pojavi pet novih

Ženska fudbalska liga u Crnoj Gori broji samo četiri kluba, iz toliko skromne baze uspjeh je sastaviti reprezentaciju, kamoli pomrsiti račune jačim selekcijama.

“Zaista je teško. U čitavoj bazi igračica, od selekcije do 15 godina do seniorske, gravitira oko 100 igračica. Sve ih znamo imenom i prezimenom. Dobro je što ih ovaj stručni štab poznaje sve, od najmlađih do najstarijih, to što imamo pokušavamo da sačuvamo. Ako se poslije pobjede nad BiH pojavi pet novih igračica na našim terenima, to će biti uspjeh za nas, a da ne kažem sedam, osam, do deset. Vodimo računa o svakoj fudbalerki, trudimo se da im pružimo sve što možemo sa naše strane da bi zavoljele fudbal i kasnije sazrele, da se pojavi neka “nova” Slađana Bulatović, Armisa Kuč, Darija Đukić, ili kao što je bila Marija Vukčević”, dodao je Marić.

Treneri i pedagozi

Ženski fudbal nije ni približno atraktivan kao muški, “vrti” se neuporedivo manje novca za ugovore, transfere i marketing, ali Marić uvjerava da u jednoj stvari dame ne zaostaju za svojim kolegama.

“Što se tiče želje za treningom i učenjem novih stvari, kao neko ko je dugo radio u muškom fudbalu mogu reći da je veća želja kod djevojčica i djevojaka nego kod muškaraca. Ima kod njih nekih kompleksnih stvari, emotivnije su, ali sve sam to naučio za ove četiri godine. U startu mi je sve bilo neobično, ali zajedno sa saradnicima pokušavamo da im istovremeno budemo i treneri i roditelji, i vaspitači i pedagozi, jer ipak je drugačije raditi sa djevojčicama nego muškarcima”, naglasio je Marić.

Svaki bod bitan

U kvalifikacionoj E grupi za SP, sa Crnom Gorom su – osim BiH i Rusiije – Danska, Malta i Azerbejdžan.

“Crvene” će u oktobru dočekati Azerbejdžan i Dansku.

“Moramo stalno da imamo na umu da smo žrijebani iz šestog šešira, da smo autsajderi protiv svih rivala. Osvajanje tri boda nas je podiglo u svakom smislu, ambicije su nam malo porasle jer ako smo uzeli tri boda u prvom kolu, zašto ne bismo i četvrti, peti… Ali moramo da ostanemo čvrsto na zemlji, da ne pomislimo da smo favoriti i da ćemo lako pobijediti Azerbejdžan. Ipak su one bolje kotirane od nas”, napominje Marić.

“Naše mišljenje je da smo Azerbejdžan, Malta i mi približnog kvaliteta, da možemo da uzmemo još koji bod, ali ne bih volio da se stvori slika da moramo da pobijedimo bilo koga. Za nas je svaki bod bitan, lijepo je što smo pobijedili, ali moramo ići korak po korak. Nije razočaranje ni ako izgubimo od Azerbejdžana, ali sve ćemo uraditi da odigramo najbolje što možemo”, zaključio je Marić.

Send this to a friend