Fudbal Liga Evrope

Rendžers i Ajntraht za istoriju u Sevilji

Đovani van Bronkhorst, trener Rendžersa Twitter

Prije nešto manje od 10 godina, Rendžers je u škotskoj Ligi 2 (četvrti rang takmičenja) izgubio od ekipe Stirling Albion čiji je trener propustio utakmicu zbog svog vjenčanja.

Skoro deceniju kasnije, Rendžers igra finale Lige Evrope u Sevilji i ukoliko večeras (21 sat) pobijedi Ajntraht ne samo da će osvojiti prvi evropski trofej poslije 50 godina, već će obezbijediti i mjesto među nosiocima na žrijebu za grupe Lige šampiona naredne sezone.

Velikan sa ,,Ajbroksa“ osjetio je kako je biti na dnu, naučio kako se počinje od nule i sada može da se popne na tron. Desetine hiljada navijača ,,policajaca“ stiglo je u Sevilju da svjedoči istorijskoj noći kluba koji ima čak 55 titula šampiona Škotske.

Treba ,,samo“ pobijediti Ajntraht, a to ove sezone u Ligi Evrope nije uradio – niko! Čak ni Barselona…

“Igramo s veoma jakim rivalom. Odigrali su mnogo dobrih utakmica u Evropi, uključujući mečeve s velikim ekipama, tako da znamo što nas očekuje. Ajntraht je treća njemačka ekipa s kojom igramo ove sezone. Igrali smo protiv Borusije iz Dortmunda, potom sa RB Lajpcigom. Oni su malo drugačiji od Ajntrahta. Imaju isti stil, formacije su drugačije”, objasnio je trener Rendžersa Đovani van Bronkhorst.

Legendarni Holanđanin zna kako se osvajaju trofeji. Kao igrač je bio prvak države s Rendžersom, Arsenalom i Barselonom, s kojom ima i trofej Lige šampiona iz 2006.

Dosadašnji vrhunac trenerske karijere mu je titula prvaka Holandije s Fejnordom 2017.

Ajntrahtu je pobjeda na stadionu ,,Ramon Sančes Pishuan“ jedina šansa da se domogne Evrope za narednu sezonu i prvi put zaigra u Ligi šampiona.

Njemački klub priziva reprizu 1980. kada se domogao trofeja Kupa UEFA, kako se nekad zvalo takmičenje čije večeras finale igra.

“Ono što je ekipa napravila u polufinalu protiv Vest Hema bilo je nevjerovatno. Rekli smo igračima: ,,Ne znam jeste li vi najbolji igrači ili smo mi najbolji treneri. Ali smo izuzetni kao grupa i i zajedno možemo biti najbolji“. Najbolja je stvar kada možeš usrećiti toliko ljudi. Za nas, sve staje u ovo finale – rekao je trener Oliver Glazner.

Ajntraht je bio prvi u grupi, u osmini finala eliminisao Betis, u četvrtfinalu Barselonu, a potom eliminisao Vest Hem.

Rendžersov put do finala išao je preko Borusije iz Dortmunda, Crvene zvezde, Brage i RB Lajpciga.

Send this to a friend