Fudbal Liga šampiona

Romantika ili milioni

Koliko je fudbal lijep, jedan od najboljih primjera je Atalanta – sa skromnim budžetom, uz veliko znanje i rad, klub iz Bergama je odletio među osam najboljih u Evropi. I to igrajući fudbal u koji se lako zaljubiti. Preko puta momaka Đanpjera Gasperinija naći će se klub koji najbolje oslikava sve ono što moderni fudbal predstavlja – ultrabogati kolektiv, prepun zvijezda, spreman da ulaže koliko god treba ne bi li se dokopao evropske krune.

Takve dvije, potpuno različite, priče naći će se večeras oči u oči, a ulog je ogroman – polufinale Lige šampiona. Kucnuo je čas za završni turnir u Lisabonu, jedinstven u istoriji zbog dobro poznatih muka sa pandemijom virusa COVID-19. Čast da otvore F8 turnir pripada boginji i svecima – od 21 sat na stadionu La Luž, na kojem će se odigrati i veliko finale.

Kako god da završi večerašnji meč Atalanta je već ispisala klupsku istoriju, a eventualan plasman u polufinale bio bi mnogo više od onoga što su i najoptimističniji stanovnici Bergama mogli i da sanjaju. Naravno, veliki favorit je tim iz Pariza, koji samo za godišnju platu Nejmara troši više nego Atalanta za cijeli tim, ali… Mi smo tim, tako se ponašamo i tako živimo, dok PSŽ ima fenomenalne fudbalere, ali i dalje nije prava ekipa, smatra Robin Gosens, vezista Atalante. Naporan rad koji obavljamo preko sedmice je nevjerovatan. Iskreno, igrao sam profesionalno u Holandiji, ali se ovdje znojim tri puta više – ako nemamo utakmicu preko nedjelje, onda se rade vježbe snage. Uz to, holandski fudbaler vidi još jednu prednost svog tima…

“To je takmičarska forma. Prvenstvo u Italiji se nastavilo i završilo, a to nije bio slučaj u Francuskoj. Oni nijesu igrali utakmice pet mjeseci osim dva finala Kupa, istakao je Gosens.

I dok se od ekipe koja ima Nejmara, Kilijana Mbapea i ostale majstore u napadu očekuje da bude ultra ofanzivna, trener Pari Sen Žermena Tomas Tuhel dobro zna koliko će večeras biti važna odbrana protiv super efikasne italijanske ekipe.

“Protiv tima kakav je Atalanta veoma je bitno kako se branite, smatra njemački stručnjak. “Imaju potpuno jedinstven stil, napadaju sa svim igračima i pritiskaju na svakom dijelu terena.

Tuhel je u istom ritmu nastavio…

“Alehandro Gomes je slobodan da radi šta želi i kombinuje sa drugim igračima na malom prostoru. Veoma lako dolaze do izgledne pozicije u šesnaestercu, ali opasni su i spolja. Sve to znači da moramo da budemo fokusirani u odbrani, da probamo da ne primimo gol. Ali znamo da će to biti mnogo teško, potencirao je šef struke francuskog prvaka.

PSŽ će večeras morati bez Marka Veratija i Anhela di Marije, dok će Atalanti nedostajati prvi golman Pjerluiđi Golini i Josip Iličić.

Send this to a friend