Fudbal Srđan Blažić završio igračku karijeru

Samo poziv kada sam dobio djecu bio je draži od poziva u reprezentaciju

Od teških i džombastih crnogorskih terena, preko sunčane Grčke, tmurne i hladne Belgije do posljednjih stranica karijere koje je ispričao u tišini Danilovgrada.

Crnogorski golman i nekadašnji reprezentativac Srđan Blažić ovog januara odlučio je da rukavicama nađe posebno mjesto u ormaru i stavi tačku na zanimlj ivu i uzbudljivu karijeru. Od sada će raditi kao tehnički direktor Iskre kluba u kojem je i odigrao posljednje utakmice karijere.

Kada se sa 38 godina osvrne na sve iza sebe, njegove prve riječi su…

“Iskreno i više sam nego zadovoljan, mislim da sam imao više od dobre karijere posebno za nekoga ko dolazi iz Crne Gore, a ko je deset godina igrao u inostranstvu”, istakao je za Dnevne novine Blažić.

“Svakoga možete možda da ‘kupite’ na dvije utakmice, a kvalitet se najbolje ogleda u tome koliko ste ostali u inostranstvu. Uz sve to igrao sam za ozbiljne evropske klubove, poput Standarda iz Liježa ili Anortozisa, kao i u jakoj Prvoj ligi Grčke.”

Stvari koje se prepričavaju dok si živ

Mnogo godina u Grčkoj (Levadijakos i Lamija između ostalih), prelazak u veliki Standard i osvajanje Kupa Belgije, pa u kiparski Anortozis koji je i tim godinama bio redovan učesnik Lige šampiona i Lige Evrope… Mnogo je stvari kojih se Blažić sjeća iz klupskog života, ali jedan poziv promijenio je sve.

“Fudbal mi je mnogo dao, ali ništa što sam prošao u karijeri od osvojenog Kupa sa Standardom, igranja u Ligi Evrope, ličnih uspjeha u Grčkoj ne može da se poredi sa pozivom u reprezentaciju”, emotivno priča Blažić. “Uz sve to velika je čast bila i samo biti član takve reprezentacije vjerovatno naše najjače od osnivanja.”

Član “sokolova” bio je dugo, a upisao je dva nastupa međutim, ni manja minutaža nije umanjila osjećaj ponosa kada bi “navukao” dres sa najdražim grbom.

“Često kroz šalu kažem samo mi je poziv kada sam dobijao djecu bio draži od tog poziva u reprezentaciju. Najviše sam ponosan na njega, jer sam bio član takve selekcije iako nijesam ostavio veliki pečat u nastupima 28 puta sam bio na klupi, a dva puta sam branio”, istakao je Blažić. “Možda zbog toga ostaje mali žal, ali i to su bile najbolje godine Vukašina Poleksića i Mladena Božovića.”

Ipak, na kraju…

“Ukupno gledano samo se sa ponosom sjećam tih dana u reprezenataciji i te atmosfere koju smo tada imali i koju nam je narod pružao. Takve stvari se prepričavaju dok si živ”

Čeh i najveća bol karijere

Poziv u reprezentaciju bio je najljepši trenutak Blažićeve karijere, a kada je bilo najteže?

“Kada nas je Češka eliminisala u baražu za EURO 2012”, nema dilemu nekadašnji golman “sokolova”. “Mislim da smo i u Pragu bili bolji od njih, ali su oni imali fenomenalnog Petra Čeha, koji je zaustavio nekoliko naših odličnih šansi, a mi smo primili pomalo bezveze’ golove. Ipak, i pored tog poraza (2:0) vjerovali smo da u Podgorici možemo nešto da napravimo”

A u Podgorici…

“Igrali smo zaista fenomenalno, ali je opet Čeh pravio čuda i nijesmo imali sreće da postignemo gol. Bili smo tako blizu velikog takmičenja, a zbog nevjerovatne atmosfere i ljubavi koju smo doživljavali na svakom koraku mislili smo da su takvi rezultati nešto prirodno što nas sljeduje. Uvijek se sa sjetom prisjetim toga, ali i to je fudbal.”

Svaki naš klub je poseban

Pored bogate karijere u inostranstvu, Blažić je nosio i dresove dosta naših klubova u kojem od njih ste se najljepše osjećali?

“U svakom. Od Koma koji je prva ljubav, preko Budućnosti, koja je uvijek posebna za svako dijete iz Podgorice, odlaska u Rudar, gdje sam sa Božidarom Pusom Vuksanovićem spartanski radio i gdje smo osvojili prvi Kup u nezavisnoj Crnoj Gori, pa do pravljenja evropske Iskre. Svaki klub je imao neku svoju priču i teško je reći gdje sam se najbolje osjećao svi su me poštovali i vjerovali u mene”, istakao je Blažić.

Kada su u pitanju inostrane avanture, nekako se izdvajaju Grčka i Belgija.

“Radi se o dva potpuno odvojena i različita svijeta. Grčka je po kulturi, načinu života i temperamenta apsolutno ista kao Crna Gora. Mjesto gdje je klima odlična, uvijek se uživa u životu, a još sam odmah po dolasku kao klinac izborio šansu u Levadijakosu i sve je od prvog dana krenulo uzlaznom putanjom.”

A onda sve drugačije u srcu Evropske unije.

“Dolazak u veliki klub i odmah prelazak iz krajnosti u krajnost. Sačekao me surovi profesionalizam, ali i totalna ekonomska sigurnost. Uz sve to Belgija je nekako hladna i klimatski i po temperementu naroda.”

Iskra? Lično imam velike ambicije

Sada je vrijeme za novu vrstu karijere šta Srđan Blažić kao tehnički direktor može da obeća navijačima Iskre?

“Lično uvijek imam najveće ambicije, imam i mnogo iskustva kroz desetogodišnju karijeru u inostranstvu. I sada želim da budem takmičar i da se takmičim da Iskru dovedem na nivo da budemo najbolji u državi. Koliko ćemo to uspjeti ne znam samo iz finansijskih razloga, jer je to posljednjih godina sve svedeno na entuzijazam predsjednika Blaža Šaranovića i Opštine Danilovgrad”, zaključio je Blažić.

Send this to a friend