Fudbal Sarajlije iznenađeni plasmanom plavih u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evropu

Velkoski: Očekivali smo Astanu, a ne Budućnost

Sarajevo je očekivalo Astanu, ali će u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ugostiti Budućnost u četvrtak veče u Zenici (20h).

Uoči utakmice na Bilinom polju, za Arenu je govorio napadač ,,bordoˮ tima Krste Velkoski, koji ima visoko mišljenje o crnogorskom šampionu, s tim što u krajnjem vjeruje u uspjeh svoje ekipe.

– Iskreno, mislio sam da će naš sljedeći rival biti Astana, ali Budućnost je pokazala da epitet apsolutnog favorita u fudbalu ne znači puno. Teren je jedino mjerilo, tu se sve rješava. Crnogorski tim je zaslužio sve pohvale. Odigrali su jako dobar meč, pokazali ozbiljnost i ostvarili veliku pobjedu. To je i za nas poruka da u međusobnom duelu moramo da pružimo maksimum – rekao je Velkoski, koji nastavlja:

– Drago mi je što ćemo igrati protiv Budućnosti, ne zato što smatram da će nam biti lakše, već zato što je to rival sa Balkana, sa naših prostora, sa istog govornog područja, što vraća emocije nekih starih vremena kada su dva kluba vodila borbu u staroj Jugoslaviji. Vjerujem da će biti fer i sportska utakmica, a neka pobijedi bolji. Znam da nas čeka zahtjevan meč, ali nadam se da ćemo biti uspješniji. Otvorila nam se šansa koju želimo da iskoristimo i prođemo dalje – ističe makedonski ofanzivac koji je od 2017. član kluba iz Bosne i Hercegovine.

Velkoski je prije dvije i po godine sa Sarajevom igrao protiv Budućnosti na pripremama u Antaliji. ,,Bordoˮ tim je tada slavio 2:0.

– Sjećam se tog duela. Pobijedili smo, ali je protivnik ostavio pozitivan utisak. I sada u vašoj ekipi ima igrača iz tog vremena. Budućnost ima kvalitet, timski i individualni. Moraćemo da izvučemo najbolje iz sebe da bismo opet pobijedili – dodao je trideset dvogodišnji golgeter.

Jedan fudbaler Budućnosti zapao mu je za oko, a jednog poznaje lično…

– Posebno mi se svidio igrač broj 10, Ivanović. Hitar je, ima odličnu lijevu nogu, djeluje po desnom krilu, prodoran je, ide u dribling, šutne, odigra. Pravio je probleme Astani, a i prije toga Ludogorecu. U ligi Crne Gore pruža odlične igre, daje golove, asistira. Moramo da nađemo načina da ga zaustavimo, ne samo njega, nego i ostale. Poznajem se sa štoperom Adžićem. Bili smo zajedno u Koreji, doduše ne u istom klubu. Čestitao sam mu pobjedu nad Astanom – poručio je Velkoski.

I ,,plaviˮ respektuju igrače Sarajeva. Ovih dana su dosta pominjali Benjamina Tatara…

– Tatar igra u vrhunskoj formi. Mnogo nam znači. Krenuo je odlično u novoj sezoni. Već je dao šest golova i prvi je strijelac lige. Kada njemu ne ide, tu je neko drugi. U prošlom kolu protiv Slobode je to bio Fanimo. Protiv Budućnosti opet može iskočiti neko. Mi smo ekipa koja je spoj mladosti i iskustva. Naša prednost je što nekoliko sezona nastupamo u manje/više istom sastavu. Sve smo bolji. Vezali smo nekoliko pobjeda i prvi smo na tabeli, sa šest pobjeda i dva remija. Očekujem da pozitivan niz nastavimo i protiv Budućnosti – naglašava Velkoski.

Izgubili ste u Bjelorusiji od Dinamo Bresta (2:1) u kvalifkacijama za Ligu šampiona. Utisak je da ste oštećeni kada je poništen regularan gol Ahmetovića za izjednačenje.

Ofsajda nije bilo…

– Ostaje žal, igrali smo dobro, mogli smo da prođemo. Ne želim da vjerujem da je to bilo namjerno, već samo greška sudije. Događa se. Zaboravili smo to. Idemo dalje – nadovezao se Velkoski.

Evropske utakmice Sarajevo ne može da igra na svom Koševu, a u Zenici neće imati ni podršku navijača.

Koliki je to hendikep?

– Ogroman – odmah odgovora Velskoski, a potom dodaje:

– Imamo najbolje navijače u Bosni i Hercegovini i mnogo nam znači njihova podrška. Kada čujemo njihov huk još bolje igramo, stiže nam energija sa tribina. Ipak, zbog pandemije korona virusa trenutno ne mogu da nam pomognu, ali znamo da su uz nas i kada nijesu na stadionu. U Zenici smo i mi kao gosti, ali kako god – cilj se ne mijenja, uradićemo sve da dođemo na meč od Lige Evrope – rekao napadač prvaka Bosne i Hercegovine.

Velkoski iza sebe ima lijepu karijeru koju je gradio u Južnoj Koreji, interesantno – u Inčonu, klubu za koji sada nastupa crnogorski reprezentativac Stefan Mugoša.

Bio je na Tajlandu, nosio dres kiparskog Enozisa, rumunskog Čehlaula, te ekipa iz zemlje u kojoj je rođen – Rabotničkog i Metalurga.

Za reprezentaciju Makedinije upisao je 14 nastupa.

Najveći trag ostavio je u Sarajevu u čijem dresu je postigao preko 50 ligaških golova, osvajao titule, jednom čak i duplu krunu.

Sa ,,bordoˮ klubom sanja istorijski rezultat u Evropi.

– Sarajevo je veliki klub koji uvijek ima najveće ambicije na domaćoj sceni. I ove sezone ćemo se boriti za duplu krunu. U Evropi želimo da odemo što dalje. Cilj je da prođemo Budućnost, a onda sa Seltikom za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. Igrali smo ne tako davno sa Škotima i vidjeli da možemo da se nosimo sa njima. Na jedan meč je sve moguće, ali o tome ne želimo da razmišljamo dok ne prođe utakmica u četvrtak – kaže Velkoski.

Za kraj – imate li poruku za sve ljubitelje fudbala u BiH i Crnoj Gori?

– Nadam se da će svi uživati u dobroj utakmici. Neka pobijedi onaj koji bude bolji, a onaj drugi treba da čestita. Ovo je sport i sve treba da ostane u tim granicama. Tako svi treba da gledaju na predstojeći meč u Zenici – zaključio je Velkoski.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Ovako vam je lakše, Budućnost je amaterski klub

Rade007
Gost
Rade007

Uhhh što bih volio da ih izbačimo,makar zbog ovog “Nadam se da ce sve ostat u sportskim granicama”,ka da igraju protiv nekog kluba iz Srbistana

Danilo I
Gost
Danilo I

Veli da treba sve da ostane u sportskim granicama, Nego kako ce? Ne igrate protiv tima iz Srbije ili eventualno Grblja.

Send this to a friend