Košarka KK Podgorica

Akcenat na psihologiju dokaz ozbiljnosti kluba

foto: Pobjeda

Istraživanja pokazuju, a sportska praksa potvrđuje da su psihološke vještine faktor od koga u najvećoj mjeri zavisi da li će sportista ostvariti i iskoristiti sve svoje potencijale.

U svijetu, naročito u vrhunskom sportu, sportski psiholog je neizostavan dio tima koji brine o sportistima ili ekipi.

Kod nas, međutim, takva praksa baš i nije primjer.

Ipak, novi član ABA 2 lige, KK Podgorica, za koji već ide prefiks ambiciozni klub, angažovao je mladog Nikšićanina Nikolu Mijuškovića, magistra sportske psihologije, koji će imati poseban zadatak sa mladim igračima. Jasno je da i ovaj potez čelnika Podgorice pokazuje ozbiljnost kluba, ali i koliki značaj pridaju pravilnom razvoju mladih košarkaša.

Iskren da budem poziv sličan ovom sanjam već duže vremena, jer vjerujem da angažman toga tipa može pomoći prvo mladim sportistima na putu ka uspjehu, a onda i meni u svom profesionalnom razvoju kazao je Mijušković.

Mladi Nikšićanin zatim je i objasnio u kratkim crtama sam značaj svoje profesije.

“Za sportsku psihologiju možemo reći da predstavlja upotrebu znanja iz opšte psihologije na oblast sporta. Često volim da kažem da je sportska psihologija savršen uzorak op šte psihologije jer se bavi uglavnom zdravljem, takmičenjem sa samim sobom i motivacijom da iz dana u dan tragamo za najboljom verzijom sebe. Sportski psiholog pomaže sportistima u njihovim svakodnevnim izazovima. Iako na prvi pogled može izgledati da se sportski psiholog bavi samo mentalnom sferom sportiste, istina je zapravo drugačija. Sportski psiholog ukazuje na značaj i svih ostalih komponenti sportskog procesa, motivišući pojedinca da zauzme optimalan stav i izgradi karakter koji će omogućiti pobjede na svim životnim poljima.”

Za razliku od velikih klubova, gdje svaki kolektiv ima psihologa, kod nas se očigledno psihologiji ne daje toliki značaj.

“Najgore je to što se sportska psihologija sistemski ne praktikuje kod nas, pa tako reprezentacija ili profesionalni klub uglavnom nemaju u svom stručnom štabu psihologa. Sve se svodi na individualne pokušaje onih koji prepoznaju korist od takvog rada. Ostaje ipak nada da će se u budućnosti stvari mijenjati na bolje, a da će predan i kvalitetan rad sportskih psihologa biti osnovna preporuka.”

Ipak, KK Podgorica osim što je uspjela da okupi brojne crnogorske talente, bolje reći bisere, koji su bili širom Evrope, da sastavi stručni kadar od eminentnih stručnjaka, dala je i posebnu važnost psihologiji.

“Mislim da je ova saradnja prije svega pokazatelj razvijene svijesti u upravljačkoj strukturi kluba, jer se teži holističkom pristupu sportu i pokušava se pozitivno uticati na svaki segment razvoja mladih ljudi. Nemam dilemu da ćemo u vremenima pred nama postati primjer dobre prakse, ne samo u Crnoj Gori, već i šire”, podvukao je Mijušković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tigre
Gost
Tigre

Bravo za klub, dokaz da razmisljaju na pravi nacin i ulazu u budućnost! Nadam se da ce i drugi kolektivi slijediti primjer i da ce mladi talenti uspjeti da valorizuju svoj talenat. Nikoli zelim svu srecu u radu i ne sumnjam da ce vec prve sezone rezultati biti vidljivi!

Send this to a friend