Košarka Svjetsko prvenstvo u košarci 1982. godine

Bronza za kraj generacije

Na šampionatu svijeta u Kolumbiji 1982. godine aktueini prvak Jugoslavija nastupila je sa nizom zvijezda u poznoj fazi karijere. Povratnik na mjesto selektora, Ranko Žeravica, uspio je da olimpijskom šampionu donese bronzu, ali i promoviše nekoliko novih mladih igrača.

Ponovo je u sastavu bio Crnogorac centar Rajko Žižić, tada član Crvene zvezde. Internacionalne zvijezde bile su već iskusni Dragan Kićanović iz italijanskog Skavolinija i Mirza Delibašić iz Real Madrida. Tadašnji evropski vicešampion je u grupi C prvo savladao Čehoslovačku 101:80 (24 poena Dražena Dalipagića), potom Urugvaj (101:77,24 poena Zufera Avdije). Kanada je savladana 88:78, a Delibašić je upisao 21 poen.

Poraz od selekcije SAD 88:81 na startu druge faze zakomplikovao je posao. Potom je savladana Španija 108:91 (Kićanović sjajan sa 26 poena). U uzbudljivom duelu trijumf je ispušten u finišu protiv Sovjetskog Saveza (99:94, 28 poena Kićanovića). Domaćin Kolumbija savladana je 97:88, pa Australija 105:91 na kraju druge faze. Ishod je značio borbu za bronzu.

U meču za medalju, prazniku napadačke košarke, Španija je savladana 119:117 – a najiskusniji Dražen Dalipagić, upisao je 25 poena u trijumfu. Pravi potez bilo je promovisanje mladih igrača poput beka Cibone Aleksandra Petrovića (sada selektor Brazila) i Zufera Avdije na krilnom centru.

U finalu su se sastali Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države. U jeku Hladnog rata duel je imao veliki značaj. Netrpeljivost je dovela do ogromne želje i kod jednih i kod drugih da pobijede. Finale je bilo spektakularno, a na kraju su Sovjeti slavili sa 95:94. Miškin je imao 29 poena za Sovjete dok je Amerikance predvodio, današnji trener Klipersa, Dok Rivers sa 24 poena.

U idealnoj petorci bili su Rivers, Kićanović, San Epifanio, Miškin i Tkačenko dok je Panamac Rolando Frejzer bio najbolji strijelac sa 24,4 poena po meču. Dragan Kićanović bio je peti na listi sa 21,1 poenom po utakmici.

Na šampionatu u Kolumbiji, od 15. do 28. avgusta 1982. godine, nastupilo je 13 selekcija sa šest kontinenata. Igralo se u pet gradova, a spektakularni su bili mečevi u glavnom gradu Bogoti (dvorana “Koliseo Kubierto el Kampin sa deset hiljada mjesta), Medeljinu i finalni, u Kaliju (“Koliseo el Pueblo” sa 18 hiljada mjesta). Evropskim selekcijama nijesu prijali uslovi velike vrućine.

Send this to a friend