Košarka

Budućnost je srušila Efes u Budimpešti

Trijumf Budućnosti u FIBA Evroligi nad Efesom u sezoni 1999-2000 bio je jedan od najboljih mečeva tima u debitantskom nastupu u evropskoj eliti. Ali, nije bio košarkaška ekskluziva za podgoričku publiku.

Tog 17. novembra 1999. godine Budućnost je savladala 86:80 ekipu koja će sezonu završiti kao treća u Evroligi. Tu najbolju generaciju Efesa podgorička ekipa je savladala kao domaćin u utakmici koja je odigrana u Budimpešti.Tim Miroslava Nikolića, šampion Jugoslavije, zbog sankcija nakon bombardovanja morao je domaćinske mečeve igrati van države sve do januara 2000. godine.

Tu utakmicu obilježio je Haris Brkić sa 19 poena i sedam asistencija, tada je potvrđivao reputaciju ključnog pojačanja sezone i jednog od najboljih evropskih bekova. Haris je igrao svih 40 minuta. Dejan Tomašević uz 16 poena imao je deset skokova, Vladimir Kuzmanović 13 poena, a crnogorski košarkaški velikani Dejan Radonjić i Nikola Bulatović po deset poena.

Budućnost je u meču nastupila sa samo osam igrača u rotaciji, bez povrijeđenog Vlada Sćepanovića.

Sa druge strane bili su velikani: Mulaomerović, Bešok i Turkoglu sapo 16 poena, Kutlaj sa 11 poena.

Jugoslovenska i crnogorska košarkaška legenda Predrag Drobnjak u toj utakmici za Efes je ipak bio najbolji sa 19 poena i osam skokova! Efes je u Istanbulu odigrao bolje, u uzbudljivom meču preokrenuo i slavio 6. oktobra 1999. godine 73:67.

Već ta utakmica u uvodnom dijelu takmičenja je pokazala da je Budućnosti mjesto u eliti Evrope. Predrag Drobnjak za Efes je tog dana postigao 18 poena. Budućnost je predvodio Dejan Tomašević, vrhunskim izdanjem sa 27 poena i devet skokova. Večerašnji meč Efesa i Budućnost Volija biće prvi susret ovih rivala u ULEB Evroligi.

Timovi su do sada u evropskoj eliti samo igrali u toj sezoni 1999/2000.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Najbolja generacija do sada!

Prč
Gost
Prč

I najskuplja u istoriji buducnosti i jedna od najskupljih u evropi te godine

Send this to a friend