Košarka Loš učinak šutera

Budućnost još čeka Vona

foto: KK Budućnost Voli

Za 15 minuta i sedam sekundi na parketu u porazu Budućnost Volija od Unikahe u Malagi, Rašad Von nije nijednom šutnuo. Meč je završio sa asistencijom, skokom i dva faula.

Američki bek-šuter sa iskustvom tri NBA sezone, projektovan kao starter na ,,dvojci u timu Petra Mijovića od starta sezone je pod pritiskom očekivanja. I u timu i od košarkaške j avnosti jer ne igra dobro.

Na tri meča Evrokupa, Von ima skor od tri poena, po 0,7 ukradenih lopti i skokova i 0,3 asistencije po meču. Za dva šutira sa 50, za tri sa 20 procenata realizacije. Prosjek 15 minuta po meču na parketu.

U ABA ligi, situacija sa njegovim partijama djeluje još sumornije: 20,4 minuta u igri u prosjeku, 1,5 poena, 1,5 skokova, asistencija po meču. Procenat šuta iz igre 9,1… Statistika je, nažalost, takva da Budućnost Voli već prijeti pritisak dijela javnosti, da se traži alternativno rješenje na beku-šuteru. I tako je bilo i prije meča sa Unikahom, pa i prije duela sa Partizanom i velike pobjede u ABA ligi prethodnog vikenda.

Pritisak očekivanja

Von, koji je u NBA nastupao za Orlando, Bruklin i (sasvim pristojno, pogotovo u sezoni 2016-17) za Milvoki, iza sebe ima dobru sezonu u Igokei. U ABA ligi za tim iz Laktaša bilježio je 16,5 poena po utakmici. Rašad Von te poene u rukama sigurno ima a činjenica da nje šutnuo u duelu sa Unikahom govori i o trenutnoj mentalnoj blokadi. Igrač zna da se od njega očekuje više, to stvara dodatni pritisak… Dekoncentracija u igri u odbrani je očigledna.

Ipak treba napomenuti da je Budućnost Voli tek u prvom mjesecu nove sezone, a da izuzetno dobar start (bez obzira na poraz u Malagi), trenutno rasterećuje prvi tim i ostavlja prostor za rad i napredak. Za Vona će, vjerovatno, biti još kredita u sastavu Petra Mijovića a nakon meča sa Unikahom, utisak je da prije svega treba da krene od pristupa u odbrani.

I uprava i stručni štab do sada su, kao i prošle sezone, pokazali strpljenje i važnost kontinuiteta u radu. S tim u vezi, neke rezove u sastavu, naročito ne nakon prvog poraza sezone u gostima favoritu grupe Evrokupa ne treba očekivati. “Plavi” sada na poraz u Malagi mogu da gledaju kao na propuštenu šansu i to mnogo govori o njihovom kvalitetu,

Faktor umora

Budućnost Voli je izgubila u Malagi, opterećena umorom u trećem teškom uzastopnom gostovanju. Odatle 52 primljena poena u drugom poluvremenu, 15 primljenih trojki, 16 izgubljenih lopti.

Kontrolisali smo prvo poluvrijeme veoma dobro. U posljednjih nekoliko napada nijesmo dobro branili šuteve Alonsa, nakon piken-rola. U nastavak meča smo ušli loše, bez energije prvih u prvih pet-šest minuta. Nijesmo pravili dobre faulove, a oni su našli dobar ritam”, rekao je Petar Mijović, strateg ,,plavih”. Unikaha je u završnici ušla u izuzetan trojkaški niz. A Podgoričani kasnili prije svega da izađu na blokove rivala, igrači spoljne linije ostajali su polako bez daha za borbu u žestokom tempu… Ne samo Von, već i Džastin Kobs (sedam izgubljenih lopti).

“Promijenili smo stvari u odbrani, ali su oni pogodili nekoliko nevjerovatnih šuteva u posljednjih pet minuta. I mi smo imali lošu ,,skrin odbranu nad Vačinskim, Alonsom, Buteljom… Oni su imali i nekoliko lakih poena, mislim da je to odlučilo”, dodao je Petar Mijović.

Već u subotu, u ABA ligi protiv nezgodnog Borca iz Čačka koji je u uvodnom kolu pobijedio Partizan u gostima, ,,plavi će u ,,Morači imati priliku da pokažu novu svježinu u igri. A partija Vona će ponovo biti pod lupom košarkaške javnosti regiona…

Send this to a friend