Košarka Budućnost i Mornar zajedno u doigravanju?

Crnogorska super priča u nikad jačoj ABA ligi

Nikad jača ABA liga, saglasili su mnogi na početku ove sezone. Da je tako govori i to što je Crvena zvezda trenutno među deset najboljih timova Evrolige, dok Partizan nezaustavljivo djeluje u Evrokupu. Uz njih tu je i Cedevita-Olimpija sa veoma jakim timom za ovo podneblje i dvije super priče iz najmanje zemlje u regionu – Budućnost i Mornar, dva tima koja će vjerovatno biti među četiti najbolje ekipe ABA lige i kroz plej-of se boriti za krunu regiona.

Ako je poznato šta košarka znači na ovom prostorima, a uz to da su ekipe iz košarkaške zemlje kakva je Hrvatska (pa i BiH) daleko od klase naša dva predstvanika, onda je jasno kakav su iskorak napravili crnogorski timovi posljednjih godina.

I dok je Budućnost odavno važna priča regiona, pravo osvježenje posljednjih godina je Mornar – kako bi rekao njegov trener Mihailo Pavićević, mali klub koji želi da raste. Osvježenje – kako u ABA ligi (već stizali do plej-ofa), tako i za našu košarku, gdje se do pojave ekipe iz Bara vodio monolog samo jednog tima.

Plej-of je blizu za ovu ekipu, ali je jasno da će momci iz Bara morati i u posljednja tri kola da budu na visini kao što je to bilo u nezaboravnoj februarskoj noći protiv Crvene zvezde.

Podgoričani sigurni, Barani zavise od sebe

Kada je u pitanju plej-of Budućnost je sigurna i najvjerovatnije će sa druge pozicije ući u doigravanje. S druge strane, iako još nije obezbijedio plasman u završnicu, Mornar drži sve u svojim rukama. Dakle, Partizan bi trebalo da bude prvi, Budućnost druga, a za preostala dva mjesta boriće se Mornar, Zvezda i Cedevita Olimpija.

Ova tri tima na tri runde do kraja imaju identičan skor (12- 7), ali kako se beogradski i tim iz Ljubljane sastaju u narednom kolu jasno je da do kraja ligaškog dijela sve zavisi od Mornara.

Naravno, tim iz Topolice čekaće težak put do plej-ofa, pošto do kraja gostuje kod Budućnosti, pa dočekuje Krku, a prvenstvo zatvara utakmicom u Novom Beogradu protiv Mege koja se bori za opstanak.

Kako bi Budućnost mogla da pomogne Mornaru

Čini se, međutim, da ukoliko Mornar u sljedećem kolu uspije da sruši tvrđavu zvanu Morača, da će protiv preostala dva rivala teško izgubiti ključne bodove za plej-of.

Mnogo toga će zavisiti upravo od crnogorskog derbija, ali i ako Barani pognutih glava napuste parket nakon utakmice protiv Budućnosti i dalje će imati dobru šansu za završnicu ABA lige.

U tom slučaju mornari bi morali da navijaju za Budućnost, koja u pretposljednjem kolu gostuje kod Cedevita-Olimpije i mogla bi da pomogne rivalu iz Crne Gore.

Naravno, pod pretpostavkom da će kolo ranije zmajčeki biti poraženi i od Zvezde u Beogradu. Kombinacija je dosta, ali najvažnije je da oba naša tima žive san u ABA ligi, a da Crna Gora i ove godine uživa u sjajnoj košarci – bilo da se igra u Podgorici ili u Baru.

Na kraju, sve ovo možda bude i dodatni motiv za ostale naše košarkaške centre, prije svih u Nikšiću i na Cetinju – samo je potrebno da neko stane iza Sutjeske i Lovćena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Pustite se kombinacija nego igrajte i dobijajte. A i COL da dobije Zvezdu bilo bi dobro, makli bi ih iz F4 što nije nemoguće.

Varvar
Gost
Varvar

Naprijed Mornar.

Vlado
Gost
Vlado

Kad bih ja mogao da posavjetujem Budućnost, onda bih im rekao da u “Morači” naprave spektakl, ali, uz poraz – da Čović svisne od jeda i jada. :):):)

PG CG
Gost
PG CG

Nema prostora za puštanje, a Zvezdi nećemo naškoditi ništa, jer Zvezda sa sve tri pobjede dolazi do zagarantovane treće pozicije. Jedino možemo CedOlimpiju da izbacimo iz plejofa i da Mornar bude četvrti. Ali rizično za Budućnost.

Gigi
Gost
Gigi

Mornar do pobjede.Napred Mornar.

Send this to a friend