Košarka Veliki intervju

Dragan Bokan: Potrebna nam je jača Budućnost, za veće domete, čekamo Glavni grad

Dragan Bokan, foto: Dragan Mijatović

Predsjednik košarkaškog kluba Budućnost Voli, Dragan Bokan, i članovi Upravnog odbora podgoričke ekipe su na raskrsnici, čekajući odgovor da li je Crnoj Gori, odnosno Glavnom gradu, potrebna jača Budućnost ili ona koja će se boriti za opstanak u ABA ligi.

Potrebna nam je jača Budućnost, za veće domete

Ne želim da smanjimo ljestvicu očekivanja. Za planove gdje bi se Budućnost borila za opstanak ili sredinu tabele, nijesam opcija. A siguran sam da svaki član Upravnog odbora stoji uz naš klub. A rad u klubu je jako zahtjevan, nekad i teži od biznisa, a nekad i lakši. Kao društveno odgovorna kompanija i neko ko voli sport, siguran sam, i ako ne budem u Budućnosti, da ću pratiti naš klub, ostati njegov veliki prijatelj i pomagati shodno mogućnostima i našim aktivnostima kada je u pitanju donacija u sportu.

Čekamo odgovor

Čelnici kluba obratili su se u pismenoj formi 16. maja gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac sa željom da prezentuju stanje u klubu koje svaki vlasnik treba da zna.

Podršku Glavnog grada Budućnost je imala od 2016.godine i ovom prilikom se na tome zahvaljujem. Budućnost je vlasništvo grada Podgorice, vlasništvo vjernih i bez dileme najboljih navijača i mi ćemo biti ovdje dok vlasnik ne bude našao bolje rješenje. Naš odnos je profesionalan, a ako svi zajedno možemo da pomognemo klubu da funkcioniše i bude još bolje, siguran sam da je UO, na čelu sa mnom, spreman da nastavimo dalje. Na odgovor čekamo, a zajedno sa Upravnim odborom ćemo uputiti još jedno pismo.

Treba da razgovaramo, bitno da znamo da je spoj države, grada, navijača i Upravnog odbora presudan. Obrazložiću kako gledamo na budućnost. Smatramo da budžet treba da se poveća. Jer sa ovim koji imamo, a pritom smo tri godine bez pomoći države, klub za ove postojeće rezultate nema nikakvu šansu. Mislim da bi onda bilo suludo da ostajem na čelu kluba. Jasno je da Budućnost ne može svake godine da osvaja ABA ligu, ali može biti konkurentnija. Naš budžet ne može da se upoređuje sa budžetima čak i nekih ABA ligaša.

Naš budžet za prošlu godinu iznosio je tri i po milona eura. Smatram da za milion, u odnosnu na prošlu godinu, moramo povećati budžet da bi, koliko toliko, bili konkurentniji – pod broj jedan u Eurokupu, jer nam je to osnovna šansa. Svjesni smo, takođe, da dok god se bude izdvajao ovoliki novac u budžetu sa Zvezdom i Partizanom, nećemo imati šansu. Treba pametno da se čuvamo, povećamo budžet, ali ne toliko da uđemo u trku za Zvezdom i Partizanom čiji budžeti dosežu do gotovo 20 miliona. Nije to nam potrebno, ali, svakako treba napraviti bolji tim kako ne bi dozvolili da nam se ponove utakmice kao zadnje u ABA ligi.

Naš prijedlog je takav da u ovoj varijanti glavni grad i država ne bi bili puno opterećeni.- Predlažemo da država i grad učestvuju sa 50 %, a da 50 % snosimo mi privrednici koji dolazimo iz realnog sektora i koji dijelimo sudbinu tržišne utakmice. Moram naglasiti da se od tih 50 odsto državi vraća 750 hiljada na godišnjem nivou, kroz poreze i plaćanje SC ,,Morača“. Ako za to budemo imali razumijevanja, ok, mi smo spremni, a ako ova formula ne može da funkcioniše, klub treba prepustiti boljoj opciji.

Budućnost je možda i malo zakasnila sa pričom oko organizacije i pojačanja za narednu sezonu. Mnogi klubovi su još od početka maja krenuli u novu priču, ali čekaćemo, ljudi su vjerovatno zauzeti, kampanje su u toku. Sačekaćemo i dati šansu da pomognemo našoj Budućnosti.

Osvajanjem ABA lige, nastupom u Evroligi, konstantnom borbom sa Zvezom, Partizanom, često i sa vjetrenjačama, prethodno smo pokazali da se i sa manje u odnosu na košarkaške moćnike može puno uraditi. Vizija je u priči od 2011. bila najvažnija. Do sada smo bili složni za sve što smo radili kada je u pitanju Klub. Svaka ključna odluka je bila na stolu. U našem UO su ozbiljni i odgovorni ljudi, poslovno ostvareni i to je nešto što nas krasi kada je u pitanju klub. Primjer smo kako treba oformiriti ekipu dobrih ljudi, iz dobrih i uspješnih kompanija i to je najveći uspjeh. Napravli smo ozbiljan klub privrednika koji funkcionišu oko Budućnosti. Voli sam ne može da iznese projekat, niti bilo koja kompanija pojedinačno.

Klub, kao i proteklih 12 godina treba da ostane potpuno van politike. Budućnost je podgorički klub, ali je i cijele Crne Gore. Zato je bitno da u ovom trenutku okupimo svu energiju kako bi imali klub koji će biti praćen od Ulcinja do Bijelog Polja, od Rožaja do Herceg Novog. To je suština i to je cilj.

Projekat Budućnosti će ili biti veliki ili će postati nebitan. Šteta bi bilo prosuti sve ovo što smo radili posljednih godina, postavili smo dobre temelje.

Budućnost Voli – kratak osvrt na period od kada je nova uprava preuzela kormilo kluba

Rezultati ostvareni od 2011. godine

ABA Liga:

2011/12 – polufinale, poraz od Makabi Tel Aviva

2012/13 – 5. Mjesto

2013/14 – 5. Mjesto

2014/15 – polufinale, poraz od Cedevite

2015/16 – polufinale, poraz od Mege

2016/17 – polufinale, poraz od Crvene zvezde

2017/18 – osvajači ABA Lige

2018/19 – finale, poraz od Crvene zvezde

2019/20 – prekinuta sezona zbog korona virusa, osigurano drugo mjesto u regularnom dijelu sezone tj. polufinale

2020/21 – finale, poraz od Crvene zvezde

2021/22 – polufinale, poraz od Partizana

2022/23 – polufinale, poraz od Crvene zvezde

Ukupno: 6 polufinala, 2 puta vicešampioni, 1 šampioni ABA Lige.

Crnogorska liga:

Osvojenih 10 titula, jedan poraz od Mornara u sezoni 2017/18. U sezoni koja je prekinuta zbog korona virusa takmičenje se nije završilo.

Kup Crne Gore:

Osvojeno 11 Kupova Crne Gore, jedini poraz u finalu 2013. godine protiv Sutjeske.

Budućnost Voli je klub sa najvise sezona u Evrokupu (16), od čega na čelu sa Volijem svake sezone se igrao Evrokup (10) osim u sezoni 2018/19 kada smo igrali Evroligu.

Kao što se može vidjeti iz gore navedenog, ostvareni su sjajni rezultati u prethodnih 12 godina.

Planiramo da u narednom periodu organizujemo intervjue ili press konferenciju kako bi zbog aktuelne situacije informisali javnost kuda ide Budućnost Voli.

Treće mjesto, poslije favorizovanog Partizana i Zvezde, je ono što se realno nije moglo više. Osvojili smo domaći kup i titulu što je i bila obaveza. Kada je u pitanju Eurokup – smatram da smo napravili propust u takmičarskom dijelu koji smo morali završiti na jednom od prva tri mjesta. Nije se to desilo, izgubili smo od Ulma i izgubili prednost domaćeg terena, to je rezultiralo neostvarenju te jedne stepenice koja nam je falila da u potpunosti ispunimo sve planove u sezoni. S tim, što moram da ukažem i na greške koje smo napravili, a koje najviše pripisujem Stručnom štabu. A to je loša selekcija igrača. Tačno je da sam svako pojačanje aminovao, ali ih nijesam birao. U Budućnosti, od 2011, ne postiji jedan igrač da je došao, a da nije bio prijedlog trenera ili da nije bio usaglašen sa trenerom i Stručnim štabom. I kad pričamo o prošlosti, a da se ne držimo samo nekih svjetlih trenutaka, bilo je tuge, ali i veselja. Sve sam mogao vjerovati, a da ćemo osvojiti ABA ligu, poslije šest godina rukovođenja klubom, u to nijesam mogao da povjerujem. Sada vidimo šta znači igrati Evroligu i osvojiti ABA ligu. I da se ne zaboravi važna stvar, samo jednom u istoriji košarke Regiona se desilo da Podgorica ima Evroligaša, a da nema Ljubljana, Zagreb i Beograd.

Dragan Bokan, foto: Dragan Mijatović
Dragan Bokan, foto: Dragan Mijatović

Pitanje trenera

Možda sam i predugo čekao da igrači i stručni štab ,,kliknu“. U suštini, u sportu, je pogubna politika ,,preko koljena“. Imali smo strpljenja za trenera Vladimira Jovanovića. Tačno je da je razgovor u svlačionici, poslije poraza od Gran Kanaria bio početak i kraj. Ali, u sportu je želja jedno, a drugo je što se realno može očekivati na terenu. Neko ko je staložen, ko sluša i želi uspjeh klubu treba biti tolerantan i da sve oštrice zadrži na sebi. Neki me znaju kao visoko temperamentnog čovjeka koji ne zna da broji do deset. Ali kada je u pitanju biznis ili sport, mislim da ipak sam neko ko izbroji do 10. Konkretno, poslije meča sa Gran Kanarijom razgovor je bio žučan, ali i u okvirima argumenata sa obje strane. Tačno je da su igrači i stručni štab bili pognute glave.

Poraz od Ulma, a onda i od Borca na mjesto prvog stručnjaka došao je Petar Mijović. Zahvaljujem Petru, bez obzira na smjenu prije nekoliko godina, ostali smo u odličnim odnosima. Prihvatio je da iznese sezonu kada je bilo najteže i uspio je. Nije ni njemu bilo lako voditi Budućnost protiv Zvezde u polufinalu Aba lige. Ali, to je sport. Odradio je svoj dio posla i za to kapa dolje. Ako ostanemo u ovom sastavu, Mijović će biti jedna od opcija.

Kraj sezone

Sezona uspona i padova, završila se sa gorkim ukusom u ABA ligi. Jako je teško bilo gledati prvu utakmicu u Beogradu, teško je bilo i drugoj prisustvovati. Zvezda je igrala bolje, a spoj kvalteta i finansija je rezultiralo onakvom igrom. Kod naših igrača nijesam vidio nezalaganje, nego nemoć. Igra nije bila povezana i ostaje žal. Bilo mi je jako neprijatno i to više zbog navijača nego zbog igrača, kluba ili mene lično. Poraženi smo ubjedljivo, ali za mene je najteži poraz bio poput onoga u Sremskoj Mitrovici protiv Mege. Ili kada smo od 2:0 u Podgorici sa Cedevitom ispali iz polufinala i plasmana u Evroligu. Ovo su za mene bila dva najteža poraza. Sa Zvezdom je lakše ovo bilo objasniti sebi jer je razlika u novcu i kvalietu.

Zahvaljujem se ljubiteljima košarke, prijateljima koji su redovno dolazili i na velike i ,,male” utakmice, ljudima koji su i pored TV-a navijali za klub. Posebno sam zahvalan navijačkoj grupi ,,Varvari”. Od prvog dana smo znali da postavimo odnos. Nekad smo do dogovora dolazili u pet minuta, a ponekad je bila potrebna i duža priča. Ali, generalno napravili smo zajedno oštricu koja je pomogla Klubu. Naša sinhronizacija je vremenom ojačala i bila je, možda, najbolja karika u svemu ovome što nam se desilo. Praktično bez jednog ekcesa.

ABA liga

Završnica ABA lige je odraz stanja u ABA ligi. Ne želim da iznosim ,,prljav veš” kada je u pitanju unutrašnji odnos unutar ABA lige. Ovo za mene nije iznenađenje, samo je kopija onoga šta se dešavalo na Skupštini u Baru koja je bila za sad – potonja. Niti ABA liga funkcioniše, niti vlasnička struktura, niti određena vlasnička struktura. Imamo situaciju da je i samo upravljanje pod zakom pitanja. Sve ovo što se dešava oko termina i finalne serije, nije dobro za košarku. ABA liga ne smije da bude ničiji talac. Smatram da smo svi u obavezi da čuvamo najbolji sportski brend regije. Ono što političari još uvijek ne uspijevaju, ABA liga je uspjela. Zato o njoj treba dobro povesti računa.

Kada je u pitanju završnica ABA lige navijam za dobru košarku i da se s anđelima završi sve.

Transfer politika i da li je Bojan Dubljević realnost za Budućnost?

Mnogo stranaca je prošlo kroz klub. Bitno je da izanaliziramo što se u prošlosti dešavalo i dobijemo odgovor na ova pitanja. Ako hoćemo da budemo u plej-ofu ABA lige, među četiri, ako hoćemo da se drznemo i napadnemo Partizan, Zvezdu, Valensiju, Gran Kanariju, Turk Telekom, nema šansi da u sastavu možemo da imamo pet mladih igrača. Ovo što mi igramo i ono što je potrebno razvoju mladih igrača to Budućnost ne može da napravi. Da li postoji šansa da bude više domaćih igrača? Sigurno da, u odnosu na posljednju godinu. Postoji nekoliko igrača kojima smo davali godinama duplo veći novac nego što su u tom trenutku vrijedili na tržištu. Pa smo došli u situaciju da nijesu ni sa tim zadovoljni, već su željeli da promijene sredinu ili smo došli u situaciju da uslovljavaju klub. Poštujemo novac, a dok sam na čelu kluba toga neće biti. Imali smo igrače koji su željeli da odu, jer su osjećali veliki pritisak, misleći da je inostranstvo bolja sredina za njih. Žao mi je što neki nisu tu. Mislim da je Budućnost bolja sredina za njih. Stojimo im na raspolaganju.

Što se tiče Dubljevića, napravio je sjajnu karijeru, mogao je da igra i u NBA ligi, ima milionske cifre kada su ugovori u pitanju… Daleko je to od mogućnosti Budućnosti. Nerealno. Kad bi mogli plaćati igrače kao što je Dubljević, mogli bi sigurno igrati Euroligu. Nadovezao bih se još oko priče za mlade, odnosno za njihov razvoj. Ovo što radi Podgorica, Sutjeska, Derby i Teodo je nešto što će sigurno, kroz dvije, tri godine, dati rezultat.

Rivalstvo u biznisu nije prepreka za pomoć Budućnosti

Biznis i rivalstvo u biznisu nijesu prepreka za pomoć Budućnosti. Oko Budućnosti se okupio tim uspješnih. Zahvaljujem svim članovima Uprave, bivšim i sadašnjim. Članovi Uprave košarkaškog kluba čine: Časlav Vešović u ime Glavnog grada; Vojin Žugić, kompanija Stadion; Branislav Martinović, kompanija Glosarij; Predrag Leković, Porto Montenegro; Predrag Perković, Crnogorski Telekom; Vanja Mugoša, Advokatska kancelarija Jovović, Mugoša i Vuković; Matjaž Božič, Lovćen osiguranje; Blagota Baća Radović, Zetagradnja, . Upravu čine i bankari:Martin Leberle, NLB banka; Aleksa Lukić, Erste banka; Dino Redžepagić CKB, dio OTP grupe; a osim nas iz sektora trgovine je i Ljubiša Šćepanović, Domaća trgovina u okviru koje posluje maloprodajni lanac Aroma. Zahvaljujemo i nekadašnjim članovima Uprave Jovan Lekić, kompanija Nall, Veselin Đurišić, Plataže. Konkurenti u biznisu su ujedinjeni u želji da pomognu klubu, u misiji za našu Budućnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aco
Gost
Aco

Ode budućnost u prošlost aufiderzen cg sport

Kom
Gost
Kom

Treba nam Budućnost bez Bokana

Savo
Gost
Savo

Jedan od rijetkih privrednika koji ulaze u sport.Ako on ode iz kluba necete vise imati priliku da navijate za partizan i zvezdu u sred morace…
Neka vlada odrijesi kesu ako zbog cega onda zbog mladih i djece koji su inspirisani Nikolom Ivanovicem,Popovicem,Danilom Nikolicem poceli da treniraju kosarku

Navijac
Gost
Navijac

Dovedi prvo sportskog direktora i skauting sluzbu koji znaju da selektiraju igrace shodno postavljenoj strategiji. I micite se vise od Miska Raznatovica i njegovih trenera, jer je logicno da ce samo njegove igrace i forsirati pri izboru. Srozali ste se na filijalu Miska Raznatovica. Igraci vise igraju za statistiku i Miska nego za Buducnost!!!

delboj
Gost
delboj

Ako nam ostane Kaba kao prvi centar za narednu sezonu slobodno se ne mucite nego bacite i narednu…

Silimili
Gost
Silimili

Znaci ……Nista …cekacemo neku dobru generaciju da se sklopi za nesto bitnije …kao ove godine Derbi

Plavo bijeli
Gost
Plavo bijeli

Dovedi ti prvo ljude sa fakultetima u Buducnost.

Komentator
Gost
Komentator

Nemas para greote, pa te grad mora pogurat. A bjezi tamo maslac 6€

Send this to a friend