Košarka Elitno takmičenje objavilo detalje iz svoje zvanične monografije

Duško među 101 velikana Evrolige

Duško Ivanović, trener prvaka Španije Baskonije, legenda naše i evropske košarke, dobio je mjesto u Evroliginoj zvaničnoj monografiji ,,101 velikana evropske košarke.

Elitno evropsko klupsko takmičenje je na ovaj način željelo da obilježi uspjehe upravo onih ljudi koji su bili najbitniji za uspon Evrolige i košarke u Evropi u cjelini. Tekst iz mono grafije posvećen Ivanoviću objavljen je na sajtu Evrlige.

Titogradski debi

Tako se u tekstu na primjer ističe, da je Ivanović u sezoni 19821983 kao igrač Budućnosti bio prvi strijelac Prve lige Jugoslavije, sa 27,4 poena u prosjeku ispred Dražena Petrovića i Šetera Vilfana.
Takođe, pominju se Duškovi košarkaški počeci sa bratom Draganom u rodnom Bijelom Polju. Kao interesantan se navodi početak u titogradskoj Budućnosti sa 19 godina, nakon što je odbio priliku da igra u Crvenoj zvezdi Bratislava Đorđevića.

Trener Budućnosti Nikola Sekulović tada nije bio uvjeren u kvalitet Ivanovića, pa se tinejdžer osmjelio i predložio treneru da mu dozvoli da igra 30 minuta u jednoj utakmici. Dobio je šansu u meču Druge lige protiv barskog Mornara, ubacio 35 poena i postao član startne petorke, pa najbolji igrač prvoligaškog tima…

Kao posebno interesantan detalj pominje se da je Duško, u vremenu kada je bio godinama među najboljim strijelcima Jugoslavije, radio kao pravnik u Titogradu. Takođe, ističe se da ga je 1987. Partizan odbio, da je Olimpija nudila izuzetan ugovor ali da je izabrao ponudu Jugoplastike, zbog šanse da igra u timu izuzetnih talenata.

Lider Jugoplastike

Kao igrač osvojio je dvije Evrolige i tri prvenstva Jugoslavije sa Jugoplastikom. U borbi za prvu titulu Evrolige, 1989. godine, ubacio je 20 poena Barseloni u polufinalu i 12 Makabiju u finalu, 1989. godine. Godinu kasnije, protiv Limoža je postigao 20 poena u polufinalu i 12 u finalu protiv Barselone za novu titulu prvaka Evrope.

Ističu se i izuzetne partije u završnici igračke karijere, za špansku Đironu, francuski Limož i švajcarski Frajburg, gdje je prvo dobio priliku da bude trener.

Monografija pokriva igračke dane košarkaških velikana. A kao trener, Ivanović je za sada tri puta bio prvak Španije, dva puta akter finala Evrolige, prvak u Francuskoj i Švajcarskoj..

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko996
Gost
Marko996

Bravo Dusko!

vesko
Gost
vesko

Ako se uzmu u obzir trofeji koje je osvojio i kao igrac i kao trener on je jedno od najvecih imena kosarke sa ovih prostora

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Izuzetan bek-plejmejker.Bio je produžena ruka tfenera u Jugoplastici.Sva igra je bila pod njegovom kontrolom.Rađa i Kukoć su bili zvijezda ali Duško je sve to vodio.Čestitke!!!!

Majkl1
Gost
Majkl1

Svaka čast, Duško je jedan od najvećih sportista Crne Gore svih vremena.
Lijepo je vidjeti da su se iz Evrolige sjetiti svih dostignuća Duška Ivanovića i kao igrača i kao trenera. Valjda će i Crna Gora jednom izdati neku monografiju svojih najvećih sportista ,da ne bude pravilo da skoro sve naše velike asove ,više cijene stranci nego naši ljudi.

MSC
Gost
MSC

Legenda!

Send this to a friend