Košarka

Ivanović vodi Himki ka Evroligi

Duško Ivanović završava drugu sezonu kao trener Himkija na korak od zacrtanog velikog cilja povratka ekipe iz Podmoskovlja u Evroligu.

Krajem mjeseca u duelima sa Zenitom imaće priliku da ga ostvari. Slavni košarkaški stručnjak iz našeg glavnog grada transformisao je igru ruskog kluba u postpunosti, od marta prošle godine kada je preuzeo mjesto šefa stručnog štaba.

Sa manje velikih zvijezda, ali dominantno timskom i defanzivnom igrom, rezultati ove sezone su bolji. Treće mjesto u regularnom dijelu lige, zatim i maksimalnih 3-0 u četvrtfinalu plej-ofa protiv Jeniseja, dosadašnji su bilans ekipe za koju igra naš centar Marko Todorović.

“Igramo sa sve više pažnje i koncentracije i to je dobro. Srećan sam kada vidim ozbiljnost na terenu tokom 40 minuta meča. Sve to su stvari koje mi daju za pravo da vjerujem da možemo u finale VTB lige, što bi nam donijelo Evroligu”, rekao je Ivanović.

Slavni trener je kao jasnog lidera u napadu ekipe učinio Alekseja Šveda, ruskog reprezentativca.
“Najveću ulogu pod košem ima naš Marko Todorović, koji je nakon teške prošle sezone ove pronašao pravu formu. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da se igrači priviknu na novi sistem. U ritmu stalnih putovanja i teških mečeva to nije bilo lako. Prirodno je da su svi napredovali i rasli, kako je tim rastao, ali ne prihvatam to da smo još dostigli limite”, rekao je Ivanović.

Od Zenita je njegov tim tokom regularnog dijela VTB lige dva puta ubjedljivo poražen. Snagu rivala, koji prije svega ima prednost pod košem u boljoj rotaciji visokih igrača, osjetila je i Budućnost u Evrokupu…

“Na nama je, prije svega, da se dobro pripremimo. Imamo više od dvije sedmice da se posvetimo radu u Podmoskovlju, organizujemo i neke pripremne mečeve. Neke taktičke varijante nijesmo otkrivali ni mi ni oni tokom sezone. Biće to ravnopravna borba”, rekao je Ivanović.

Prvi meč polufinala VTB lige na programu je 25. maja, u Sankt Peterburgu.

U seriji na tri pobjede Zenit ima prednost domaćeg terena.

Send this to a friend