Košarka Kvalifikacije za Eurobasket

Košarkašice protiv Švedske kreću novi ciklus

foto: kscg.me

Crnogorske košarkašice odradile su danas dva trenina u dvorani ,,Verde”, čime su zvanično počele sa priprema za novi kvalifikacioni ciklus za plasman na Eurobasket.

Naša reprezentacija u gotovo identičnom sastavu kao sa Eurobasketa, uz novu Amerikanku Markišu Getling nastojaće da i šesti put uzastopno dođe do vize za kontinentalno takmičenje.

Ali, za razliku od ranije, Crna Gora je u grupi sa tri tima, pa će za tri godine odigrati četiri meča, u kojima gotovo da ne smije dozvoliti kiks.

“Definitivno čudan sistem. Igramo u nedjelju protiv Švedske, a naredni meč u kvalifikacijama igramo tek u novembru naredne godine. Pitanje je šta će biti, u kojem ćemo sastavu biti, tako da je zaista nezahvalno praviti neke prognoze. Jasno je da nas čeka jaka grupa u kojoj je kiks zabranjen. Ali, naš cilj svakako je plasman na Evropsko prvenstvo”, kazala je Jelena Škerović, selektorka Crne Gore.

Kvalifikacije počinju u četvrtak, a u prvom kolu Izrael dočekuje Švedsku, dok u nedjelju Crna Gora gostuje Švedskoj.

“Švedska je odmah nakon žrijeba projektovana kao prvi favorit grupe. Ali, ako je teže što smo u grupi sa samo tri tima, onda je dobro što u ovom ciklusu igramo samo jedan meč. Takođe, Švedska igra u četvrtak, imaćemo mogućnost da uradimo bolji skauting, a ujedno se nadam da ćemo biti i spremniji”, kazala je Škerović.

Švedska je na ljetos održanom Eurobasketu na startu savladala Crnu Goru (67:51), ali je od tada došlo do određenih promjena.

“Švedska sada ima novog selektora, a veliko je pitanje da li će igrati njihova najbolja igračica Amanda Zahui, jer ove sezone nastupa u Kini. Poznato je da igračice koje nastupaju u Kini ne mogu da odgovore reprezentativnim obavezama”, istakla je Škera.

Crna Gora je na Eurobasketu bila najmlađa selekcija, a gotovo nova reprezentacija koja je krenula od Igara malih zemalja Evrope sada će imati prvi veliki izazov.

“Za razliku od ranije sada većina igračica ima dobru minutažu u svojim klubovima, sve imaju klub, tako da su spremnije nego ranije i to je dobro. Ima dosta mlađih igračica, koje su na Igrama malih zemalja pokazale da posjeduju potencijal i nastojaće da se nametnu”, podvukla je Škerović.

Send this to a friend