Košarka

Mogu i sa najboljima

Da je neko seniorima i juniorima Crne Gore u 3×3 basketu uoči prvih nastupa na zvaničnim takmičenjima ponudio da dođu na korak do plasmana na šampionate Evrope objeručke bi prihvatili. Sada, nakon svega, ostaje mali žal što već ove godine nije napravljena senzacija.

Na kvalifikacionom turniru u Francuskoj seniore Crne Gore jedna lopta u meču sa velikim favoritom Letonijom dijelila je od fantastičnog uspjeha. Protiv jedne od najboljih selekcija Evrope falilo je samo malo sreće. Kada su naši juniori u pitanju, u ključnom duelu sa Srbijom izostala je kompetentnost arbitara…

“Stekli smo fantastično iskustvo, sami shvatili da u konkurenciji najboljih u novoj olimpijskoj disciplini možemo mnogo, ravnopravno da se takmičimo. Zato je šteta što se nijesmo plasirali na prvenstva Evrope, ali vjerujem da će se ta nijansa koja je falila u našoj debitantskoj godini, u skorijoj budućnosti pronaći, za dodatni iskorak”, kazao je Filip Patković, selektor seniorske i juniorske reprezentacije.

Patković sa nekoliko saradnika iz organizacije 3×3 Montenegro, uz punu podršku Košarkaškog saveza Crne Gore, rukovodi organizovanjem 3×3 takmičenja pod pokroviteljstvom FIBA u našoj zemlji. Posao je sveobuhvatan i specifičan, s obzirom na uvezanost sistema turnira timova sa takmičenjima reprezentacija.

“I organizacijom 3×3 turnira tokom godine smo izuzetno zadovoljni. Vidljiv je očigledan napredak u odnosu na prošlu godinu interesovanje timova je veće, sada smo već u situaciji da moramo da odbijamo ekipe jer su “prekobrojne” u odnosu na predviđeni broj učesnika na takmičenjima, kada se spisak u jednom momentu popuni. U svim gradovima u kojima su FIBA 3×3 turniri organizovani posjećenost je bila izuzetna. Uz spektakularan ambijent, poput onog na Studentskom trgu na Cetinju ili na Pinama u Tivtu, ili na terenu na Kraljevskoj plaži u Baru, vjerujem da šaljemo jednu pozitivnu i izuzetnu sliku o mladom sportu koji se sve brže razvija i omasovljeuje u našoj zemlji”; kazao je Patković.

Selektor Crne Gore objasnio je koliko je važna uvezanost sistema turnira sa takmičenjima reprezentacija.

“Naša disciplina košarke je specifična, jer FIBA određuje rejting reprezentacija ne po rezultatima selekcija, nego po rejtingu 100 najboljih igrača iz te zemlje. Tako dolazimo u situaciju, na primjer, da Srbija, koja je velesila u 3×3 basketu, na turnirima bude oko desetog nosioca jer neke zemlje mogu računati na izuzetno jaku bazu stotina timova, poput Francuske. Za Crnu Goru bi bilo izuzetno važno da popravi taj rejting, a onda bi i protivnici na kvalifikacionim turnirima bili lakši”, rekao je Patković.

Uslov za to je na papiru jednostavan, ali organizaciono zahtjevan dobijanje organizacije vrhunskih turnira ranga čelindžera (jači od satelita i mastersa, organizovanih već kod nas)…

“To je nešto što je naš dugoročan plan i umnogome bi popravilo rejting domaćih timova. Učinićemo sve da u budućnosti dobijemo jedan takav turnir. Naravno, mnogo je prostora za napredak u svim sferama. Želimo da podstaknemo timove da igraju i nastupaju dugoročno, da selektiramo kvalitetne mlade ekipe. Opsežno planiranje, uz finansijsku podršku, su preduslovi uspjeha, a mi smo optimisti”, zaključio je Filip Patković.

Send this to a friend