Košarka Barani gostuju Ulmu u prvoj rundi Evrokupa

Mornari na Dunavu nišane perfektan start

Globalno Ulm je u svijetu poznat kao rodno mjesto jednog od najvećih umova Alberta Ajnštajna, a sportski u posljednjih petnaestak godina po istoimenom košarkaškom klubu… Na tom mjestu, nakon skoro pola godine, košarci i zvaničnim mečevima vraća se Mornar. A vraća se i Evrokupu poslije godinu pauze – dan koji su svi iz Bara zbog novog korona virusa (pre)dugo čekali konačno je došao, momci Mihaila Pavićevića drugo po snazi evropsko takmičenje otvaraju večeras (19.30h) u pomenutom njemačkom gradu na obali Dunava.

“Mornar je iz malog mjesta i nema mnogo sličnih klubova u Evropi koji se mogu pohvaliti da drugi put učestvuju u drugom po rangu takmičenju u Evropi”, poručio je pred put u Njemačku Mihailo Pavićević.

Sada se sve zaboravlja

Mornar je igrama u ABA ligi poziv u Evrokup zaslužio i ranije, ali on je stigao tek prije nekoliko dana, nakon odustajanja Makabi Rišona.

“Pozivnica koja je došla za učešće u Evrokupu sve nas je prijatno iznenadila tako da se zaboravlja blagi zaostatak u treninzima na početku sezone”, istakao je Pavićević.

“Kod svih je prisutna velika želja i sve drugo se stavlja u drugi plan. Onog dana kad smo dobili tu vijest bili smo oduševljeni, jer je to nagrada za sav dugotrajan, naporan rad kluba koji raste iz dana u dan.”

Sličan stil

Ulm je mlad tim (osnovan 2001) i nikada nije bio šampion Njemačke, ali je redovan učesnik Evrokupa, gdje će nastupiti šestu sezonu zaredom.

“Da, znamo i da su prošle godine bili u Evrokupu, kao i da je taj tim sastavljen od dobrih, kvalitetnih igrača – sigurno da moramo da budemo vrlo koncentrisani i da probamo da već na prvom gostovanju dođemo do važne pobjede. A svaka pobjeda u Evrokupu je mnogo bitna”, nema dilemu trener Mornara.

Ulm sa klupe prevodi dobro poznato ime sa ovih prostora, mladi Jaka Lakovič, a osim Mate Fazekaša (Mađarska) i Tomasa Klepiša (Austrija) sastav ovog tima čini kombinacija njemačkoameričkih košarkaša.

“U Njemačkoj se sada gaji taj stil košarke gdje preovladavaju američki košarkaši. Taj stil iziskuje dosta tranzicije, brze igre, dosta šuteva za tri poena – jednostavno moramo da se pripremimo tako da ne dozvolimo da uđemo u njihov ritam, iako i mi kao ekipa gajimo sličan stil igre. U svakom slučaju, očekuje nas vrlo teška utakmica, Ulm je jako dobra ekipa i dobro je vođena od trenera Lakovića”, zaključio je Pavićević.

Kada je u pitanju naš tim, Mornar je uglavnom zadržao okosnicu ekipe (pošli su Voler, Markota, Heris i Hant), koja će biti jača za Kenija Gabrijela, Tejlora Smita, Džastina Robinsona, Aleksandra Lazića i Marka Jeremića.

Tribine neće biti prazne

Dok će se većina mečeva – bar na startu Evrokupa – zbog dobro poznatih razloga sa novim korona virusom igrati pred praznim tribinima, to neće biti slučaj sa prvom utakmicom Mornara ove sezone. U Njemačkoj je na svim sportskim manifestacijama dozvoljen ograničen broj gledalaca, pa će i večeras Ulm sa tribina Ratiofarm arene bodriti 1.200 navijača ili 20 odsto od kapaciteta dvorane.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Set
Gost
Set

Ima li na koji kanal prenos?

delboj
Gost
delboj

Ajmo Barani.

Send this to a friend