Košarka

24 godine od pogibije košarkaškog Mocarta

Na današnji dan prije 24 godine u saobraćajnoj nesreći kod Ingolštata poginuo je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, Dražen Petrović.

Petrović je bio u automobilu kojim je upravljala njegova tadašnja devojka, Klara Šalanti, a koji je udario u cisternu. Legendarni košarkaš je u trenutku nesreće spavao na mjestu suvozača, bez vezanog pojasa…

Već sa 15 godina debitovao je za prvi tim Šibenke, a onda su uslijedili nezaboravni momenti u dresu Cibone koja je predvođena Draženom dva puta postala prvak Evrope, uz osvojen jedan Kup pobjednika kupova.

Potom je godinu dana proveo u Realu da bi se zatim oprobao i u NBA ligi. Najprije u Portlandu, u konkurenciji Klajda Drekslera i Terija Portera, a zatim i u Nju Džersiju, koji je u njegovu čast povukao dres sa brojem 3 iz upotrebe.

Sa reprezentacijom ima osvojene zlatne medalje na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine, Evropskom prvenstvu u istom gradu dvije godine kasnije i Svjetskom šampionatu u Argentini 1990.

Sa Jugoslavijom je na Olimpijskim igrama osvajao bronzu u Seulu i srebro u Los Anđelesu, a medalju istog sjaja osvojio je i sa Hrvatskom u Barseloni. Osim toga, ima još dvije bronze sa Jugoslavijom, po jednu na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Jedan od najboljih šutera svih vremena drži rekord po broju postignutih poena na jednoj utakmici (112) u bivšoj Jugoslaviji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grga
Gost
Grga

Ovi danasnji timovi ne daju 112 poena na jednu utakmicu Stvarno je legenda

aee
Gost
aee

LEGENDA !

Send this to a friend