Košarka ABA 2 liga

Obračun za ABA elitu

Košarkaši Studentskog centra su zaslužili, da u današnji (16h) ,,konačni obračun“, revanš finala ABA 2 lige protiv sarajevskog Sparsa, uđu sa deset poena prednosti iz prvog meča (99:89). Tih deset poena zalihe su i nada i oprez za tim koji ima jasan cilj: titulu, plasman u ABA ligu.

Šampionski karakter ekipe bio je očigledan već u samoj završnici prvog finalnog duela. Od prednosti od tri poena 40 sekundi prije kraja duela, mladi podgorički tim je ipak zaslužio veliku dvocifrenu prednost. Tako je prvo ,,poluvrijeme“ finala postalo i savršena uvertira za tim Nenada Trajkovića uoči završne borbe. Kao ohrabrenje, ali i opomena, jer tokom meča odigranog u utorak ,,studenti“ su odličnom rivalu dozvolili da se vrati u meč nakon 15 poena deficita.

“Prva je utakmica iza nas i imamo prednost koja jeste deset poena, ali ne mora ništa da znači. Iza nas je fizički zahtjevna utakmica, kontrolisali smo dobar dio meča. Ipak, imali smo veliki pad u igri i na kraju iskoristili njihove greške, došli do deset poena razlike”, rekao je Milić Starovlah, mladi bek podgoričke ekipe, koji je u ovom meču imao priliku da odigra 27 i po minuta.

Koncentraciju treba popraviti

U prvom duelu finala ključne su bile raspoložene napadačke opcije. Bek reprezentacije Nikola Pavlićević ubacio je 20 poena uz osam asistencija i dvije ukradene lopte, a u samoj završnici postigao je trojku u tranziciji. Bek Brajon Alen je pored 18 poena i izuzetan šut iz igre (11-8) imao pet asistencija i dvije ukradene lopte u posljednjih pola minuta. Krilni centar Marko Tejić je uz 17 poena imao i šest skokova i tri asistencije – a u finišu je zadobio nezgodnu povredu… Njegov oporavak biće izuzetno važan za ,,studente“.

Tim Nenada Trajkovića imao je i prednost 78:63 u 31. minutu. Sparsi su pokazali kvalitet, smanjili deficit na svega tri poena, nešto više od minut prije kraja…

“Koncentraciju treba popraviti. Imali smo pad fokusa i to nas je koštalo rezultata jer smo imali čak i 13, 14 poena prednosti pa dozvolili protivniku da priđe na tri razlike. To je bio samo pad koncentracije i ništa više”, upozorio je Starovlah.

Ključ u odbrani

U posljednjih 18 sekundi bek Brajon Alen imao je dvije ukradene lopte, prednost je ekspresno duplirana.

“Skupili smo se, znali smo da treba da odigramo odbranu, da je to ključ – kako ove pobjede, tako i cijelog finala”, zaključio je Starovlah.

Situacija sa nedovoljno oporavljenim igračima i način na koji se Trajkovićev tim bori sa tim uoči ključnog meča sezone, takođe je odraz karaktera. Mladi Andrija Slavković u prethodnim danima borio se da zaliječi povredu. Ipak je nastupio, za 18 minuta ubacio osam poena (iz igre bez greške 3-3) uz po skok i asistenciju.

“Kao što smo i znali, Spars je mnogo kvalitetna ekipa. Dobro smo ušli u meč, a naš mali pad u koncentraciji odmah su iskoristili. Sa naše velike prednosti došli su na praktično posjed zaostatka. Imamo skoro dva dana da se oporavimo, fizički i psihički. Da uvidimo i naše greške kojih je bilo dosta, jer primili smo 89 poena. To je dosta”, rekao je Slavković.

Ekipa je zaslužila dvocifrenu prednost u prvom ,,poluvremenu“ dvomeča, mnogo toga valjalo je u igri ekipe koja je ubacila 99 poena.

“Prvo energija, to je ono što nas je krasilo tokom cijele sezone. Naš atletski kapacitet, uz individualni kvalitet, sve su to jaki aduti na putu do ostvarenja cilja”, zaključio je Slavković.

Šampion ABA 2 lige definitivno će igrati u ABA ligi naredne sezone. Poraženog finalistu čeka baraž protiv Splita za nastup u regionalnoj eliti. Ukoliko Studentski centar u ovom finalnom dvomeču izbori titulu i ABA ligu, Podgorica će od jeseni postati tek treći grad, nakon Beograda i Zagreba, koji je u istoj sezoni imao makar dva kluba u ABA ligi.

Borba pod košem

U prvom meču finala Studentski centar imao je izuzetnu realizaciju šuta za dva poena, čak 82 procenta. Sa druge strane, Spars je za dva šutirao sa takođe odličnih 70 procenata uspješnosti.

Rival je postigao više poena u reketu (42:32) i kontrama (18:13). Ipak, dvije bitne kontre ,,studenti“ su istrčali u samom finišu utakmice. Podgoričani su ubacili četiri trojke više, a nije ih pretjerano ,,boljelo“ to što je rival iz Sarajeva imao čak 34 asistencije.

Pikenrol, Gegić…

Čak tri igrača Sparsa imali su makar sedam asistencija u prvom finalnom meču u ,,Morači“. Plejmejker Adi Zahiragić je pored tri poena imao čak devet asistencija i samo dvije izgubljene lopte. Njegova igra u piku sa centrom Kamenjašom je posebno opasan i pouzdan adut Sarajlija.

Bek Amar Gegić imao je čak 37 indeksnih poena – pored 19 ubačenih poena imao je sedam skokova, pet asistencija i čak čest ukradenih lopti, uz sedam iznuđenih faulova.

Send this to a friend