Košarka Napravili smo radnu i konkurentnu ekipu

Od Karače do Morače, a vazda pobjednik…

Priznaje da je bio neophodan remont karaktera. Da se umjesto igrača sa prohujalim NBA biografijama dovedu igrači sa učincima. Vjeruje da je stvorena radna i konkurentna ekipa i uzdahne a finalisti Evrokupa će igrati Evroligu. Toga dana je odlučio da napravi “prekršaj” i da ne ode u muzičku školu na čas. Ostao je pored terena na Karači da gleda kako neki momci probacuju loptu kroz obruč. Pogled petnaestogodišnjaka od 190 cm i nešto, uočio je Rade Ogurlič, arhitekta novske košarke. Tako je počelo, a bila je 1971. godina – godinu nakon što smo postali prvaci svijeta. Jugoslavija, hala “Tivoli”, 24 skoka Ducija Simonovića u ključnoj utakmici protiv Amerike. Ej ,,nadskočiti Amerikance”…

Tri godine kasnije stigao je do tog istog “Tivolija”. Tek punoljetni ljepotan iz Herceg Novog sa “mekom rukom”. Stigao je u Ljubljanu. Zašto baš Olimpija, bilo je prvo pitanje za šefa struke Budućnost Volija.

“Imao sa ponude od Crvene zvezde, zagrebačke Industromontaže i Olimpije. Tada je teško bilo dobiti ispisnicu, a iz mog kluba Primorja su kazali prelaziš u klub koji najviše da našem klubu. Ako se ne varam, Olimpija je u tadašnjim parama dala 10 miliona dinara koje su uložene u “Karaču, tribine, prvi put staklene table u Herceg Novom, teren, oprema. Mislim da sam napravio pravu odluku. U Olimpiji sam ostao 11 godina, afirmisao se, stigao do reprezentacije Jugoslavije”, kaže na početku priče Slobodan Subotić.

Sva vrata u Olimpiji bila su otvorena pred Novljaninom. Sjeća se kako ga je iskreno dočekao tadašnji prvi igrač Olimpije i reprezentativac Vinko Jelovac. Pamti i nekadašnjeg lidera amaterske planetarne košarke, Krešimira Ćosića koji mu je kao trener dao šansu, zaustavio njegovu izlaznu putanju iz Olimpije i otvorio mu vrata reprezentacije. Tri kluba kao igrač Primorje, Olimpija, Aris. S Arisom deset trofeja i dva fajnal-fora Evrolige. Igrač pa trener u Grčkoj. Dva puta prvak Grčke sa Panatenaikosom kada je titula osvojena nakon 14 godina. Redali su se klubovi i trenerski angažmani i onda Podgorica i Budućnos Voli. Pitamo ga kako je donesena odluka.

“Sreo sam se sa Draganom Bokanom i razgovarali smo o košarci nekih tri sata. Dopao mi se način na koji razmišlja o košarci, svidjela mi se ta njegova energija. U razgovoru prepoznate ljude sa energijom i bez. Dogovorili smo da se čujemo. Otišao sam na Rodos jer tamo Galis ima košarkaški Kamp. Nakon dva dana me je zvao i dogovorili smo se”, iskreno će Subotić.

Pitali smo i pretpostavili – onda si odlučio da napraviš remont karaktera umjesto igrača sa prohujalim NBA biografijama da dovedeš igrače sa učincima.

“Pratio sam prošlogodišnju ‘evroligašku’ Budućnost Voli. Ne želim da kritikujem ni trenere, ni igrače ali sam ove sezone nametnuo kriterij ume za stvaranje ekipe. Hoću igrače koji imaju kvalitete po učincima, statistikama, video-dokumentaciji, ali hoću igrače koji imaju i ljudske kvalitete. Koji će se prilagoditi meni, saigračima, publici i klubu u koji dolaze”, kategorično će trener Podgoričana.

Slobodan Subotić na početku priprema, priznaje ja sam doveo pojačanja: Bamfort, Martin, Mejers, Vord, Kobs. Zajedno sa predsjednikom kluba i pomoćnim trenerima smo prečešljali tržište koje je, kako kaže Subotić, bilo poluđelo u julu. Trebalo je imati strpljenja, prikupljati informacije iz više izvora.

“Mislim da smo napravili radnu i konkurentnu ekipu. Vjerujem da će to prepoznati i publika. Dosadašnjim tokom priprema sam izuzetno zadovoljan. Svi vrhunski rade, svaki igrač u svakom trenutku. Očekujem “eksploziju” domaćih igrača koji su objektivno imali manje prostora u Evroligi prošle sezone zbog velikog broja stranaca. Oni su već autoriteti i u regionu i šire i vjerujem da će to potvrditi. Takođe očekujem dosta i od mlađih. Čeka nas nikada jača ABA liga i inspirativni Evrokup gdje se finalisti plasiraju u Evroligu. Očekujem dobru sezonu, dosta kvalitetnih utakmica, a naša strategija je korak po korak, ništa ne obećavamo ali vjerujemo u sebe”, optimistički će Slobodan.

Subotić je kategoričan daje plasman reprezentacije Crne Gore na Mundobasket u Kini istorijski uspjeh kome se niko nije nadao prije početka kvalifikacija.

“Pojavljivanjem u Kini, napravljena je velika stvar za crnogorsku košarku. Stičemo iskustvo, promovišemo svoje ime na ovako velikom svjetskom takmičenju. Na najbolji način otvaramo puteve za buduće uspjehe crnogorske košarke”, zaključio je Slobodan Subotić.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MartindelbojSvjefol
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Martin
Gost
Martin

Ацо Петровић ће бити тренер Будућности ове године. Какво је ово завитлавање. Наша посла.

delboj
Gost
delboj

I prosle godine su to pricali da biraju po karakterima… Ali mislim da je ove godine mnogo bolji izbor stranaca. Prije svega kupljeno je tacno ono sto treba. Kobs je vec dokazana igracina, a Bamfort ako se u potpunosti oporavi od povrede sasvim sigurno je najjace pojacanje. Igrac za prvih 4,5 timova Evrolige, ali su ga mnogi zaobisli zbog teske… Više »

Svjefol
Gost
Svjefol

Samo naprijed, bice Moraca puna, da vas prati…

Send this to a friend