Košarka Budućnost voli dočekuje arku u 3. kolu evrokupa

Odbrana smiruje rastrčane Poljake

Veliki trijumf nad Crvenom zvezdom u ABA ligi zamaglio je dva poraza u Evrokupu (Malaga, Trento), vratio samopouzdanje igračima i navijačima, ali prostora za dodatno slavlje nema.

Ritam je paklen, Evrokup ponovo kuca na vrata, a plavi su pod moranjem ukoliko žele da prođu zahtjevnu grupu D. Budućnost VOLI u 3. kolu drugog po jačini evropskog takmičenja, u SC “Morača” (19.45, Nova M), dočekuju poljski tim Arka Gdinja.

“Neće biti lako, ne smije se desiti da glavama i dalje budemo u Beogradu. To sam rekao igračima. Jednostavno, takav je ritam, nemaš vremena ni da tuguješ, ni da slaviš bilo šta”, rekao je trener Slobodan Subotić.

Gdinja je na startu odradila Oldenburg na strani (78:74), dok je tijesno poražena od Unikahe kod kuće (66:59), a stil igre je sličan stilu poljske reprezentacije, koja je na Mundobasketu u Kini ispisala istorijski rezultat (osmo mjesto).

“Gdinja je tipična poljska ekipa, na neki način igraju trči i pucaj”. Igraće brzo, gledaće da šutira već prvu loptu u kontri, tražiće veliki broj trojki tokom meča. Protivnik će igrati trkačku utakmicu, a naša obaveza je jaka odbrana”, jasan je strateg plavih.

Pobjeda nad šampionom regiona u Beogradu mora da bude “zvijezda vodilja”. Samo sa takvim pristupom se može napasti druga faza Evrokupa.

“Malo ko je vjerovao u to što se desilo i zato još jednom čestitam igračima. Uradili smo veliku stvar, a to može da nam bude psihološki podstrek i u ABA ligi, ali i u Evrokupu. Ne smijemo da dozvolimo još jedan kiks u našoj dvorani u Evropi”, zna iskusni 63-godišnji Novljanin šta je bitno na Starom kontinentu.

Popularni Piski je ljetos više puta poručio da želi ratničku Budućnost. Obrisi su se vidjeli u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

“Odbranu moramo da igramo na visokom nivou. Odbrana će pobjeđivati utakmice, a napad dovoditi publiku u dvoranu”, poručio je Subotić, pa se još jednom vratio na pobjedu protiv crveno-bijelih, koja je odjeknula regionom.

“Momci su se stvarno potrudili, ispoštovali su zadatke koje smo postavili. Imali smo neke kikseve, Zvezda je uspjela da pobjegne na šest razlike u trećoj dionici, ali nijesmo ‘gubili glavu, što je vrlo važno. Baš u tim trenucima krize u igri se pokazao karakter tima, što je vrlo važno. To me stvarno raduje”, podvukao je Piksi.

Kao što je profesor Nikolić govorio…

Euforija poslije trijumfa nad Crvenom zvezdom se ne stišava, ali Slobodan Subotić je miran i hladan. Iskustvo ga je naučilo da jedan trijumf ne predstavlja apsolutno ništa.

“Nemamo šta da slavimo. To sam i rekao nakon meča Zvezde. Sa druge strane, igračima sam poručio što je legendarni trener, profesor Nikolić, govorio: ‘Medalje se osvajaju u maju, junu’. Niko je u oktobru nije osvojio, niti će je osvojiti u novembru. Dugačak je put, treba razmišljati meč po meč, ostati maksimalno koncentrisan. I ostati prizemljen, da ne ‘letiš’ nakon uspjeha, nego ostaneš čvrsto sa nogama na parketu”, poručio je popularni Piksi.

Send this to a friend