Košarka Vlado Šćepanović o raspletu u ABA ligi

Partizan mora kao Budućnost ‘99, rekao bih to i da smo peti na tabeli

Iz Beograda je stigao prije desetak dana, od tada je u obaveznoj samoizolaciji u rodnom Kolašinu, odakle prati sva dešavanja u svijetu. Kao čovjeku koji je cijeli život proveo uz narandžastu loptu i koševe, magična igra mu nedostaje, ali je u ovom trenutku najbitnije zdravlje svih. Korona virus je paralisala cijelu Evropu, sva sportska dešavanja su stopirana, pa je Vlado Šćepanović u ovoj pauzi odlučio da se vrati u domovinu iz prijestonice Srbije gdje je pomoćnik Andree Trinkijerija u stručnom štabu Partizana.

“Uživam ovih dana”, rekao nam je uvijek raspoloženi Šćepo na početku razgovora.

Sjećanje na 1999.

Kada je popularni Japanac u pitanju neki poseban povod za intervju ne mora da postoji, ali je ovog puta u centru pažnje bila situacija u kojoj se našla ABA liga. Rješenja za finiš sezone još uvijek nema, klubovi su iznijeli svoje predloge, ali se čeka Skupština pa da sve bude zvanično. Prvi čovjek “crno-bijelih” Ostoja Mijajlović je prvi iznio potencijalno rješenje (da se titula dodijeli njegovom timu), ali su odmah uslijedile kontre od Crvene zvezde i Budućnost Volija.

“Najveći je problem što niko nema predstavu do kada će ovo da traje. Države, naučnici, niko ne zna. Neke procjene su 1. jun, Njemci kažu do septembra. Ništa sa sigurnošću ne možeš da kažeš. Nemoguće je prognozirati bilo šta, jer je ovo sada mnogo više od sporta”, priča nam Šćepanović.

Naš sagovornik je bio u sličnoj situaciji prije više od 20 godina. Tada je nosio dres Budućnosti.

“Sjećam se 1999. godine kada sam igrao za Budućnost. Tada je odigrano zadnje kolo, ali se nije igrao plej-of i mi smo bili prvi. Situacija je nalagala da se prvenstvo završi zbog Nato bombardovanja tadašnje Jugoslavije. To je bilo jedino realno rješenje, iako nikome od igrača nije bilo drago. Cijele sezone igrate, budete prvi, a onda vam titulu dodijele za zelenim stolom”, rekao je Šćepanović i u dahu nastavio:

“Sada je slično, ali Bogu hvala nije bombardovanje. Međutim, isto je tako opasno za sve i malo ko razmišlja o sportu. Naravno, ima mnogo bitnijih stvari u životu”.

Nemoguće nastaviti sezonu

Skupština regionalnog takmičenja tek treba da odluči šta će biti sa ovom sezonom, ali kako vrijeme odmiče svima je jasno da će teško doći do nastavka.

“U ovoj situaciji, kako ja vidim veoma teško, gotovo nemoguće. Dva, tri mjeseca ekipa je raspuštena, nemoguće je pripremiti igrače za tako kratko vrijeme. Svako ko se bavio sportom reći će vam isto. Vidio sam i predlog Evrolige koja želi da se sve odigra do kraja normalno, a da se ekipe spremaju 14 dana pa to je van svake pameti. Izgubiće se takmičarski ritam, neće biti draži, odigravanje sezone je nemoguće. Nema te struke, kondicionog trenera i ostalih koji bi spremili ekipu za takve napore u kratkom periodu”, nema dilemu Šćepanović.

Zvanično Crvena zvezda je predložila da se sezona poništi bez proglašenja šampiona, a Budućnost Voli je prije dva dana ponudila rješenje da se finiš sezone odigra u julu, a u zavisnosti od dogovora da se o prvaku odlučuje ili kroz plej-of ili fajnal-for.

“Razumijem te inicijative. Riječ je o ljudima koji ulažu mnogo novca i očekivano mi je. Ali, to je moguće samo ako se ne odigra 50 odsto utakmica. U ABA ligi je ostala jedna utakmica koja apsolutno ništa ne rješava kada je riječ o prvom mjestu. Mislim da to nije pravedno rješenje”, iskren je bivši trener crnogorskog šampiona koji je više napomenuo da ovo ne priča kao član stručnog štaba Partizana, već kao čovjek koji je cijeli život u košarci.

“Niko nije zadovoljan. Ovo bih vam rekao i da je Partizan na drugom, trećem, šestom, osmom mjestu. Mislim da je to jedino realno rješenje i ne vidim realnije.”

Ni prvo mjesto ne donosi sigurnost

Glavna i jedina kočnica kada je regionalno takmičenje u pitanju je mjesto u Evroligi. Da nema njega, odluka bi već odavno bila donijeta, kao što je slučaj u zemljama koje nemaju prohodnost u najjače evropsko takmičenje. Međutim, Šćepanović ima svoje mišljenje i o ovoj situaciji.

“Ni to prvo mjesto u ABA ligi ne donosi sigurnost, jer je Evroliga odredila da ne daje sigurno mjesto. To je svima kamen spoticanja u pronalascima rješenja. Mislim da je to jedini razlog zašto odluka još uvijek nije donijeta. Jedino realno rješenje iz ove perspektive je proglašenje po stanju na tabeli, a da se iz ABA 2 lige priključe dvije naj bolje ekipe i proširi liga. Rekao bih to da sam u bilo kom timu”, poentirao Vlado Šćepanović u razgovoru za Dnevne novine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GNK
Gost
GNK

партизан шампион

Derpe milo
Gost
Derpe milo

Partizan prvi.

Pipun
Gost
Pipun

Ali misli da ce se svi Ameri vratiti da igraju? I kojim letovima ce stici?

BUD
Gost
BUD

Polako Scepo ima vremena do Juna ili Jula proce virus pa na teren nek najbolji osvoji

Ivan CG
Gost
Ivan CG

Ko o cemu grobari o postenju

Srbo
Gost
Srbo

Legenda

Doni
Gost
Doni

Kakav folirant.

Primorac
Gost
Primorac

Ovi pricaju ko da su profesionalci, da igraju NBA pa da ih covjek shvati… pa oni ne umiju da igraju ni kad su u top formi aba liga

gazi MILO
Gost
gazi MILO

a jada ovoga sto su uprli da im se titula da.. kako te nije sramota da trazis takvo resenje, sto ce ti takva titula.. ne bi tako pricali ni jedan da je Buducnost prva, a covic trazi da se ponisti sezona jer mu je ova sezona fijasko a da su oni prvi trazio bi i on da se proglasi zvezda… Više »

cvijeeta
Gost
cvijeeta

i buducnost bi trazila ne brini. ista je to prica samo druge boje.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Ne moze biti isto.to je bio pocetak rata a ovo je grip.drugo,bolje da se nije igralo a bi buducnost vas dobila 40razlike kao sezonu prije.vas ili zvijezdu,isto je.a sad mi se cini da sve cetiri ekipe imaju prilblizne sanse i bilo bi neizvjesno!

DacicPakshu
Gost
DacicPakshu

Kako je tako je, svima. Da ste drugi, treći, odgovaralo bi vam. Sjedi đe si.

Send this to a friend