Košarka

Patković: Bilo bi jedino pravedno da mi budemo učesnici Evropskog prvenstva

FIBA basketball

Ono o čemu se, s razlogom, priča još od sredine aprila, trebalo bi zvanično da se dogodi u subotu u litvanskom Viljnusu, na Skupštini evropskog organka Svjetske košarkaške federacije (FIBA Evropa).

Tog dana, naime, se očekuje da FIBA Evropa isključi Rusiju iz svih svojih takmičenja, a to znači i sa muškog Evropskog prvenstva. A mjesto Rusije na septembarskom Eurobasketu bi trebalo da zauzme reprezentacija Crne Gore, kao prva ispod crte, odnosno selekcija sa najboljim rezutatima u kvalifikacijama od selekcija koje se nijesu plasirale na EP. I to na 16. godišnjicu obnove nezavisnosti.

Navodno je Takmičarska komisija FIBA Evrope predložila da se Rusija, zbog rata u Ukrajini i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih takmičenja, a da “crveni” zauzmu njeno mjesto. U Košarkaškom savezu Crne Gore, međutim, nijesu mogli da potvrde tu nezvaničnu informaciju, ali ističu da očekuju pozitivne vijesti iz Viljnusa…

– Mi se nadamo i očekujemo da ćemo da budemo učesnici Evropskog prvenstva, jer bi to, u ovoj situaciji, jedino bilo pravedno. Mi smo jedina reprezentacija koja to rezultatom zaslužuje, jedina ekipa sa tri pobjede u kvalifikacijama, odnosno sa najviše pobjeda od onih koje se nisu kvalifikovale na Eurobasket. Zato je, ponavljam, jedino pravedno da mi budemo na EP i sve mimo toga bilo bi nepravedno. Naravno, odluka je na Fibi, i mi možemo samo da se nadamo i vjerujemo da će odluka da bude pravedna, odnosno da ćemo se naći na Eurobasketu – kazao je za Pobjedu Filip Patković, direktor reprezentacija, koji će zajedno sa predsjednikom Košarkaškog saveza Crne Gore Nikolom Pekovićem i generalnim sekretarom Darkom Ivanovićem biti dio delegacije KSCG u glavnom gradu Litvanije.

Od svih najvećih sportskih organizacija u Evropi, samo još FIBA nije bila izbacila Rusiju iz svojih takmičenja. Međutim, danas je Izvršni odbor FIBA odlučio da nijedno takmičenje neće biti održano u Rusiji i Bjelorusiji, dok će timovi iz ovih zemalja biti izbačeni iz svih FIBA takmičenja. Takođe, muške reprezentacije Rusije u grupi H i Bjelorusije u grupi B su izbrisane iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Što se tiče košarkašica i Svjetskog prvenstva u Australiji, umjesto Rusije nastupiće Portoriko, koji je bio u istoj kvalifikacionoj grupi sa “zbornajom”. Zabranjeno je i učešće Rusima i Bjelorusima na turnirima u 3×3 basketu.

FIBA je, ujedno, pozvala sve svoje zonske (kontinentalne) ogranke da donesu istu odluku za takmičenja koja organizuju. Što se tiče FIBA Evrope, Bord i Skupština treba tu odluku da donesu u subotu, kada se očekuju i pozitivne vijesti za košarkaše Crne Gore.

Ako ne bude nekih nepredviđenih obrta, Crna Gora će na EP igrati u grupi A u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina rivali će, od 1. do 7. septembra, biti i Španija, Turska, Belgija i Bugarska. U nokaut fazu, koja će se cijela igrati u Berlinu, prolaze četiri najbolje selekcije.

Isključivanje Rusije bi trebalo i muškoj kadetskoj reprezenzaciji Crne Gore da donese učešće na E šampionatu Evrope, umjesto na B prvenstvu.

Send this to a friend