Košarka Košarkaši Mornara upisali tešku, ali važnu pobjedu protiv Zadr

Pavićević: Borićemo se do maksimuma

Osim što je bio bez povrijeđenih prvih šutera Džejkoba Pulena i Ajzee Vajtheda, Mornar je protiv Zadra igrao i bez centra Džonija Hamiltona, koji nije imao pravo nastupa u odloženom meču (u Baru je stigao nakon termina kada je ta utakmica, po kalendaru, treba da bude odigrana).

Umnogome i zbog toga su se mučili Barani u tom duelu, ali su boljom igrom u drugom poluvremenu stigli do očekivane i željene pobjede (77:71), koja ih drži u trci za plej-of.

– Izostanak bilo kojeg igrača rotacije čini problem za svaku ekipu, pa i za nas. Ali ja neću više da govorim ko nam fali. Mi moramo da budemo svjesni da ne možemo da igramo na isti način, kao kad smo bili kompletni. Ovo je sad potpuno drugačija ekipa – ističe trener Barana Mihailo Pavićević.

Mornar je meč protiv Zadra dobio sa 77 postignutih poena, što govori da je odbranom došao do trijumfa. Atipično za barski tim, ali su okolnosti sada drugačije…

– Mi moramo, prije svega, jakom odbranom da dolazimo do rezultata, iz te dobre odbrane da pokušamo da damo što više lakih poena. A bogami u napadu moramo biti izuzetno pametni i mudri, i vrlo disciplinovani. Jer, sad je opasno iskakanje iz napada, dok smo bili kompletni to je bila druga igra. To iskakanje je ranije imalo pozitivnog efekta, a sada to nije slučaj. Nadam se da će se kroz naredne utakmice podijeliti te nove uloge, da će svi igrači o rotaciji probati da daju svoj maksimum – nastavlja Pavićević.

Trener Mornara kaže da mu je najbitnije da igrači uvijek daju sve od sebe, bez obzira da li će odigrati dobro ili ne, što zavisi od mnogo faktora.

– Dešavalo se i Majklu Džordanu da neku utakmicu ne može da pogodi ništa. Ali ja hoću da mi na svakoj utakmici imamo isti pristup, da, ko god kroči na svoj teren, daje maksimum. Manje je bitno da li će taj igrač tog dana odigrati dobro ili ne. Smitu, recimo, ne možemo da prigovorimo ništa, on svaku utakmicu daje 100 odsto sebe, čak i više.

Mornar je trenutno prvi na tabeli, sa skorom 15-4, ali još nije osigurao plasman među četiri najbolje ekipe koje idu u plej-of.

– Idemo korak po korak, imamo još šest mečeva do kraja. Borićemo se do maksimuma, do zadnjeg. Nadam se da će taj trud i sve što smo uradili ove godine na kraju rezultirati jednim dobrim rezultatom, a to je plasman u plej-of. Jedan veliki uspjeh smo već ostvarili plasmanom u Top 16 fazu Evrokupa. Ostaje nam

još jedna šansa u tom takmičenju i dok ima šansi nećemo se predavati. Ali i ako ne prođemo, moramo biti ponosni. Što se tiče plej-ofa ABA lige, neće biti lako, sve ekipe se nadaju kao i mi – zaključio je Pavićević.

Da se ne zanosimo oko Pulena i Vajtheda…

Trener Mornara kaže da nema novosti po pitanju toga da li će se i kada oporaviti Džejkob Pulen (koljeno) i Ajzea Vajthed (rame).

– Oni su na rehabilitaciji. Ja nijesam doktor, ali upoznat sam sa povredama, tu je potrebno vrijeme, malo i sreće da se to ubrza. Sve ovo se dogodilo u najgorem momentu. Kad igrač odsustvuje gotovo dva mjeseca, a onda treba da igra odlučujuće utakmice bez treninga… Nemojmo da se zanosimo. Ako se neko od njih dvojice oporavi, biće dobro. Ne mogu da kažem da sam optimista niti pesimista, ali sadašnja ekipa je ta koju imamo na raspolaganju, u ovom sastavu ćemo sigurno igrati do kraja – ističe Mihailo Pavićević.

Od igrača očekujem da preuzme odgovornost

Mihailo Pavićević ističe da od igrača očekuje da preuzme odgovornost.

– Sto puta više cijenim igrača koji preuzme odgovornost na sebe pa promaši i izgubi utakmicu, nego onog koji bježi u ćošak da ne bi pogriješio. Kad igrač preuzme odgovornost, onda više nema nikakvu odgovornost, ta odgovornost prelazi na mene. Ako pogodi, on je dobio. Ako promaši, to je moja odluka, nije njegova odgovornost – kaže trener Barana.

Send this to a friend