Košarka Trener Mornara za Pobjedu govori o porazu od estonskog Kaleva i eliminaciji iz daljeg takmičenja u FIBA Ligi šampiona

Pavićević: Nismo bili ni blijeda sjenka iz pripremnog perioda

Mihailo Pavićević

Mornar je na prvoj stepenici završio avanturu u ovogodišnjoj FIBA Ligi šampiona. Ubjedljivim porazom od estonskog Kaleva (104:89), u polufinalu kvalifikacionog turnira u Talinu, izabranici Mihaila Pavićević su ostali bez mogućnosti da se u finalu bore za prolaz u grupnu fazu najjačeg Fibinog klupskog takmičenja…

– Ja sam i u najavi rekao da još nisam stekao pravu sliku koliko moja ekipa može. Trebaće tu vremena. A i ovo je bila prva utakmica, i to na strani. Kalev je, uz to, imao podršku publike, i mi se u tim uslovima nismo pokazali kako sam očekivao, posebno jer smo u pripremnim utakmicama prikazali dosta pozitivnih stvari. Nismo bili ni blijeda sjenka one ekipe iz pripremnih utakmica, prije svega defanzivno. A odbrana nas je krasila u pripremnom periodu u kojem smo igrali, ne potcjenjujući našeg rivala, protiv jačih ekipa od Kaleva, koji je dobra i iskusna ekipa, sa stilom igre koji je meni poznat i znao sam šta nas čeka – kaže za Pobjedu Mihailo Pavićević.

Bez obzira što je upozoravao da je Kalev izuzetna šuterska ekipe, trener Barana nije zadovoljan odnosno u odbrani, jer se, kako kaže, njegova ekipa, jednostavno, povukla.

– Nismo, uopšte, imali agresivnosti na spoljnim pozicijama. Samo smo na početku prve čevrtine držali odbranu na nekom nivou, a kasnije, pogotovo od drugog dijela druge četvrtine, odbrana se raspala. Dozvoljavali smo otvorene šuteve njihovim najboljim šuterima i kad nekog razigraš, to je poznato, onda ga je teško zaustaviti – dodaje Pavićević.

Kalev je Mornar razbio šutem za tri poena, pogodivši 21 trojku iz 39 pokušaja, uz sjajnih 54 odsto šuta sa distance.

– To je fenomenalan procenat šuta. Da su pogađali šuteve preko ruke, u redu. Ali, mi smo ih razigrali, najbolji igrači su imali otvorene šuteve, i poslije je bilo sve teže da se zaustave. Kroz šut su dobili na samopouzdanju, skoro da nisu mogli da promaše, i više nismo imali šansi da se vratimo u igru.

Ovakav poraz na početku sezone boli, ali može da bude i djelotvoran, ako se izvuku pouke.

– Svaka utakmica mora da nam da neke odgovore. Ovo je nova ekipa, i nisam još mogao da steknem pravu sliku koliko i šta možemo, pojedinačno i kao ekipa. Ima tu još, itekako, prostora da unaprijedimo igru, a tu mislim i na pojedinačne učinke. Da dobijemo odgovore koliko ko šta može i ne može. Svaka će nam utakmica u prvih, sigurno, mjesec dana dati odgovore da vidimo šta i kako, da što brže dođemo do željenog nivoa i da podijelimo uloge u ekipi. To je proces kroz koji moramo da prođemo. Ponavljam, znao da nam kvalifikacioni turnir u Talinu dolazi rano, s obzirom na to da je ekipa nova i to se, nažalost, pokazalo tačnim. Trebaće vremena da se poslože kockice.

Putovanja u Evrokupu neće biti mnogo zahtjevna

Iako su željeli da se probiju za u grupnu fazu FIBA Ligu šampiona, Barani su, za svaki slučaj, prijavili učešće i u FIBA Evrokupu, za šta su morali da do sredine jula deponuju kotizaciju od 10 hiljada eura.

– Mi već godinama igramo neko takmičenje u Evropi, i, jednostavno, nismo htjeli da prekidamo taj niz – objašnjava Mihailo Pavićević.

Mornar će u takmičenju koje startuje 13. oktobra igrati u grupi E sa turskim Bahčešehirom, holandskim Leidenom i ekipom iz kvalifikacija, koja će biti poznata 1. oktobra. Za to jedno mjesto boriće se grčki Iraklis, bugarski Akademik Plovdiv, ukrajinski Dnjepar i poljski Trefl Sopot.

– Utakmice u Evrokupu, što se tiče, putovanja, neće biti mnogo zahtjevne, jer su konekcije dobre. Nećemo gubiti mnogo vremena u putu, samim tim i gubiti od treninga. To neće poremetiti planove što se tiče ABA lige – dodao je trener Mornara.

Moramo da radimo kako bismo što spremniji dočekali Cibonu

Krajem iduće sedmice kreće ABA liga, ipak glavno takmičenje za Mornar, koji će u petak, utakmicom u Baru protiv Cibone, otvoriti sezonu u regionalnom takmičenju.

– Moramo da radimo, da dobro izanaliziramo utakmicu protiv Kaleva, ali i neke prethodne koje smo igrali. Da vidimo gdje nam je najveći problem, da na tome radimo i budemo strpljivi i uporni u tom radu, kako bismo protiv Cibone ušli što spremniji u meč. Cibona je, sigurno, ekipa za respekt, i koja je kroz utakmice u pripremnom periodu pokazala da sa dosta optimizma ulazi u takmičenje u ABA ligi – zaključio je Pavićević.

Tags
Send this to a friend