Košarka

Plave bez kalkulacija: Želimo da odbranimo domaći teren

Košarkašice Budućnost Bemaxa tačno mjesec poslije poraza od bugarskog šampiona, ekipe Beroe, danas (17 h) će ugostiti vicešampiona te zemlje, Montanu. Oba tima su i teoretski osigurala plasman na završnom turniru, koji će ,,plave“ sigurno dočekati sa druge pozicije, dok Montani od ishoda duela u ,,Bemax areni“ zavisi da li će biti treća ili četvrta.

Naime, Montana ima četiri poraza, a Celje pet (do kraja ima samo dvomeč sa Partizanom), tako da bi bugarski vicešampion pobjedom bio treći, dok bi porazom osvojio četvrto mjesto (oba tima bi imala po pet neuspjeha, ali su Slovenke bolje međusobno, jer su oba puta savladale Montanu). Upravo od toga zavisi ko će biti rival Podgoričankama u polufinalu fajnal-fora, za koji se još ne zna domaćinstvo, a koji će biti održan 20. i 21. marta.

– Poznato je da smo dva poraza ove sezone doživjele na dva gostovanja u Bugarskoj, tako da su to dva i najveća derbija. Montana je sa dosta ambicija ušle ove sezone, pojačana Snežanom Aleksić, Brazilkom Ramonom, mijenjali su dvije Amerikanke, ali su u svakom slučaju dobar tim. U tom prvom duelu sa njima imali smo periode ,,praznog hoda“, pa se vraćali iz velikog minusa, a težak i neizvjestan meč očekujem i sada – kazala je kapitenka Podgoričanki Nikolina Babić.

Podgoričanke se vraćaju takmičarskim obavezama nakon tačno mjesec, dok je Montana prošle sedmice igrala protiv Celja, a prije samo tri dana gostovala Banovićima. Ali trener Vladan Radović objasnio je da je problem što definitivno u sastavu neće biti Anđelika Mitrašinović.

– Ovaj derbi ne dolazi u idealnom momentu za nas, jer imamo kadrovskih problema. Kada to kažem prije svega mislim na činjenicu da ne možemo računati na prvog pleja Anđeliku Mitrašinović, koja je tokom reprezentativnih akcija zaradila koronu. Imali smo malih problema sa Drobnjak i Savković, ali one će biti u sastavu i nastojati da pomognu koliko mogu – objasnio je mladi stručnjak, koji je drugu sezonu na klupi ,,plavih“.

Budućnost Bemax nastojaće da još jednu sezonu završi bez poraza na domaćem terenu, posebno u ,,Bemax areni“ u kojoj, od kada su ,,plave“ u ulozi domaćina, ne znaju za poraz.

– Bitna utakmica, ne samo iz rezultatskog značaja, već da sačuvamo domaći teren, koji je naša velika prednost, jer smo bez poraza već dvije godine u Podgorici i volio bih da i ovu sezonu završimo na taj način – istakao je Radović.

Podgoričanke su u prvom dijelu sezone poražene od Montane u Bugarskoj (60:59), što je bio prvi poraz ove sezone za Budućnost. Radović je analizirao bugarskog vicešampiona…

– Montana je iskusna ekipa sa četiri – pet reprezentativki Bugarske, sa kapitenkom crnogorske reprezentacije Snežanom Aleksić, sa izuzetno opasnom igračicom na poziciji 2-3 Lirom Ramon. Doveli su novu Amerikanku, koja se po meni još nije uklopila na pravi način, ali ima kvalitet u skoku, napadu i defanzivi. Sa druge strane, imali smo probleme u formiranju treninga i igri 5-5, ali nadam se da će naša motivacija biti na vrhunskom nivou, a kada je tako onda mi dobro izgledamo – objasnio je Radović.

Važan adut za ,,plave“ sigurno će biti Nikolina Babić, koja će u odsustvu Anđelike Mitrašinović imati još veći zadatak.

– Ispunile smo cilj, ali želimo da zadržimo maksimalan skor na domaćem terenu i napravimo idealnu uvertiru za fajnal-for. Neće biti lako, ali znam da ćemo dati sve od sebe da se osvetimo Montani za poraz u prvom dijelu – jasna je Babić.

Send this to a friend