Košarka

Prvi huk sa tribina Morače

Bio je Dan mladosti, a Titograd je tog 25. maja konačno dobio sportsku dvoranu dostojnu glavnog grada republike… Ali ipak, onaj prvi gromoglasni aplauz pune ,,Morače” za košarkaše Jugoslavije i Univerziteta Vičita, zaliven je suzama nakon minuta ćutnje. Samo tri sedmice ranije umro je drug Tito.Podsjećanje na prvi meč, kojim je na današnji dan prije 38 godina otvoren Sportski centar ,,Morača, je važan dio istorije crnogorskog sporta, ali i jugoslovenske košarke. Jer Titograd i ,,Morača tog proljeća 1980. dočekali su generaciju košarkaša Jugoslavije, jedinu koja se, dva mjeseca kasnije okitila olimpijskim zlatom!

,,Morača” je tako, na otvaranju, bila talična evropskim prvacima, selekciji legendarnog selektora Ranka Zeravice. Bili su, tih godina, apsolutna košarkaška elita. Krešimir Ćosić važio je za prvu zvijezdu kontinenta kao centar italijanske Bolonje, jedan od rijetkih koji je dobio priliku da tada igra u inostranstvu. Mladi Mirza Delibašić iz evropskog prvaka Bosne tog ljeta potpisao je ugovor sa Real Madridom… Vedete Partizana, Dalipagić i Kićanović prema mišljenjuu mnogih najbolji par bekova koje je regionalna košarka ikad imala! Uz iskustvo najlucidnijeg plejmejkera Zorana Moke Slavnića, čvrstinu Ratka Radovanovića i Zeljka Jerkova pod obručem. I kvalitet jedinog Crnogorca u toj selekciji Rajka Žižića.

Valja istaći i kvalitet rivala Vičita je tih godina važila za jedan od najboljih timova NCAA lige američke koledžkošarke, cijele sezone imala samo tri poraza. Bila jedan od prvih američkih timova koji je gostovao u Evropi. Manje od godinu ranije, u Americi, pobijedila je najbolju evropsku selekciju Jugoslaviju relativno rutinski.
Sve to bilo je dovoljno da, uz ceremoniju otvaranja dvorane, zainteresuje mnogo više od pet hiljada Crnogoraca za prvi meč u ,,Morači”. A samo pet hiljada srećnika našli su se u dvorani.

Opširan izvještaj objavljen u Pobjedi, iz pera Jusufa Redžepagića, uz bogatu foto-priču, otkriva detalje meča. Jugoslavija je već na poluvremenu egzibicije vodila 50:39, do kraja čuvala vodstvo za konačnih 94:82. U prvih 12 minuta nastupio je Ćosić, prva zvijezda, koji je tada bio među najiskusnijima sa 32 godine i upravo tada ,,plavi” su stekli ključnu prednost. Selektor Žeravica u ekipu nije uvrstio ipak lakše povrijeđene Jerkova i Kićanovića ali je motivisan domaći tim lako došao do pobjede…

Zablistao je Mirza Delibašić, tog dana najefikasniji sa 20 poena a sjajno su ga ispratili Dalipagić i Nikšićanin Žižić, dijete Sutjeske, sa po 14 poena. Ćosić je u redukovanoj minutaži stigao da ubaci 12 poena, dočekan najjačim aplauzima publike baš kao i Amerikanac Levingston, prva zvijezda Vičite… Žeravica je nakon meča bio zadovoljan, a pripreme za šampionski nastup na Olimpijskim igrama u Moskvi nastavljene su u sportskom centru na Vlašiću, nedaleko od Sarajeva.

Titogradska publika tada je, u danima nacionalne tragedije zbog Titove smrti, dočekala momente iskrene radosti i uvjerenja u ljepšu, ne samo sportsku, budućnost. ,,Morača”, projektovana pet godina ranije, bila je spremna da već iste jeseni 1980. bude dom novog jugoslovenskog prvoligaša Budućnosti. Upravo je Moka Slavnić, reprezentativac Jugoslavije, tog oktobra 1980. u dresu Šibenke protiv Budućnosti postigao prvi zvanični koš u dvorani. Taj prvi, radosni huk sa titogradske obale, iz moderne dvorane-ljepotice, kao da i danas traje. I kao da je nosio generacije titogradskih, podgoričkih i crnogorskih košarkaša i sportista do pobjeda i uspjeha… Trajaće i u renoviranoj ,,Morači”, od oktobra ove godine, za evroligaške pobjede Budućnost Volija, i sve buduće.

Tags
Send this to a friend