Košarka Intervju

Radović za CdM: Uvijek sam radio maksimalno i vjerovao u nas

Boško Radović, foto: FIBA

Selektor naše košarkaške selekcije Boško Radović mogao je biti izuzetno zadovoljan nakon posljednjeg prozora kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Prvi put otkada je na čelu košarkaša ostvarili smo dvije pobjede tokom istog prozora i napravili veliki posao u kvalifikacijama. Dosada smo uvijek imali tokom prozora po pobjedu i poraz.

Time je i selektoru pao sigurno veliki teret sa ramena, posebno kada se zna da smo u vrlo oslabljenom sastavu šokirali veliku Francusku.

Jedna od većih senzacija u istoriji našeg sporta, stigla je u pravom momentu da nas stavi u odličan položaj pred nastavak kvalifikacija.

Konačno je stigla i pobjeda protiv Francuza koji su nas u dva susreta ranije savladali u dramatičnim mečevima. Posebno je zaboljelo u kvalifikacijama za Eurobasket, kada je jedna lopta presudila da ostanemo bez direktnog plasmana na šampionat kontinenta.

Boško Radović, foto: FIBA
Boško Radović, foto: FIBA

Tako Radović proživljava, rezultatski, najbolje momente otkada je postavljen na mjesto selektora.

“Postojalo je neko nepovjerenje javnosti, ali sigurno je da sam uvijek radio maksimalno posvećeno. Sve ove godine sam vjerovao u to što radimo, vjerovao u sebe, stručni štab, momke. Bilo je pritiska i kritika, koje su i dobrodošle kada stiže od kompetentnih ljudi, od dobronamjernih kolega, novinara, čak i ljudi koji nijesu profesionalno u košarci, ali prate i istinski vole i da reprezentacija napravi dobar rezultat. Njih je bilo važno da saslušam, jer mogu pomoći i da se isprave neke greške”, kaže Radović za CdM i dodaje:

“Mi smo takvo podneblje, da su nas uzdigle dvije velike pobjede. Ipak u košarci se ne živi od minulog rada, tako da očekujemo već nakon prvog sljedećeg poraza nove kritike, sve je to kod nas normalno, ali ćemo se truditi da bude više pobjeda nego poraza. Mi smo sa pohvalama i kritikama živjeli i prethodne tri godine otkada sam selektor, ali je najvažnije da smo cijelo vrijeme vjerovali u ovo što radimo!”

Još šest mečeva imaće naši momci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Po dva protiv Litvanije, Bosne i Hercegovine i Češke.

Boško Radović, foto: FIBA
Boško Radović, foto: FIBA

Tri pobjede bi mogle donijeti drugi uzastopni plasman na Mundobasket, što bi zaista bio spektakularan uspjeh.

“Završili smo grupu na najbolji mogući način. Prenijeli smo možda i pobjedu više nego što smo se negdje nadali kada je počelo takmičenje u grupama. Sa posljednjim prozorom smo zaokružili sjajno ovu fazu. Ostali smo u trci za Svjetsko prvenstvo. Očekuju nas dvije utakmice u avgustu, biće teško protiv BiH i Litvanije. Ta utakmica protiv Bosne i Hercegovine kući je izuzetno značajna, jer mislim da ako se ne pobjeđuje kod kuće teško se može do Mundobasketa.”

Karakteristično je što će odmah nakon kvalifikacija uslijediti i Eurobasket. Biće to i velika “zamka” za selektore u tempiranju forme.

Zaista čitav niz okolnosti uticao je da se ne izborimo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ipak i tada smo sa tri pobjede u šest mečeva pokazali kvalitet, a to je došlo do izražaja nakon što je Rusija suspendovana.

“Prvo nam dolazi prozor kvalifikacija, koji nam je trenutno najvažniji. 28. jula počinjemo sa pripremama. Neposredno poslije mečeva sa BiH i Litvanijom počinje Eurobasket. Naravno da i o njemu moramo razmišljati, to jest već uveliko razmišljamo. Cilj na Eurobasketu je da igramo dobru košarku. Mi smo imali u kvalifikacijama po tri pobjede i poraza i jedina smo selekcija koja se nije direktno plasirala na šampionat sa tri trijumfa. Međutim mi smo zahvaljujući tom rezultatu poslije suspenzije Rusije ipak dobili šansu da nastupamo na EP i to je bonus koji smo dobili jer smo i u tim kvalifikacijama ostvarili neki solidan rezultat”, kaže selektor i objašnjava zbog čega je teško pričati o nekim rezultatskim ambicijama uoči duela sa Španijom, Turskom, Belgijom, Bugarskom i domaćinom Gruzijom.

Boško Radović, foto: FIBA
Boško Radović, foto: FIBA

“Probaćemo da uživamo u tom momentu, jer smo iznenada dobili šansu. Ići ćemo od utakmice do utakmice, imamo zahtjevnu grupu, a jasnije prognoze moći ćemo da damo kada se primaknemo Eurobasketu, u zavisnosti od toga u kom ćemo mi sastavu biti, ali i u kom će sastavu nastupati protivnici u Tbilisiju. Trenutno je o prognozama nezahvalno pričati.”

Radović će prvi put otkada je selektor imati šansu da duže ima igrače na okupu.

Dosada se to svodilo na nekoliko treninga pred prozor, što je predstavljalo veliki problem.

“Već pet godina traje ovaj sistem takmičenja. Teško je izuzetno trenerima kako meni tako i svima ostalima. Gotovo da je nemoguće da se vidi neki naš poseban trag u igri, jer se u tri dana sprema ekipa što je baš malo vremena da se neke taktičke stvari sprovedu. Međutim to je takav sistem takmičenja i pokušavamo da nađemo način da se prilagodimo. Prvenstveno da napravimo neku dobru atmosferu i da što više stvari prenesemo na igrače kako bi se ostvarili dobri rezultati”, zaključuje selektor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lepi Milojko
Gost
Lepi Milojko

Bošku svaka čast! Samo naprijed.

Send this to a friend