Košarka Kako dalje?

Sredina koja guta trenere

foto: KK Budućnost Voli

Tačno 119 dana, pet zvaničnih utakmica (tri u Evrokupu, dvije u ABA ligi) i Slobodan Subotić je bivši. Iskusni 62-godišnji stručnjak više nije trener Budućnost Volija, sa kojom je dogovorio sporazumni raskid saradnje.

Kao glavni razlog navedeni su loši rezultati na početku sezone.

Bilo je grešaka, ali…

Od prvog meča prošlo je 16 dana, a plavi” su već ušli u turbulentan period koji je donio samo nastavak iste priče od prethodnih godina. Ko zna koji put Budućnost je svima dokazala da je klub koji nema kontinuitet, bez dugoročnih planova i što je najbitnije bez ikakve želje da istrpi greške trenera.

Subotić ih je imao tokom početka sezone slabe rotacije, previše opterećenje za Džastina Kobsa, Skota Bamforda i Danila Nikolića, dovođenje Skota Vuda koji je precrtan, gubljenje sa pojedinim igračima… Ali, poslije pet mečeve prerano je suditi.

Nije ni do trenera, ni do igrača. Glavni problem je u čelnim ljudima podgoričkog kluba koji su u novu sezonu ušli bez jasno definisanih i postavljenih ciljeva. Počela je još jedna sezona u kojoj Budućnost ne zna šta želi.
Da li da napada novu titulu u ABA ligi i Evroligu ili da kroz Evrokup traži finale i put u najjače evropsko takmičenje.

Bez kontinuiteta

Još od Dejana Radonjića, koji je iz Podgorice otišao 2013. godine plavi nemaju kontinuitet. Igor Jovović, Luka Pavićević, Igor Đaletić, Vlado Šćepanović, Ilijas Zuros, opet Igor Đaletić, Aleksandar Džikić, Jasmin Repeša, Petar Mijović, Slobodan Subotić, pa opet do daljnjeg Mijović. ;

Jedanaest rješenja za šest godina praktično rotiranje stratega na svakih šest mjeseci previše za klub koji želi da osvaja trofeje i bude član elitnog društva. Tako se ne ponaša ozbiljan klub sa vizijom. Neki bi rekli da je izostanak rezultata glavni razlog trenerske vrteške, ali bili smo svjedoci da ni titula nije dovoljan kredit da se zadrži mjesto na klupi. Džikić je osvojio regionalno takmičenje, igrao četvrtfinale Evrokupa, vratio Evroligu u naš glavni grad nakon 16 godina. Ali, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je krajem prošle godine i on postao bivši. Uprkos podršci koja mu je javno data samo mjesec dana prije smjene.

Šta dalje

Budućnost je objavila da će Petar Mijović do daljnjeg voditi ekipu. Sjajni stručnjak je prošle sezone vodio ekipu u Erste ligi i osvojio titulu, a dojuče je bio prvi pomoćnik Subotića. Međutim, šta dalje? Uprava će krenuti u potragu za novim trenerom, a pitanje je kako će ići. Početak je sezone i svi ozbiljni kormilari imaju klub. A i da je neki slobodan da li ima želju da dođe u sredinu koja guta šefove stručnog štaba. I da li je spreman da mu nakon svakog poraza iznad glave visi otkaz.

Teško da takav stručnjak postoji. Stručnjak koji unaprijed zna da će teško izdržati više od godinu dana.

Zbog toga je neophodno da uprava bude jasna i precizna u svojim ciljevima, kao i da se zna ko je odgovoran za ekipu i stručni štab, da li je to sportski sektor (koji praktično ne postoji) li neko drugi. U suprotnom Budućnost Voli će i dalje biti klub koji igra plej-of ABA lige i prolazi u TOP 16 fazu Evrokupa. Sve dok se ne pojavi neki novi trener i ekipa koja će bljesnuti kao ona koja je u Podgoricu vratila Evroligu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nebitan
Gost
Nebitan

Tekst je na mjestu samo ne vidim da svih ovih godina neko od novinara na tim pres konferencijama postavlja jedno veoma važno pitanje koje glasi – Zbog čega se dovode igrači da bi se pricalo samo kako su se doveli a da se prije toga nije utvrdila njihova buduća uloga u timu? Npr. Williams, Sheehey, Božić, Coty, Craft, Kanacevic, Bunić… Više »

Velimir
Gost
Velimir

To je tako kad je Bokan postao kosarkaski strucnjak!

Titograd
Gost
Titograd

Neven Spahija, Jure Zdovc, Jaka Lakovic, Nebojsa Bogavac,Velìibor Radovic,….birajte dok ste na vrijeme i jos 3 igra treba da dovedete, pjela, beka i krilo

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Ono kad se napuniš para pa il kupiš klub,il otvoriš fakultet.

Bgd1
Gost
Bgd1

Malogradjanština

Magarac
Gost
Magarac

Neka Studentski centar igra umjesto njih

DMSat
Gost
DMSat

Bokane odlazi!

prkosi
Gost
prkosi

tako vode i biznis……samo sto im sve prolazi kroz neformalne veze ….cim udju u region ili evropu njihova zastita je manja a nesigurnost veca……steta jer buducnost ima igrace i tradiciju i publiku i uz par dobrih strucnjaka moze daleko u kosarci …..ali prokleto ali

Beee
Gost
Beee

Dokaz da je uprava nesposobna i bez ikakve odgovornosti.

....
Gost
....

Nesposobna uprava.

....
Gost
....

Bolje reci nesposobna

njunja
Gost
njunja

Mali klub.

delboj
Gost
delboj

Tvoje je Zvezda prevelika sigurno. Tim sa tradicjom od dolaska Vucica na vlast.

Jocko
Gost
Jocko

Pun SUJETNIH LJUDI I ŠLIHTAČA.Nikada sreče tu.

Send this to a friend