Košarka Kolumne

Trejdovi

Piše,

Dušan Vujović – novinar

Pored toga što je najkvalitetnija, NBA je i najpravednija košarkaška liga na planeti. Ovu konstataciju opravdava postojanje salary cap-a, odnosno ograničenog budžeta za sve timove u ligi. U prevodu, svi timovi, na godišnjem nivou, imaju na raspolaganju 118 miliona dolara za plate igračkog kadra. Ako prekorače “luksuz”, čija je krajnja granica 132 miliona, onda za svaki milion preko plaćaju taj isti milion ligi, tj. federaciji. Kako žele da rasporede te milione, to zavisi isključivo od logistike NBA timova, ali u principu, najveća košarkaška imena dobijaju oko 25 miliona dolara po sezoni. Kada to “otegnete” na pet godina dolazite taman do cjelokupnog ugovora koji najčešće prelazi 120 miliona dolara.

Zato se u NBA ligi ne mogu kupiti igrači kao, recimo, na fudbalskom tržištu. Sa njima se pregovara o iznosu ugovora i o bonusima, a ukoliko igrač nije zadovoljan u nekom klubu njegovo je pravo da zatraži trejd. Igrač sa velikim ugovorom, najčešće se trejduje za trojicu igrača (maksimum dozvoljen) i nekog pika sa NBA drafta.

Najbolji primjer koliko je teško ostvariti trejd je saga između L.A. Lejkersa i Entoni Dejvisa. Na insistiranje Lebrona da se, po svaku cijenu, dovede Dejvis u Los Anđeles, Nju Orleans je poslao užasnu kontra-ponudu! Traženi su: Lonzo Bol. Kajl Kuzma, Brendom Ingram (sve mladi igrači), plus dva pika sa naredne runde drafta. Međutim, kad je trejd trebao da se realizuje iskočio je nov “prohtjev” iz grada bluza i džeza: Rondo, Bizli i Stivenson, dodatno, u zamjenu i za Solomona Hila, prosječnog igrača sa ogromnim ugovorom. Bez dileme, Lejkersi bi sa Džejmsom i Dejvisom mogli da računaju na konferencijsko finale, ali bi im u rosteru falilo pola sastava što je van svake pameti.

Kraj trejda se bliži, a mimo već spomenute sage nekih uzbuđenja i nema što je presedan. Posebno je sve “mirno” na Istoku gdje se 10 timova bori za plej of, a preostalih šest ni ne razmišlja o njemu. Nakon All star vikenda timovi će imati još sedam dana da potpišu neke od slobodnih agenata, ukoliko žele, i tu će biti kraj svim promjenama za ovu sezonu u NBA ligi.

Tags
Send this to a friend