Košarka Trzavice u evropskoj košarci

ULEB i ACB liga ustali protiv promjena u Evroligi

Udruženje evropskih košarkaških liga (ULEB) i španska ACB liga nemaju namjeru da podrže odluku rukovodstva Evrolige o ukidanju garantovanog učešća šampionima ABA lige, ACB, kao i VTB lige.

Prema novom sistemu bord elitnog evropskog takmičenja dodjeljivaće tri specijalne pozivnice.

“Povodom saopštenja EKA o novom sistemu ulaska u Evroligu od sezone 2020/21, ULEB i njegove članice su donele sledeće ocene. Novi sistem ulaska negira fundament evropskog sistema sporta, pogotovo kvalifikacije kroz nacionalna prvenstva, zasnovane na sportskim merilima. Zbog svega toga ULEB odlučno odbacuje predloženi sistem, koji dozvoljava visok stepen proizvoljnosti prilikom dodele pet specijalnih pozivnica, od kojih bi se tri dodeljivale godišnje“, stoji u saopštenju ULEB-a.

Prije toga, reagovali su Španci.

“Čvrsto odbijamo model koji je jednostrano usvojila Evroliga. Potrebno je održati sportski ekosistem u kome se preko nacionalnih liga kvalifikuje za glavna evropska takmičenja, kao što se to radilo kroz istoriju evropske košarke i kao što se i dalje radi na najvažnijim sportskim turnirima na kontinentu”, stoji na sajtu španske lige.

Evroligu u sezoni 2020/21 činiće 11 klubova sa A licencom (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani), Bajern i Asvel, koji imaju dvogodišnju “vajld kartu”, šampion i vicešampion Evrokupa i tri tima koja će dobiti jednogodišnju specijalnu pozivnicu.

Tags
Send this to a friend