Košarka

Zanimljiva priča nekadašnjeg selektora Crne Gore

Bio je mlađi i od Dražena Petrovića i Arijana Komazeca kada je debitovao u seniorskoj konkurenciji jugoslovenske košarke koja je u to vrijeme bila neprikosnovena u Evropi. Sa samo 14 godina u dresu Budućnosti iz tadašnjeg Titograda zaigrao je u meču Kupa Jugoslavije u novobeogradskoj hali sportova protiv IMT-a. Nije propustio priliku da zasluži svoje mjesto ni u vjerovatno najtalentovanijoj košarkaškoj selekciji svih vremena, reprezentaciji Jugoslavije do 19 godina koja je u Bormiju pod vođstvom Svetislava Pešića 1987. osvojila titulu juniorskog prvaka sveta. U društvu Kukoča, Rađe, Sretenovića, Perasovića (…) tri puta se uzastopno peo na krov Evrope, a od košarke nije mogao da se odvoji po završetku bogate igračke karijere pa je otišao u trenere.

Luku Pavićevića je taj trenerski put prije dvije godine odveo na daleki istok, da bi se ovog ljeta iz Tokija vratio kao šampion Japana.

“Pod pokroviteljstvom FIBA sam 2016. godine bio među predavačima na seminaru za trenere japanske lige u sklopu njihovog usavrašavanja pred Olimpijske igre kojima će Tokio biti domaćin 2020. godine”, počeo je priču Pavićević i objasnio kako se uopšte obreo u zemlji izlazećeg sunca.

“Poslije te trenerske klinike Košarkaška federacija Japana mi je ponudila da na godinu dana preuzmem mjesto selektora, što sam prihvatio. Moj zadatak je bio da izborim plasman na Azijski šampionat, da selektiram igrače koji bi mogli da zadovolje potrebe internacionalne košarke i postavim nove standarde igre, jer su forsirali napadačku košarku bez mnogo odbrambene strukture”.

Pošto je osvajanjem trećeg mjesta na istočnoazijskom šampionatu ispunio cilj, u Japanu je dobio novi angažman.

“Pred početak minule sezone preuzeo sam ekipu Tokio Alvark koja je svojevremeno pripadala automobilskom gigantu Tojota. Od formiranja profesionalne lige u Japanu prije par godina, velikim korporacijama nije dozvoljeno da budu vlasnici klubova, tako da je Tojota sada glavni sponzor. Klub ima višedecenijsku tradiciju, a ovo im je treća titula šampiona u istoriji. Posjeduju vrhunske uslove, fantastičnu prateću infrastrukturu, trenažne hale, teretane, medicinski centar i po svojoj organizaciji klub bi pripadao najvišem evropskom rangu”, kaže Pavićević koji nije mogao da sakrije svoju oduševljenost onim što je vidio i doživio u Japanu:

“Fascinantna zemlja u svakom smislu, od organizacije posla i života, preko kulture i obrazovanja, do ishrane i vaspitanja. Vrijedni su i koncentrisani, odgovorni i imaju izuzetan talenat za rad. Imaju vješte košarkaše, ali njihova osnovni problem leži u fizičkim karakteristikama. Nisu dovoljno visoki i atletski ne ispunjavaju standarde koje zahtijeva košarka. Međutim, košarka je sport koji odgovara njihovom senzibiltetu, marketinški i medijski treba učiniti još napora na njenoj popularnosti, ali to se iz godine u godinu rapidno poboljšava. Najbolji dokaz za to je podatak da su ljudi koji su podigli njihovu fudbalsku Džej ligu sada na rukovodećim pozicijama u košarkaškom prvenstvu”.

Do titule šampiona Japana Luka Pavićević je sa svojom ekipom stigao uz skor od 44 pobjede i samo 16 poraza, a uslovno rečeno proslava titule trajala je desetak dana:

“Toliko nam je trebalo da obiđemo sve sponzore, gradonačelnike u djelovima Tokija u kojima se nalazi sjedište kluba, trenažna i hala u kojoj se igraju utakmice, posjetimo sve skupove koji su bili priređeni za navijače. Zanimljivo je da to nije samo slučaj za šampione, to je praksa za sve japanske klubove po završetku sezone”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan
Gost
Dragan

Gledao sam na stream finale play offa. Na kraju utakmice Luka dize tri prsta, valjda je u publici bilo Srba koji su mu se javljali. On je jedan od onih koji mogu biti i ovo, i ono, zavisi dje su i s kim su.

delboj
Gost
delboj

Majstor, pravi kosarkas.

podrumar
Gost
podrumar

čudo kako nama ništa ne valja

Send this to a friend