Mundijal 2018

Spektakl za pamćenje

Završeno je 21. Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Mundijal, čiji je osvajač Francuska, moralni pobjednik Hrvatska, a maestralni domaćin Rusija. Turnir, koji nam je od 14. juna do 15. jula priredio emocije za sva vremena.

Sve ono što smo očekivali u većini slučajeva nije se dogodilo u Rusiji, a sve ono neočekivano dobilo je svojih pet minuta. Jednostavno, to je fudbal. To je Svjetsko prvenstvo. To je bila Rusija 2018, Mundijal koji će ostati upamćen po gotovo savršenoj organizaciji, bez navijačkih obračuna… Turnir, na kojem su favoriti doživjeli debakle, aktuelni šampion ispao u grupi, Hrvati stigli do istorijskog finala, a Francuzi osvojili drugu Zlatnu boginju prvu van svoje zemlje. Takođe, tu je VAR (video tehnologija), koja se prvi put u istoriji koristila na jednom ovakvom takmičenju.

Ali, krenimo redom…

■ RUSIJA

Najveći upitnik iznad glave Vladimira Putina i Rusije uoči SP-a bio je organizacija i problem sa huliganstvom. Međutim, domaćin je prvi zadatak odradio besprekorno i zadao težak zadatak svima onima koj i u budućnosti budu ugostili fudbalski cirkus (sljedeći je Katar 2022). Predivni stadioni, pune tribine, savršen gradski saobraćaj… Sve je funkcionisalo kako treba tokom mjesec dana ludnice. A huliganstvo, obračuni navijača? Šta je to uopšte? Iako su mnogi strahovali da su navijački sukobi neizbježni, jer su Rusi poznati po tome, a tu su i Poljaci, Englezi… ipak, nijednog (većeg) incidenta nije bilo za razliku od posljednjeg Eura u Francuskoj 20l6, kada su gotovo svakog dana stizale krvave slike iz Pariza, Marseja, Liona… Dakle, čista desetka za domaćina.

■ FRANCUSKA

Punih 20 godina čekala je Francuska na drugu titulu šampiona svijeta i do nje stigla u Moskvi preko Hrvatske (4:2). Didije Dešan je 1998. kao kapiten podigao Zlatnu boginju, a sada je i kao selektor odveo “trikolore u raj. Od golmana Uga Ljorisa, bedema Rafael Varan Samuel Umtiti, vezne linije N’Golo Kante Pol Pogba sve do dva projektila naprijed Antoana Grizmana i Kilijana Mbape radila je prava mašina, koja je samljela sve protivnike (osim Dance u grupi 0:0). Naravno, trebalo je i malo sreće, znanja, taktičke mudrosti i zrelosti, ali su Francuzi na kraju pokazali svu svoju moć, posebno nakon šokantno izgublj enog finala Eura 2016. kod kuće od Portugala.

■ HRVATSKA

Plesali su na ivici ambisa u kvalifikacijama, a onda se ukazao spasilac Zlatko Dalić, koji je preporodio Hrvatsku, pregrmio Ukrajinu, pa Grčku u baražu. Nakon toga su prošli grupu prvi put nakon 20 godina (razbili Argentinu), a onda kroz penal rulete izbacili Dansku, pa domaćina Rusiju, a onda u polufinalu u epskom produžetku i Englesku. Zemlja je doživjela totali delirijum, a nije je sputao ni poraz u finalu. Jednostavno, cijeli je svijet čuo i poklonio se našim komšijama, koji su napravili najveći uspjeh u istoriji svog sporta. Luka Modrić proglašen je najboljim igračem Mundijala, a smiješi mu se i senzacionalna Zlatna lopta. Zbog svega, rijeke ljudi dočekalo ih je kao šampione. A zaista i jesu moralni pobjednici cijelog prvenstva.

■ KRAH VELIKANA

Brazil, Španija, Argentina, Portugal slovile su kao “krupne ribe” prvenstva, a ako ne i jedni od ozbiljnih favorita, posebno Brazilci i Španci, iako su i Argentinci stigli kao vicešampioni svijeta u Rusiju. Međutim, Španci su ispali od Rusije u osmini, Argentina od Francuske, a Portugal od Urugvaja. Kolo više preživio je Brazil, ali je njegovu kapitulaciju potpisala Belgija u

četvrtfinalu. Tako su Nejmar, Serhio Ramos, Kristiano Ronaldo i Lionel Mesi napustili turnir prije nego što je iko vjerovao. Gotovo na pola puta do kraja.

■ NJEMAČKA

Šta reći za Njemce? Nakon Italije 2010. i Španije 2014. (oboje kao šampioni ispali u grupi sa Mundijala) to se isto dogodilo i “elfu” koji je ostao bez titule zbog poraza od Meksika i šokantnog šamara od Južne Koreje. Joakim Lev je pogubio konce, igrači nisu na nivou, a podjele u svlačionici rezultirale su pravom blamažom. Ipak, Njemci kao Njemci, i pored svega su produžili ugovor Levu, kojeg čeka remont ekipe.

■ VAR

Pojava video tehnologije u Rusiji istorijski je trenutak za fudbal. I čini se da je opravdala svoj život na velikoj sceni. Ovo je bilo SP sa najviše dosuđenih penala (28), što je praktičko u prosjeku jedan na svake dvije utakmice. Takođe, u Rusiji su pokazana svega četiri crvena kartona, uz 213 žutih. Što se žutih tiče rekord i dalje datira iz Njemačke 2006. gdje je pokazano 307 kartona. Sigurno je i VAR imao nekih propusta (pitajte Srbe i Hrvate), ali je svojim djelovanjem umanjio veliki broj grešaka na ovom prvenstvu.

Send this to a friend