Mundobasket 2019 Analiza sada već bivšeg selektora Zvezdana Mitrovića

Crna Gora 25. na svijetu: Problem sa bekovima uticao na rezultat u Kini

foto: FIBA

Skor 1-4, na kraju i 25. mjesto na šampionatu svijeta u Kini, nije razlog za nezadovoljstvo, niti kritiku za našu reprezentaciju. Nastup na Mundobasketu je sam po sebi veliki uspjeh, ali i prostor da se izvuku neke dugoročne pouke, smjernice za razvoj nacionalnog tima.

Činjenica je da je kvalitet cjelokupnih partija na šampionatu planete, kada je Crna Gora u pitanju, bio iznad te 25. pozicije. Gledano kroz statističke parametre, “crveni” su zaslužili plasman među 23 na svijetu, što bi garantovalo olimpijske kvalifikacije. Nije se desilo, zbog teške grupe, nedostatka iskustva, spleta okolnosti.

Selektor Zvezdan Mitrović je posljednji put vodio reprezentaciju na Mundobasketu. Već od večeras posvetiće se isključivo radu na mjestu trenera evroligaša Asvela. Neke smjernice za nasljednika na klupi nacionalnog tima su jasne…

“Definitivno, poslije svih ovih utakmica, lako je bilo vidjeti da se jedno te isto ponavljalo. A to je problem spoljnih igrača, u organizaciji igre. U jednu ruku, dugoročna povreda Nikole Ivanovića, njegovo neigranje deset mjeseci, nije pomoglo. 0 tome smo pričali i uoči Mundobasketa, o problemu igrača na spoljnjim pozicijama”, kazao je Mitrović.

Mitrović je istakao, da je bilo vrlo teško pripremiti naše bekove za veliku minutažu u mečevima protiv favorita na Mundobasketu, u ritmu odigravanja svaka dva dana. Dugoročne pauze zbog povreda, uloge u klubovima tokom sezone za nama, odmogle su reprezentaciji.

“Dodatan problem je to što su naši važni bekovi imali skromnu minutažu u klubovima za koje su nastupali u periodu za nama. Naravno, govorim samo o prošloj sezoni. Tu je došlo do disbalansa između unutrašnjih i spoljnjih pozicija”, kazao je Mitrović.

U takvoj situaciji, Crna Gora je bila taktički limitirana, tražeći način da mečeve uvede u rezultatsku ravnotežu. A rivali su imali jasne smjernice, kako mogu nauditi “crvenima” na terenu…

“Ponavljalo se to, u skoro svakoj utakmici. Prvo, baš ono o čemu smo pričali kao planu igre još uoči šampionata, da ukoliko uvedemo igru u “pet na pet, od prvog dana, mi imamo šansu protiv svih. I čim bi protivnik krenuo sa velikim pritiskom na loptu, presingom po cijelom ili na pola terena, dešavao se problem. Tada bi došlo do loše komunikacije na terenu u napadu, lošeg protoka lopte. I to je bio problem, tokom cijelog prvenstva ali i u pripremnim utakmicama. Sa tim nijesmo uspjeli da se izborimo”,  dodao je Mitrović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Moderna kosarka se ne igra a da nemas makar jednog beka svjetskog nivoa, mi nazalost to nemamo. Ivanovic ima dosta problema sa povredama, Nidham dobar ali ipak ne taj nivo, a Petar Popovic je igrac koji je veoma hrabar i borben ali sut na nivou 2.aba lige. Seada Sehovica necu ni komentarisati, Aleksa je dao onu trojku Letoncima da nas… Više »

Beograd
Gost
Beograd

I to vam je mnogo

Dado
Gost
Dado

Nemojte sad sa komentarima kako nam selektor nije imao pojma! Ako mislite da ce jedan evroligaski tim ciji je vlasnik bivsi NBA superstar da placa trenera koji nema pojma, grdno ste se prevarili. Treba nam barem jedan igrac na spoljnoj poziciji kvaliteta Vucevica ili Dubljevica. Činjenice!

Dominic DeCoco
Gost
Dominic DeCoco

Kolika god da smo zemlja, mala , velika, ovakva,onakva, kad na takmičenje odu profesionalci kojima je košarka posao, uzimaju od toga posla dobre pare(ili nezasluženo velike pare), treniraju 2x dnevno, 6x nedeljno, a ne umiju prevest loptu sa svoje polovine terena – to je sramota. Angažuju nekakvoga Nidama???? Što će on u reprezentaciju Crne Gore? Kažu – angažovan da igra… Više »

yeue
Gost
yeue

Pavlicevic, Vranjes, Mihailovic,Djurisic, D. Nikolic……

Crvena brigada
Gost
Crvena brigada

Na 25. mjesto uticale su neke druge stvari: nesposobnost trenera da od 12 pojedinaca napravi tim, nepostojanje bilo kakve taktike u napadu, u najmanju ruku čudne rotacije igrača tokom mečeva, nevjerovatna nezainteresovanost Vučevića, (političko?) forsiranje bolno netalentovane braće Šehović, pozivanje Radončića koji ne umije da trči i turiste Radovića, da ne pričamu o nedostatku onoga između nogu bez čega nema… Više »

Prč
Gost
Prč

Svaka tebi cast za sve,al ti igraci ne igraju prvi put pod prsingom i to ste se nisu snasli je najvecim dijelom krivica trenera,sta ste im govorili kad ih pritisnu prsingon,ocigledno nista sto bi pomoglo.licno sam zadovoljan samo plasmanom na sp al nekako je sve izblidjelo,ne sto smo ispali vec kako smo igrali.uporedi malo kvalifikacije i sta su momci tada… Više »

Send this to a friend