Ostali sportovi Najznačajniji rezultati naših sportista od obnove nezavisnosti

14 godina uspjeha: Zlata rukometašica i vaterpolista, ABA kruna košarkaša Budućnosti

Reprezentacija Crne Gore i klubovi iz naše zemlje su od obnove nezavisnosti ostvarivali sjajne rezultate na međunarodnoj sceni. Sve je krenulo od zlata vaterpolista na prvenstvu Evrope, pa evropske titule u istom sportu ekipe Primorca.

Rukometašice su osvojile srebro na Olimpijskim igrama, pa zlato na prvenstvu Evrope, uz dvije evropske krune ekipe Budućnosti.

Dejan Zlatičanin postao je svjetski bokserski šampion i prestižnoj WBC verziji.

Pamti se i ABA prsten košarkaša Budućnosti, plasman na Mundobasket naše najbolje muške reprezentacije…

BAJKA DREVNOG GRADA

Čudo na riječkoj Kantridi moćni i bogati Pro Reko poklonio se klasi Primorca. Tim iz Kotora u maju 2009. pokorio je Evropu, a slavlje među zidinama drevnog grada ostaju slike za sva vremena.

NE TUGUJ NOĆAS…

Kako izgleda kada se emocije pomiješaju najbolje se vidjelo u novembru 2011. Fudbaleri Crne Gore imali su istorijski šansu da se preko baraža sa Češkom plasiraju na EP, ali bez obzira na veliku borbu nisu uspjeli. Igrači su plakali, ali bili ponosni, dok se sa tribina čulo sada već čuveno Ne tuguj noćas, gore glavu.

TAJ 13. JUL

Vaterpolisti Crne Gore donijeli su svojoj zemlji pr(o)vu radost od obnove nezavisnosti na Dan državnosti 2008. “ajkule” su u vreloj Malagi postale šampioni Evrope. Naša zemlja je gorjela tih dana.

TIM LAVLJE SRCE

Sa njima je sve moguće, reprezenarcija iz malene zemlje koja je uvijek izlazila na crtu mnogo moćnijim od sebe i kada u to niko nije vjerovao srušila ih. Rukometaši Crne Gore su zaduženi za čuda pred njima su padale velesile poput Njemačke, Švedske, Danske…

DINAMIT U RUKAVICAMA

Nekako iz sjenke do svjetskog vrha i to onog najprestižnijeg kada je profi boks u pitanju. Dejan Zlatičanin je u junu 2016. u američkoj državi Njujork nokautirao Frenklina Mamanija i zgrabio” pojas u lakoj kategoriji u najprestižnijoj WBC verziji.

GOSPODARI PRSTENOVA

Dani košarkaške slave vratili su se u Podgorica Nakon nezaboravnih titula s kraja prošlog i početka novog milenijuma Budućnosti se u proljeće 2018. poklonio region “plavi” su preko Crvene zvezde osvojliABA ligu,”zapalili” Moraču i vratili Evroligu u Crnu Goru.

DELIBAŠIĆ I STATIVA U VJEČNOM ZAGRLJAJU

Preletio je cijelu Englesku, “zagrlio” stativu, a loptu zakucao u mrežu… Za eksploziju na stadionu pod Goricom, za remi (2:2) protiv zemlje koja nam je podarila fudbal, za baraž za EP 2012. Gol u 90. minutu Andrije Delibašića Crna Gora je slavila do kasno u noć.

ISTORIJSKI LET DO KINE

Bio je to najslađi poraz u istoriji našeg sporta. Košarkaši Crne Gore u februaru 2019. izgubili su od Letonije šest razlike (a mogli su do osam)dovoljno za “zemljotres” u Morači” i istorijski plasman na SP u Kini.

PLAVI SANJE POSTAO JAVA

Godinama je Budućnost pokušavala da osvoji Evropu, mnoge generacije rukometašica iz Podgorice su bile na korak od toga, a onda je 13. maja 2012. san postao java. “Plave dame” su u paklu Morače “udavile” Đer i stigla je prva kruna. A tri godine kasnije i druga.

ALL STAR NIKOLA

Naš majstor među najvećim košarkaškim zvijezdama, crnogorska zastava među rijetkim koje su se uz američku zavijorile na NBA Ali staru. Nikola Vučević i cijela naša zemlja dugo će pamtiti 2019. i nastup momka iz Bara na meču svih zvijezda u Šarlotu.

A U BEOGRADU MUK

Ludom trojkom u posljednjoj sekundi sa pola terena Nikola Ivanović je tog avgusta 2012. utišao “Beogradsku arenu”. Svjetski košarkaški velikan Srbija bio je na koljenima, a Crna Gora nezaustavljiva u kvalifikacijama za EP 2013.

OSAMDESET MINUTA

Samo par mjeseci nakon istorijskog srebra sa Olimpijskih igara 2012, rukometašice Crne Gore postale su šampionke Evrope. “Lavice” su u “crnogorskoj” Areni u Beogradu nakon 80 minuta rukometa srušile Norvešku i osvetile se za London.

EVROPSKI SMEK ODBOJKAŠA

Skromni momci u crvenom početkom 2019. pisali su svoju bajku odbojkaši Crne Gore pobjedom nad Moldavijom u Budvi prvi put u istoriji izborili su plasman na Evropsko prvenstvo.

foto: CEV

AJKULE PONOVO GRIZU

Kada su mnogi izgubili vjeru u njih, kada niko nije vjerovao da imaju tim za velika djela vaterpolisti Crne Gore su još jednom pokazali da su rođeni šampioni. Početkom ove godine u Budimpešti su “zagrizli” bronzanu medalju, a utakmice protiv Italije i Hrvatske dugo će se prepričavati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Svaka cast sportistima…ajde sad jedan clanak o stanju ekonomije od 2006 i kako je rastao dug prema stranim bankama? Firme u drzavnom vlasnistvu tada i danas…Koliki su uvoz i izvoz…

Send this to a friend