Ostali sportovi

Antropometrijsko mjerenje bugarskih ragbista

U dijagnostičkom centru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore je, kako je i najavljeno poslije mjerenja seniorske ragbi reprezentacije Crne Gore, realizovano i mjerenje seniorske ragbi reprezentacije Bugarske, sa kojom je odigrana utakmicu Kupa evropskih nacija treće razvojne divizije, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.

Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su izrazili veliko zadovoljstvo jer su obavili detaljnu antropometrijsku procjenu svih relevantnih parametara ragbista reprezentacije Bugarske.

Sa Fakulteta za sport su saopštili da su osnovne hipoteze za uspjeh u ragbi sportu određene antropološke karakteristike i da utvrđivanjem i procjenom tjelesnih dimenzija započinje svaki dijagnostički postupak.

Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje relevantnih karakteristika i sposobnosti sportista.

Navedena mjerenja realizovali su studenti specijalističkih studija Fizička kultura Pavle Malović i Igor Stamatović, a reprezentativci su imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i parametre metabolizma.

Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ve$a SDurmitora
Gost
Ve$a SDurmitora

Veliki matematičar i Ministar prosvjete Predrag Obradović je svojevremeno, kada je jedan fiskulturnik predao molbu za direktora jedne seoske škole rekao( parafraziram): Imate ovih livada, trčite, skačite, prevrćite se… ali prosvjeta je ozbiljna stvar! A danas je naučna disciplina “mjerenje vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.”

Send this to a friend