Ostali sportovi

Autentično takmičenje iz duše

Bliži se početak najmasovnijeg multisportskog takmičenja u Crnoj Gori – Igre malih zemalja će od 27. maja do 2. juna okupiti više od 900 sportista (i još toliko članova delegacije) iz devet zemalja.

Svojevrsni festival, u kojem će se sportisti nadmetati u deset sportova (atletika, boćanje, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, stoni tenis, streljaštvo, tenis i džudo) za Crnu Goru su Olimpijske igre u malom.

“U eri vrhunskog profesionalizma, velikih sportskih asova, nadmetanja sportista, mahom amatera, ove Igre su svojevrsna poruka da izvorni olimpizam još postoji. Siguran sam da će IMZE u našoj zemlji biti pravi festival sporta, koji prenosi istinski olimpijski duh. Ovo je autentično takmičenje, takmičenje iz duše”, rekao je predsjednik COK-a Dušan Simonović tačno 46 dana do otvaranja Igara.

Premijer Marković otvara igre

Svečano otvaranje zakazano je za 27. maj u Budvi, koja će uz Podgoricu, Tivat i Cetinje biti domaćin najvećeg sportskog događaja koji je ikada održan u našoj zemlji.

“Premijer Duško Marković će svečano otvoriti manifestaciju i biće na čelu i počasnog odbora, u čijem sastavu će ući određeni broj ministara, predsjednici opština koji su organizatori, sportisti, kao i direktori javnih preduzeća i turističkih organizacija. Marković će ugostiti i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha tokom posjete Crnoj Gori”, istakao je Simonović.

Atletska staza u Baru je problem

Organizacija ovakvog događaj je kompleksna, ali je većina infrastrukturnog posla završena. Borilišta su našminkana, ali sa velikim problemom COK se susrijeće u Baru atletska staza stadiona SRC Topolica je u očajnom stanju.

“Za sada idemo u dobrom smjeru, imali smo sastanak šefova misija država učesnica IMZE. Obišli su sve terene, sa nekima su zadovoljni, sa nekima ne. Atletska staza u Baru nam predstavlja veliki problem. Staza je u lošem stanju i bez rekonstrukcije se ne mogu održati takmičenja. Napravili smo ugovor sa iskusnom međunarodnom kompanijom, ali zbog kiše još nijesu počeli radovi. Nadamo se međutim da će posao biti urađen. Obezbijeđena su sredstva, novca neće faliti, ali će trebati lijepog vremena i energije da to bude završeno. Krajnji rok za završetak rekonstrukcije je 20. maj”, zaključio je Simonović.

Igre malih zemalja su nastale 1984. za vrijeme Olimpijskih igara u Los Anđelesu na inicijativu tadašnjeg predsjednika MOK-a Huana Antonija Samarana, koji je ovo sportsko takmičenje vidio kao jedinstvenu priliku za širenje duha i vizije olimpijskog pokreta.

Igre se organizuju prema pravilima internacionalnih federacija, uz podršku Evropskog olimpijskog komiteta. Organizacija Igara malih zemalja Evrope 2019. u Crnoj Gori temelji se na konceptu olimpijskog, funkcionalnog, troškovno-efikasnog i sigurnog sportskog nadmetanja sa velikom međunarodnom važnošću, koje će učesnicima omogućiti jedinstven sportski i olimpijski događaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

SAMO OPUŠTENO ,BIT ĆE TO ODLIČNO.SAMO DA SE JUDOKE NE POBIJU,KAO U DUBROVNIKU,MADA MISLIM DA NEĆE BIT ĆE TU DIREKTOR VUŠUROVIĆ DA SREDI SITUACIJU MEĐU JUDOKAMA KAO ŠTO JE SREDIO DOK JE BIO U UPRAVI ZA MLADE.

Send this to a friend